VINSKA ŠKOLA SAŠE ŠPIRANCA

ISTARSKA VINSKA ELITA: Evo koja vina spadaju u kategoriju najviše kvalitete!

 CROPIX
Vinska scena Istre stalno buja i koncentracija kvalitete sve je veća.

Prije desetak godina vina premium kategorije u Istri su se svodila na samo tri do četiri imena. Danas više od dvadeset vinarija konkurira i neprestano se bori za prestiž u najvažnijoj kategoriji odležanih vina najviše kvalitete. Prikupili smo u proteklim mjesecima i godinama gotovo sve poznatije etikete Istre i sustavnim kušanjem ustanovili tko je istarska vinska elita današnjice. Neka su imena već dobro poznata, druga, sasvim nova koja puno obećaju trebamo tek upoznati. Na listi najboljih vina Istre naveli smo samo etikete s kontinuitetom kvalitete, bez "one hit wonder" vina. Poredana abecednim slijedom, a ne po kvaliteti:

AGROLAGUNA FESTIGIA CABERNET SAUVIGNON RISERVA

Kruna dobrog rada u Agrolaguni proteklih desetak godina je upravo ova etiketa. Iako imaju cijeli niz dobrih i pouzdanih vina pod etiketom Festigia, a osobito se to odnosi na malvaziju, ovaj crnjak je vino koje možete staviti u podrum i zaboraviti jer mu je životni vijek od najmanje 10 do barem 15 godina.

ARMAN FRANC MERLOT SUPERIOR

Vina Franca Armana u osnovnoj liniji uvijek odišu nepatvorenom istarskom ruralnom rustikalnošću i esencijalnim aromama i okusima istarskih autohtonih sorti. U premium kategoriji potrebno je istaknuti dvije perjanice, Teran barrique i Merlot Superior. Teran barrique je posljedica pažljive selekcije i njegovanja 12 mjeseci u barrique bačvama, a Merlot Superior, možda i najbolji merlot u Istri je puno, snažno i pomalo robusno vino, što je autorski potpis ove vinarije, s aromom dozrela crnog voća te čokoladnim i začinskim retrookusom.

BENVENUTI TERAN

Trenutačno najvažniji teran u Istri koji pokazuje da su položaji oko Motovuna i Kaldira izvrsni za tu sortu. Dobiven strogom selekcijom, čekanjem do zadnjih rokova berbe te brušen odležavanjem u bačvama i bocama do savršenstva. Veliko vino s potencijalom za čuvanje. Osvajač platinaste medalje na DWWA-u u Londonu.

BENVENUTI MALVAZIJA ANNO DOMINI

Osvajanje trofeja najboljeg hrvatskog vina i zlatne medalje na IWC-u u Londonu ove godine samo je potvrda izvrsnosti ovog vina, što smo u domovini znali i ranije. Malvazija koja dozrijeva u velikim hrastovim bačvama zasigurno spada na sam vrh istarske vinske scene.

CATTUNAR TERAN BARRIQUE

Izvanredno vino koje zbog nečega promiče oku javnosti, a ima kontinuitet najviše kvalitete barem 15 godina. Mi pamtimo primjerak iz 2004. koji je na slijepom kušanju pobijedio sve ostale terane. Osim ovog terana u istoj klasi kvalitete im je i Cabernet sauvignon barrique.

CLAI BROMBONERO

Grande Clai, kako sam za sebe u šali zna reći Giorgio Clai, napravio je uistinu veliko vino od 100% sorte refošk. Radi se o masivnom vinu punog tijela i visoke koncentracije koje puca od aroma crnog bobičastog voća, gusto se prelijeva po čaši i ostaje dugo u ustima. Na tržištu vlada tolika glad za njim da ga je privilegij imati.

