TOP RECEPTI PO NAŠEM IZBORU

ISPROBANI RECEPTI: Ljetne tjestenine koje će vaši najmiliji kradom motati vilicama iz padele!

Ljeto zaista nije doba kad se i uz najbolju volju može provoditi više od 40 minuta uz štednjak. Ako biste morali odabrati jedno jelo koje bi opisivalo ovo doba godine, vjerojatno bi to bila tjestenina. Priprema minimalna, okus jedinstven i zadovoljstvo maksimalno. Većinu tjestenina možete napraviti koristeći samo jednu posudu i za manje od pola sata; ali svesti ljeto na par tjestenina - e to je već poprilično težak zadatak.

Vi ćete procijeniti jesmo li ga uspješno odradili, no trudili smo se obuhvatiti sve. One sasvim lagane s ljetnim povrćem, do kremastijih varijanti koje vas neće ostaviti na cjedilu ni ako je u pitanju priprema romantične večere. Kako napraviti tjesteninu koju će vaši najmiliji kradom motati vilicama iz “padele”? Prvo savjet - nikako je nemojte prekuhati, ostavite je tvrtkastu, pogotovo ako je još morate sjediniti s umakom što će je dodatno omekšati. Ne pretjerujte s masnoćama. Izbjeći ćete lijepljenje tjestenine i premalo umaka s dodavanjem malo vode u kojoj se tjestenina kuhala. Poznata talijanska uzrečica ‘dolce far niente’ slobodno bi se mogla uzeti za ljetnu misao vodilju, a prevodi se kao ‘slatkoća je u nečinjenju’. Kako biste se u potpunosti prepustili dobrom duhu ljetne fjake i uživanciji, mi smo s tjesteninama riješili problematiku zvanu ljetni ručkovi. Sat možete ostaviti kući pa zaboravite na vrijeme, uzmite dobru knjigu, ručnik za plažu i pravac - more ili park.

Tjestenina s brzom pestom

 

Crne tagliatelle sa šugom od sipe

 

Tjestenina s kućicama

Mario Kučera
 

Tjestenina s češnjakom i ljutom papričicom

 

Špacle s tikvicama

Zagreb, 010714.
Jela od tikvica, osmislila i pripremila Mateja Domitrovic urednica u Dobroj hrani. Jela su od juhe, rizota, tjestenine, svjeze tikvice na salatu, ukiseljene tikvice, razne vrste pecih u pecnici sa zacinima i varivo od tikvica.
Na fotografiji: Specle u umaku od tikvica.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Cannelloni sa špinatom i ricottom

cannelloni ricotta e spinach, selective focus
Getty Images/iStockphoto
 

Cacio e pepe

Cacio e Pepe - spaghetti with cheese and pepper
Getty Images/iStockphoto
 

Tjestenina s plodovima mora

Getty Images/iStockphoto

Tasty spaghetti with seafood in a frying pan

 

Salatna tjestenina s balancanama, tikvicama, škampima i mozzarellom di buffala

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Tjestenina s lignjama

pasta with calamari with tomato and black olives
Getty Images/iStockphoto
 

Tjestenina sa pestom od sušenih rajčica

Italian Pasta Penne with Sun-Dried Tomato Pesto, close-up
Getty Images/iStockphoto
 

Izdvajamo

Iz drugih medija