ŽENE IZ SJENE

INTERVJU S ENOLOGINJOM MARTINOM KRAUTHAKER GRGIĆ: ''Žene su suptilnije, emotivnije i temeljitije, pa tako doživljavaju i vino!''

Marko Miščević

MARTINA KRAUTHAKER GRGIĆ vrsna je enologinja čija vina zbog svoje kvalitete redovito osvajaju kako domaća tako i svjetska priznanja.

Odrasla okružena vinogradima i stasala u podrumu, Martina Krauthaker uz podršku oca Vlade već je godinama aktivno uključena u rad kutjevačke Vinarije Krauthaker, a njezin osobni pečat pomogao je da ta cijenjena vinarija održi svoj položaj među najistaknutijim proizvođačima vrhunskih hrvatskih vina.

Marko Miščević
 

MIJENJAJU LI ŽENE LICE VINARSTVA?

- Rekla bih da da. Sve je više žena u vinarstvu. Katedru za vinarstvo na Agronomskom fakultetu drže redovito žene. Mnoge vinarije imaju enologinje, a mnoge su i vlasnice vinarija.

SMATRATE LI DA ŽENE DRUGAČIJE DOŽIVLJAVAJU VINA OD MUŠKARACA?

- U svakom slučaju. Žene su suptilnije, emotivnije, temeljitije, pa tako doživljavaju i vino.

KAKO FUNKCIONIRA VAŠ PROCES OSMIŠLJAVANJA NOVOG VINA?

- Sve zamisli za novo vino kreću od vinograda. Odabiru se sorta, položaj, način rezidbe, vrijeme berbe, način prerade, vođenje fermentacije, njege, dozrijevanja vina i tako dalje. Degustacijom određujemo u kojem će smjeru ići određeno vino.

ŠTO VAM JE TRENUTAČNO NAJVEĆI IZAZOV U PODRUMU?

- Najveći je izazov biti svoj i drugačiji.

ČIME TRENUTAČNO EKSPERIMENTIRATE?

- U našoj se vinariji redovito eksperimentira. To je nužno. Uvijek se traži nešto novo, nešto bolje, nešto posebnije. Težimo da uz našu redovnu proizvodnju tržištu ponudimo i nešto posebno drugačije. Oni koji poznaju naša vina, jako dobro prihvaćaju te vinske serije. Naš sortiment je bogat. Imamo sorte grožđa koje su manje zastupljene u ovom vinogorju, a daju iznimnu kvalitetu vina. Posljednjih godina eksperimentiramo ‘orange’ vinima od različitih sorti, različitih dužina maceracije i odležavanja.

KOJE STE PROMJENE UNIJELI U VINARIJU KRAUTHAKER?

- Temelji vinarije i filozofiju koju je postavio moj otac nadograđujem svojim osobnim pečatom kroz vina. Nastavljamo kombinirati nove tehnologije i zadržavamo tradicijske vrijednosti. Naša su vina na tržištu prepoznatljiva i dobro prihvaćena. Trudimo se svake godine dobiti najbolje i održati ujednačenu i postojanu kvalitetu.

KOJE VINOGRADARSKO PODRUČJE ŽELITE ŽARKO POSJETITI?

- Posjetila sam mnoga vinogradarska područja, a posebno sam oduševljena Bordeauxom i Južnoafričkom Republikom.

OSIM OCA, TKO VAM JE UZOR U SVIJETU VINARSTVA?

- Imala sam sreću i učila od najboljih. Uz oca, tu je bila i prof. Dubravka Premužić, svjetski poznata enologinja. Njih dvoje nesebično su utkali u mene ljubav, teoretsko i praktično znanje o vinu.

Izdvajamo

Iz drugih medija