CLAI SVETI JAKOV

Claijev stil iz Brombonera preslikan je i na malvaziju koja je po tijelu i snazi jedna od opulentnijih u Istri. Fermentirala je, na bobicama u otvorenim bačvama, bez dodavanja selekcioniranih kvasaca i enzima, a odležavala u velikim drvenim bačvama. To je vino puno slasti i iznimno je bogatog teka, a radi se samo u dobrim godinama. 8CORONICA GRAN TERAN Pionir premium terana u Istri, Moreno Coronica, i dalje zna znanje jer njegov Gran Teran je mjerilo za sve ostale koji se žele okušati s tom sortom. Stilski je njegov teran nijansu elegantniji od drugih jer se izbjegava prezrelost grožđa. Potencijal za čuvanje ovog vina može se mjeriti u desetljećima.

CORONICA GRAN MALVAZIJA

Malvazija puna zrelosti, okusa i iznimne mineralnosti. Odmakla se od nekadašnjeg vaniličnog stila i danas je napredovala prema svježijoj, izvornoj aromi sorte. Pri dozrijevanju je obavljen izvrstan posao kod oak managementa i vino je sasvim svoje, odražava terroir. Najbolje ga je popiti u roku od 5 do 8 godina od berbe.

DAMJANIĆ CLEMENTE

Novak u društvu najboljih redovito impresionira sa svojim IQ malvazijama, kao i onim odležanim, a Clemente kupaža bazirana na merlotu, s još tri sorte - cabernet sauvignon, teran i borgonja - iznimno je vino. Bogato i zaokruženo, baršunastih tanina s puno slatkih začina i zrelog crnog voća na nosu te potencijalom za čuvanje.

DEGRASSI MALVAZIJA ISTARSKA SELEKCIJA

Rijetko se susrećemo s ovako dobrom malvazijom. Dobivena je selekcijom najboljeg grožđa te pažljivom i pravodobnom vinifikacijom. Miris je toliko bogat da zvuči kao pretjerivanje. Zrelo voće, začinsko bilje, nota tropskoga, nešto mineralnosti, nešto agruma. Jednako intenzivna okusa, punog mineralnosti i slasti, savršenog balansa između svježine i bogatstva, s atraktivnim slankasto-gorkastim retrookusom.

DEGRASSI TERRE BIANCHE CUVEE ROUGE

U crnim vinima Degrassi uvijek briljira. Ovo je sastavljeno od čak 7 sorti; cab. sauvignon, cab. franc, merlot, petit verdot, syrah, pinot crni i refošk. Svaka sorta je zasebno odležavala u drvenim bačvicama 18 mjeseci, da bi se kasnije kupažirale u idealnom omjeru u konačno vino. Mirisom podsjeća na Bordeaux lijeve obale tipa Pauillac, a u ustima je nepatvoreni Istrijan. Veliko vino.

DOBRAVAC SIMFONIJA

Simfonija je malvazija s ponekad manjim postotkom chardonnaya te je puno, snažno, zrelo i odležano vino koje na tržište ne ide prije tri godine od berbe, a životni vijek joj je čak desetak godina od berbe. Najbolje ga je trošiti kao vino za meditaciju u večernjim satima, ohlađeno na temperaturi za crna vina.

FAKIN TERAN IL PRIMO

Još jedan novak na listi najboljih čije su namjere vrlo ozbiljne. Teran Il Primo je njegovo najbolje crno vino iako ima jedno ambicioznije koje je stajalo na dropu punih godinu dana. Vino fantastično miriše na crveno voće, mekanih je tanina, sočnog finiša i izvrsno integriranih začina iz drva.

FAKIN MALVAZIJA LA PRIMA

S malvazijom je vinarija Fakin napravila još bolje rezultate nego s teranom. Pobjednici Vinistre su s osnovnom malvazijom dvije godine zaredom, a ove godine su na DWWA natjecanju u Londonu osvojili zlatnu medalju. Cvijet akacije, citrusi i medni tonovi samo su neke od aroma koje možete pronaći u ovom kompleksnom vinu s potencijalom za čuvanje od najmanje pet godina.

KABOLA MALVAZIJA UNICA

Malvazija Unica na tržište izlazi periodično, samo u dobrim berbama, kao što i priliči najprestižnijoj etiketi neke vinarije. Budući da smo nedavno kušali berbe starije od pet godina i vidjeli da su u izvrsnoj formi, ovo sjajno, puno i zrelo vino monumentalne mineralnosti više je nego odlična investicija. Istarski klasik.

