TEKUĆE NOVOSTI

Istarska Veralda Ambra osvojila je Norvežane koju su naručili 2000 boca, sad je žele i Šveđani

 Hrvoje Skledar
Vino istarske vinarije Veralda ušlo je na norveško tržište, a uskoro će planiraju izvoziti i u Švedsku.

Prije desetak dana Veralda Ambra ušla je preko tendera na norveško tržište. Riječ je o malvaziji orange stila, jedinom takvom vinu iz portfolija vinarije Veralda, koja posljednjih godina bilježi značajne uspjehe na svjetskoj sceni. Tako je i Ambra iz 2017. na IWWC-ovom natjecanju 2019. godine ocijenjena sa 92 boda i osvojila srebrnu medalju. Nakon norveškog, interes za tim vinom pokazalo je i švedsko tržište. Kako je, dakle, Ambra privukla Norvežane?

Taj proces i pregovori traju mjesecima. U ime tendera koji je organizirala norveška država, tražeći vina od sorti pinot grigio, chardonnay i malvazija koje bi dovela na svoje tržište, kontaktirao nas je agent, kojeg ne poznajemo - objašnjava Marina Diminić Visintin, zadužena za prodaju i promociju Veraldinih vina.

image
Hrvoje Skledar

- Bili su posebno zainteresirani baš za Ambru i nakon što smo prošli sve provjere i definirali cijenu i količine, posao je dogovoren i u Norvešku šaljemo 2000 boca Ambre iz berbe 2019. Ne znamo je li još tko od naših vinara kontaktiran tim povodom, znamo samo da je iz regije na tenderu prošla i slovenska Movia sa svojim pinot grigiom. Riječ je o berbi koja još nije ni na našem tržištu, gdje je aktualna 2018.

Posljednjih godina uz svježe i odležane malvazije, ponudu vina nastalih od ove sorte obogatile su i ekspresivne i pikantne macerirane malvazije te orange vina, koja joj daju novo lice i uzbudljive mogućnosti za gastronomsko sljubljivanje. Ambra je jedino takvo vino obitelji Visintin, a prvi put napravili su je s berbom 2014., prepoznavši trend koji je tek bio počeo rasti, pa tako iz godine u godinu raste i proizvodnja Ambre - tako da je sad već riječ o 6000 boca.

image
Hrvoje Skledar

„Ambra predstavlja klasičnu maceriranu, zrelu istarsku malvaziju, proizvedenu od odabranog grožđa iz najboljih terasiranih vinograda, ubranog u malo kasnijim rokovima kako bi dobila ozbiljniju strukturu u odnosu na svježu. Veralda Ambra pravi je iskorak u svijet orange vina. Proizvedena je biodinamičkim postupkom, s autohtonim kvascima koji ističu posebnost terroira, i uz neizostavan postupak maceracije. Veralda Ambra fermentirana je na višim temperaturama s potpunom maceracijom do 15 dana, vinificirana kao da je crno vino, uz prirodnu malolaktičnu fermentaciju i dozrijevanje u neutralnim hrastovim bačvama u trajanju od 12 mjeseci. Sulfiti su korišteni u minimalnim količinama i to samo u zadnjoj fazi, kod punjenja vina u boce. Tržište je ugledala tek nakon 2,5 godine dozrijevanja, a predstavlja našu interpretaciju posebnog položaja Kaštanjari, čije smo specifičnosti htjeli sačuvati i dočarati u ozbiljnom i dugovječnom bijelom vinu”, potvrđuju iz najveće privatne istarske ekološke vinarije Veralda.

Posveta jedinstvenom terroiru i vinogradima smještenim na brežuljcima koje odlikuje blagi nagib, optimalna ekspozicija sunca i blizina mora, pretočena je u vino posebnih aroma i duge trajnosti. Vino Veralda Ambra karakterizira zlatnožuta boja s jantarnim odsjajem, miris suhog voća – smokve i marelice, karamela i meda sa začinskim notama cimeta i korijandera uz pun, mekan i zaokružen okus. Ovo vino posebno dolazi do izražaja uz strukturirana jela poput specijaliteta na bazi tartufa, foie grasa, juhe od šparoga, telećeg obraza s pireom od buče ili batat, te razna egzotična i vrlo pikantna jela, a odlično se sljubljuje i s bijelom čokoladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:44