KADA IH KORISTITI

INTERAKTIVNA KARTA ZAČINA: Neka sve miriši po cimetu, klinčiću i đumbiru! Otkrijte zanimljivu povijest začina koje dobro poznajete.

    AUTOR:
    • Sponzorirani sadržaj

  • OBJAVLJENO:
  • 11.12.2018. u 12:44

Ras el hanout, a spice mix from North Africa
Getty Images/iStockphoto

Začini imaju moć sasvim obično i dosadno jelo pretvoriti u eksploziju okusa u vašim ustima!

Nije novost da je povijest začina bogata, a zbog njih su se čak vodili i ratovi te su nekada vrijedili više i od zlata. Upotrebljavamo ih u različitim oblicima (listovi, zrna, korijeni, cvjetovi...), a njihove arome svako jelo mogu pretvoriti u eksploziju okusa. U drevnom Egiptu su začini bili korišteni kao konzervansi te u medicinske svrhe. Češnjak su koristili Egipćani koji su gradili Keopsovu piramidu kako bi bili što izdržljiviji. Kurkuma se i danas koristi u jutarnjem napitku, zlatnom mlijeku, koji održava zdravo funkcioniranje organizma. Bosiljak je poznat kao kraljevska biljka, a Grci su vjerovali kako upravo on štiti dušu. Papar je bio najvažniji čimbenik u traženju morskih puteva iz Europe prema Istoku. Đumbir je nekada vrijedio dvije ovce, a curry je nastao za vrijeme kolonijalne vladavine Britanaca u Indiji.

Kliknite na interaktivnu kartu začina i saznajte od kuda potječe vaš omiljeni začin, kada ga je najbolje koristiti te koje su mu zdravstvene i gastronomske prednosti!

 

Više o začinima pronađite na www.zacini-inspiracije.hr!