SPICE IT UP

INDIJSKI ZAČIN NA ZAGREBAČKI NAČIN: Jednostavna indijska jela koja biste trebali isprobati kod kuće!

    AUTOR:
    • Sunčana Barušić

  • OBJAVLJENO:
  • 15.01.2018. u 08:36

Marko Miščević

Nagovorili smo Gordanu Vuković Lawanyju vlasnicu dućana Spice Up, da nam pripremi indijska jela koja najčešće kuha za svoju obitelj.

Gordanu Vuković Lawanya upoznali smo kad smo za prilog Dobra hrana radili reportažu o njezinu dućanu začina Spice Up, smještenom točno na uglu zagrebačke Mrazovićeve i Palmotićeve ulice, iz kojeg već na ulazu sve miriše na indijske začine i njihove mješavine. Kako to biva, razgovaraš o svemu i svačemu, a o gospođi Lawanya doznali smo mnogo zanimljivih stvari. - Moja mama bila je kuharica pa sam se od malih nogu susretala i sa začinima koji nisu uobičajeni za našu, domaću kuhinju.

Marko Miščević
 

Oduvijek sam voljela kuhati, a najviše me zanimala Indijska kuhinja i bogatstvo začina koje upotrebljavaju pri pripremi jela - ispričala nam je Gordana, inače odgojiteljica u dječjem vrtiću, "specijalizirana" za predškolske grupe. Potom je sudbina uplela prste i Gordana je upoznala Indijca, otputovala u Indiju i zaljubila se u sve: u svojeg sadašnjeg supruga, u zemlju, ljude i, naravno, njihovu kuhinju. Par Lawanya odlučio je živjeti u Hrvatskoj, a suprug, naviknut na hranu svoje zemlje, teško je prihvaćao hrvatske specijalitete.

Marko Miščević
 

- Ma, prihvatio je on. Jede sada i sarmu, ćevapčiće, što god, sve osim štrukla. To mu nikako ne ide - objašnjava kroz smijeh Gordana te dodaje kako ipak u neku hranu stavlja indijske začine koje su ispočetka vrlo teško nabavljali. Potom se rodila ideja: zašto ne bi postali uvoznici indijskih začina i otvorili dućan.

Drugim riječima, što upotrebljava Gordana u svojoj kuhinji (jer kuhaju se hrvatski i indijski specijaliteti), to se može nabaviti i u dućanu. Omamili su nas mirisi začina i na snimanju spomenutom na početku teksta dogovorili smo drugo snimanje: da će za Dobru hranu, kod svoje kuće, Gordana pripremiti jednostavna indijska jela, ona koja inače poslužuje svojoj obitelji - suprugu i dvoje djece (treće je na putu). Kvalitetni sastojci, obilje začina, predivni mirisi, okusi... Prema njezinim detaljnim receptima nije teško pripremiti ta jela, bitno je prije kuhanja sve nasjeckati, a začine rasporediti po posudicama, tako da su nam na dohvat ruke. Uostalom, Gordana nađe vremena i za videouratke pa kako kuha uživo možete vidjeti na YouTube Spice Up Delicious.

Murgh Makhani (Piletina u maslacu)

Priprema se na sjeveru Indije u pokrajini Punjab. To su zapravo komadi piletine u aromatičnom umaku s maslacem, vrhnjem i sušenim lišćem piskavice.

Marko Miščević
 

Mutton curry (Curry od janjetine)

Tipično jelo za Tamil Nadu u južnoj Indiji. Idealno jelo za one koji vole bogat okus janjetine u pikantnom umaku.

Marko Miščević
 

Mango Lassi napitak

Nalazimo razne načine pripreme lassija, kako slatke, tako i slane kombinacije. Ovo je recept za indijski tradicionalni napitak od manga i jogurta. Poslužuje se kao osvježenje u vrućim ljetnim danima u bilo koje doba dana te kao slatko predjelo ili desert nakon aromatičnog i pikantnog obroka.

Marko Miščević
 

Tagovi

Izdvajamo

Iz drugih medija