Gordanu Vuković Lawanya upoznali smo kad smo za prilog Dobra hrana radili reportažu o njezinu dućanu začina Spice Up, smještenom točno na uglu zagrebačke Mrazovićeve i Palmotićeve ulice, iz kojeg već na ulazu sve miriše na indijske začine i njihove mješavine. Kako to biva, razgovaraš o svemu i svačemu, a o gospođi Lawanya doznali smo mnogo zanimljivih stvari. - Moja mama bila je kuharica pa sam se od malih nogu susretala i sa začinima koji nisu uobičajeni za našu, domaću kuhinju.
Oduvijek sam voljela kuhati, a najviše me zanimala Indijska kuhinja i bogatstvo začina koje upotrebljavaju pri pripremi jela - ispričala nam je Gordana, inače odgojiteljica u dječjem vrtiću, "specijalizirana" za predškolske grupe. Potom je sudbina uplela prste i Gordana je upoznala Indijca, otputovala u Indiju i zaljubila se u sve: u svojeg sadašnjeg supruga, u zemlju, ljude i, naravno, njihovu kuhinju. Par Lawanya odlučio je živjeti u Hrvatskoj, a suprug, naviknut na hranu svoje zemlje, teško je prihvaćao hrvatske specijalitete.
- Ma, prihvatio je on. Jede sada i sarmu, ćevapčiće, što god, sve osim štrukla. To mu nikako ne ide - objašnjava kroz smijeh Gordana te dodaje kako ipak u neku hranu stavlja indijske začine koje su ispočetka vrlo teško nabavljali. Potom se rodila ideja: zašto ne bi postali uvoznici indijskih začina i otvorili dućan.
Drugim riječima, što upotrebljava Gordana u svojoj kuhinji (jer kuhaju se hrvatski i indijski specijaliteti), to se može nabaviti i u dućanu. Omamili su nas mirisi začina i na snimanju spomenutom na početku teksta dogovorili smo drugo snimanje: da će za Dobru hranu, kod svoje kuće, Gordana pripremiti jednostavna indijska jela, ona koja inače poslužuje svojoj obitelji - suprugu i dvoje djece (treće je na putu). Kvalitetni sastojci, obilje začina, predivni mirisi, okusi... Prema njezinim detaljnim receptima nije teško pripremiti ta jela, bitno je prije kuhanja sve nasjeckati, a začine rasporediti po posudicama, tako da su nam na dohvat ruke. Uostalom, Gordana nađe vremena i za videouratke pa kako kuha uživo možete vidjeti na YouTube Spice Up Delicious.
Murgh Makhani (Piletina u maslacu)
Priprema se na sjeveru Indije u pokrajini Punjab. To su zapravo komadi piletine u aromatičnom umaku s maslacem, vrhnjem i sušenim lišćem piskavice.
Mutton curry (Curry od janjetine)
Tipično jelo za Tamil Nadu u južnoj Indiji. Idealno jelo za one koji vole bogat okus janjetine u pikantnom umaku.
Mango Lassi napitak
Nalazimo razne načine pripreme lassija, kako slatke, tako i slane kombinacije. Ovo je recept za indijski tradicionalni napitak od manga i jogurta. Poslužuje se kao osvježenje u vrućim ljetnim danima u bilo koje doba dana te kao slatko predjelo ili desert nakon aromatičnog i pikantnog obroka.