PROVJEREN BLAGDANSKI RECEPT

ISPEKLI SMO PANETTONE: Žakline Troskot iz slastičarnice Amelie otkrila nam je provjereni recept za talijanski klasik!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Recept za 12 mini panettonea poznate zagrebačke slastičarnice Amelie koji ćete obožavati!

Stari bakin sat otkucao je 16 sati poslije podne. Djeca su počela šuškati poklonima i odvezivati velike mašne dok su ih roditelji sa smiješkom promatrali. Sjajni papiri letjeli su na sve strane, a božićni pokloni začas su se našli razbacani po podnu dnevne sobe. Nakon pomnog pregledavanja i uspoređivanja tko je “bolje” prošao, na stol je stigao još jedan slatki poklon. Ukrašen bademima, posut šećerom sličio je pravom malom dvorcu. Djeca su ubrzo ostavila svoje “nove prijatelje” i vratila se na svoja mjesta za stolom kako bi ugrabila najbolji komad slatkog iznenađenja…

Panettone

Panettone je možda najpoznatija božićna slastica Europe i vjerojatno ne postoji zemlja u kojoj on ne zauzima počasno mjesto blagdanskog stola. Naravno, slavu si nije priskrbio nedavno. Njegova tradicija traje stoljećima, a iz godine u godinu kreativci osmišljavaju nova punjenja i oblike.

Starac iz Italije

Ipak, tradicionalno panettone je cilindričnog oblika i nekih 30-tak cm visok. Ta mala tvrđava u sebi obično sadrži suho voće dok je izvana posut šećerom. Danas, već dolazi i s čokoladnim punjenjem, orašastim plodovima i kojekakvim čudima. Već po samom nazivu prepoznajemo da potječe iz Italije, konkretno iz Lombardije, a originalni recept star je 500 godina.

Zaljubljeni inovator

Uz njegov nastanak vežu se dvije legende, a priča kreće ovako nekako: jedan milanski sokolar bio je smrtno zaljubljen u slastičarevu kćer. Da bi dostojno zamolio za njenu ruku odlučio je izumiti kolač koji će se svima svidjeti te upotrijebio najbolja jaja, brašno i med. Nakon što ga je ispekao, svi su tražili komad više, a stari je slastičar bio oduševljen. Zaljubljeni par se vjenčao i živjeli su sretno još dugo godina…

Tonijev kruh

Druga legenda je nešto drugačija i priča je to o cijenjenom milanskom chefu kuhinje Ludovicu il Moru koji je trebao pripremiti božićni ručak za plemiće grada. Sve je ispalo savršeno, no desert su zaboravili u pećnici i bio potpuno uništen. Očajan chef kuhinje nije vidio izlaz iz te situacije, no riješenje je predložio mladi pripravnik Toni. Budući da je ostalo još vrlo malo brašna, jaja, suhog voća i meda predložio je da naprave jednu slatku vrstu kruha punjenu suhim voćem. Kada je kolač poslužen, svi plemići htjeli su znati ime mladog pomoćnika. Tako je kolač dobio ime po njemu “Pan de Toni”, odnosno “Panettone” što u prijevodu znači Tonijev kruh.

Trebat će vam:

*recept poznate zagrebačke slastičarnice Amelie

• 500 g brašna
• 1 kocku svježeg kvasca
• 100 g šećera
• 150 ml mlakog mlijeka
• 100 g maslaca
• 2 jaja
• 1/2 žličice soli
• 2 žličice limunove kore
• 100 g grožđica
• 100 g nasjeckanog kandiranog voća

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Priprema:

Stavite brašno u zdjelu, napravite rupu u sredini, razdrobite kvasac. Dodajte 1 žličicu šećera na njega, pomiješajte ga sa 6 žlica toplog mlijeka i brašna s ruba. Ostavite stajati 15 minuta da se digne. Dodajte 6-7 žlica toplog mlijeka, maslac, jaja, preostali šećer, sol i limunovu koricu. Umijesite kandirano voće. 12 malih šalica otpornih na toplinu temeljito namastite i u svaku dodajte po komad gotovog tijesta. Pecite 15-20 minuta na 180 stupnjeva.

Uživajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:02