SREATN DAN ŽENA

ILUZIJA O MUŠKOJ PREVLASTI: U kuhinji iz sjene vladaju žene. Točnije, ove žene!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Iako postignuća uspješnih žena treba isticati cijele godine, u ožujku je slatko pokazati svijetu da možemo ostvariti što god zamislimo! Dan žena poslužio nam je kao povod da zavirimo u kuhinje, podrume i domove nekoliko zadovoljnih i ostvarenih Hrvatica i s njima popričamo o njihovoj svakodnevici

Da je ženama mjesto u kuhinji, izjava je zbog koje se u današnje vrijeme možete žestoko posvađati. No, nepobitna je činjenica da su žene još uvijek te koje suvereno vladaju kuhinjama, žene su te koje hrane svijet, koje unose toplinu u dom. Ono što nam je napredak zapravo dao jest mogućnost da sve te zadatke koje obavljaju milijarde žena ponosno prozovemo profesijom, da rušimo granice i stereotipe muških i ženskih poslova te da pokažemo da možemo to čak i bolje! Hrvatska je prepuna uspješnih žena, a imamo i sjajne predstavnice gastronomije koje vode svoje restorane i kuhinje te stvaraju kombinacije okusa i tekstura zbog kojih ćete barem nakratko biti u sedmom nebu od sreće i užitka. Ličnosti poput Lidije Kralj, Ane Ugarković, Petre Jelenić, Ane Grgić ili Marine Gaši svojim su idejama utrle put drugim ženama koje svoju budućnost vide u tom sektoru. U povodu Dana žena, koji se obilježava u ožujku, u ovom broju Dobre hrane odlučili smo pozornicu prepustiti impresivnim ženama koje u svojim područjima već godinama rade fantastične stvari, a tek su sada spremne pokazati se javnosti ili im, pak, nikada nije palo na pamet da rade nešto što je vrijedno divljenja. U magazinu tako možete saznati nešto o Kristini Radalić, majstorici roštilja koja već deset godina vlada golemim roštiljem zagrebačkog restorana Vinodol i ne želi se od njega odvojiti.

Ana Teskera i Maja Šepetavec dvije su prijateljice koje su pokušale kuhati pivo, otkrile da im to sjajno ide i odlučile unijeti malo pozitive u zadarsku zajednicu osnivanjem zadružne pivovare Brlog u kojoj zasad nastaju Plavuša, Neposlušna i Špurija, a tek se zagrijavaju. Kad je već riječ o piću, posebno smo ponosni na Martinu Krauthaker Grgić koja svojim vinskim kreacijama osvaja brojna međunarodna priznanja i nagrade. U La Štruku u centru Zagreba pronašli smo Kristinu Kolmačić Mijić koja svaki dan mijesi goleme količine tijesta, valja ga i puni kako bi dobila štrukle, i to njih više od 200 dnevno! A nismo mogli zaobići ni svijet hrvatskih gastro blogova čije boje brani Sanja Mijac, poznata kao Domaćica. Sanja je sa svog bloga izvukla najpopularnije recepte, dodala im brojne nove, sve ponovno skuhala i snimila te ih pretvorila u prekrasnu kuharicu koja zaslužuje mjesto na vašim policama. Žene u ovom editorijalu dokaz su da se sve može postići kada imate viziju i malo volje, od pripreme vrhunskog vina i kuhanja piva pa do pečenja sočnih bifteka na nevjerojatnim temperaturama. Jer, na kraju je sve u glavi!

Ana Teskera i Maja Šepetavec - pivarke

Marko Miščević

Sanja Mijac - gastro blogerica i autorica kuharice

Marko Miščević

Kristina Radalić - roštilj majstorica

Marko Miščević

Kristina Kolmačić Mijić - majstorica od štrukli

Marko Miščević

Martina Krauthaker Grgić - enologinja

Marko Miščević

Žene koje stoje iza Dobre hrane...

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Iako je, statistički, u ova 94 broja kroz naš najbolji food magazin vjerojatno prodefiliralo više muških nego ženskih protagonista, sve samih chefova, vinara, maslinara i raznih drugih opegeovaca, činjenica je da ga za cijelo vrijeme njegova postojanja u ovom obliku više-manje proizvode žene - urednice, dizajnerice, novinarke, fotografkinje... Naime, u gastronomiji, kao i u mnogim drugim ljudskim djelatnostima, u prve redove uvijek se vole progurati muški, ali da Dobre hrane ne bi bilo bez žena – to je notorna činjenica. I zato je ovo, prigodno, naša posveta svima njima koje, naposljetku, kuhaju za sve nas, svaki dan, u svakom kutku svijeta. Jer muška je kuhinja uvijek šou, a ženska – život. Pritom smo, portretirajući neke od njih, odlučili predstaviti manje poznate žene iz različitih gastronomskih sfera, dakle ne one koje su ipak prisutnije u medijima jer su, recimo, na čelu poznatih restorana, nego žene iz sjene: roštilj-majstoricu, ženu koja mijesi i razvlači tijesto, blogericu koja je sama objavila svoju kuharicu, enologinju, dvije pivarke... Znate li, uostalom, da su, koliko god u toj ulozi posljednjih godina najčešće gledali fotogenične bradonje, još u srednjem vijeku pivo redovito kuhale žene - one su poznavale tajnu. I dok se veselimo po jednoj novoj Michelinovoj zvjezdici dvama našim restoranima, pohvalimo se i ekskluzivnim intervjuom sa slavnom baskijskom cheficom Elenom Arzak koja nam ovaj mjesec dolazi u goste. Ona ih, uzgred, ima – tri. I još jedna legenda govori za Dobru hranu: Giannola Nonino, signora della grappa. Živjele žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:24