Pierre-Yves Bournerais je tipičan primjer takozvanog letećeg enologa. Baziran u srcu Champagne, te član uglednog instituta Oenologique de Champagne iz Reimsa, sa stečenim iskustvom i znanjem u proizvodnji najcjenjenijeg pjenušavog vina na svijetu - šampanjca, više je nego pozvan da udijeli savjet svakom namjerniku u taj misteriozni svijet proizvodnje pjenušaca. Tako usko specijaliziranog stručnjaka treba svaka promišljena vinarija koja se bavi i pjenušcima, pa samo u Champagni savjetuje njih 40. Proces proizvodnje pjenušavih vina je kompleksan i pun potencijalnih prepreka i zamki, pa razgovor s iskusnim stručnjakom nikako ne može odmoći u nastojanju da se dosegne razina pristojnog proizvoda na današnjem, nikad konkurentnijem, globalnom tržištu.
Pierre-Yves je već dulje vrijeme prisutan i u vinarijama Hrvatske i susjedne Slovenije. Klijenti su dobro poznata imena regionalne vinske scene poput Isteniča, Medota i Radgonskih Gorica. Uspostavio i suradnju s Izložbom vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini i već drugu godinu zaredom gostuje kao predavač. Ove će godine održati radionicu pod nazivom različiti stilovi šampanjca. Radionica će se održati 2. lipnja u 17 sati u sportskoj dvorani u Svetom Ivanu Zelini. Iskoristili smo njegov dolazak u Hrvatsku za kraći razgovor u kojem nam je približio trenutne kod proizvodnje pjenušaca.
Komercijalno gledano, koji tipovi šampanjaca su najvažniji?
- To je vrlo kompleksno pitanje jer unutar jednog stila postoje brojne dodatne podjele. Međutim, vrlo općenito, brut kao idealizirani izričaj suhoće je i dalje naravno vodeći, konstantno raste potra- žnja za šampanjcima s manje dosagea kao što su extra brut i brut zero, ali to je još uvijek manji udio u ukupnoj ponudi. Brut rose je godinama imao rast i vrhunac je dosegao prije koju godinu. Sada stagnira, ali još uvijek je značajno zastupljen.
Koja vinogorja u Hrvatskoj po vama pokazuju najviše potencijala kad je u pitanju proizvodnja brut pjenušaca klasičnom šampanjskom metodom?
- Nije lako odgovoriti na to pitanje, jer svaka regija ima svoje specifičnosti koje odgovaraju nekom tipu pjenušavog vina. Tako da bi mogao reći da sve imaju dobar potencijal. Međutim, važno je dobro odabrati sortiment i tip pjenušca koji ćete u određenom vinogorju proizvoditi. Nema jednog vinogorja koje je dobro za sve tipove pjenušaca.
Što mislite o sorti kraljevina i njenom potencijalu za pjenušce?
- Kraljevina je dobar kandidat za pjenušava vina visoke kvalitete. Ima puno svježine, dobar balans, lepršavu voćnost. Nema neku fenolnu vrijednost, ali to je ionako stvar koju mi u Champagni kod fenolima bogatijih sorti izbjegavamo vrlo nježnim prešanjem.
Možete li nam navesti nekoliko hrvatskih proizvođača pjenušaca kod kojih prepoznajete potencijal za najvišu kvalitetu?
- Vrlo rado. Neću ih znati navesti sve, pa se nadam da mi oni koje sam zaboravio neće zamjeriti. Uglavnom, naročito mi se sviđaju Tomac, Kos, Puhelek, Misal, Šember...