KABOLA TERAN AMFORA

Novitet na tržištu o kojem će se zasigurno mnogo pričati. Kabola već uspješno radi malvaziju u amfori, ali prvo izdanje terana je više nego dojmljivo. Iako je provelo mjesece na dropu pod zemljom, nije dobilo previše taninskog gripa, nego je savršeno uravnoteženo, puno svježine i izvornih sortnih aroma, s potencijalom za čuvanje od najmanje petnaest godina.

KOZLOVIĆ SANTA LUCIA CRNA

Kozlovićeva Santa Lucia stilom i kvalitetom ravnopravni je pandan supertoskancima, jer kao i oni dominantno su mu zastupljene internacionalne sorte merlot i cabernet sauvignon u blendu s manjinskim lokalnim teranom. Stoga ga slobodno možemo nazvati superistrian. Kompleksno i široko na nosu s crnim voćem, kožom i začinskim notama te intenzivno i s puno svježine u ustima. Veliko vino koje se također radi samo u dobrim berbama.

KOZLOVIĆ MALVAZIJA SANTA LUCIA

Majka svih odležanih malvazija u Istri je doživjela velike promjene od prvog izdanja iz berbe 2001. do danas. Od visokih alkohola, ostatka šećera i snažnog utjecaja hrasta s početka životnog puta ove etikete do današnjih uravnoteženih, sasvim suhih i vrlo svježih vina bez iole utjecaja aroma iz hrasta. Ima potencijal odležavanja od 10 godina nakon berbe.

MATOŠEVIĆ GRIMALDA CRNA

Grimalda je naziv istoimenog položaja i vinograda u centralnoj Istri gdje vinarija Matošević dobiva vina s izvanrednim terroirskim pečatom. Blend merlota i terana, 85/15, malih prinosa. Odležavao u bačvicama od francuskog hrasta oko 15 mjeseci. Vino bordoškog stila, naglašene mineralnosti i svježine. Iznimno vino.

MATOŠEVIĆ MALVAZIJA ALBA ANTIQUE

Vino koje je stilski hommage istarskoj vinskoj tradiciji. Iz vinograda u blizini Krasice u Bujštini. Maceracija i fermentacija nekoliko dana na dropu te potom 30 mjeseci leži u bačvicama od francuskoga hrasta i bagrema. Ne radi se redovno, a stilski pokriva strahovito velik dijapazon jela jer moćnog okusa kakvog jest na plećima lako nosi i najizazovniju hranu. Može odležavati do 10 godina od berbe.

MENEGHETTI RED

Najvažnija etiketa vinarije Meneghetti klasični je bordoški blend desne obale s dominantnim merlotom te pratećim cabernet sauvignonom i cabernet francom. Prilično je koncentrirano i snažno vino u toplijim berbama s grožđem dotjeranim do pred rub prezrelosti. Ima strahovit potencijal za odležavanje i istinska je enološka delicija.

MENEGHETTI WHITE

Druga perjanica vinarije Meneghetti dobiva se od chardonnaya i pinota bijelog. Mirisa s atraktivnim egzotičnim notama ananasa, citrusa i dinje s pozadinom, tostiranih lješnjaka i dobro uklopljenog hrasta. U ustima koncentrirano i kremaste teksture. Klasičan mersaultovski pristup chardonnayu koji također može odležavati do pet do osam godina od berbe ovisno o godištu.

ROXANICH MILVA CHARDONNAY

Iz niza ekstremno dugačko maceriranih vina vinarije Roxanich najviše se izdvaja ovaj chardonnay naziva Milva. Radi se o narančastom vinu, mutnom, s briljantnim aromatskim sklopom na prezrelo voće, kandirane citruse, cider i začinsko bilje. U ustima vladaju prava raskoš i bogatstvo presječeni atraktivno živom kiselinom. U dobrim godištima može potrajati do 15 godina nakon berbe.

SAINTS HILLS NEVINA

Fantastično vino. Od malvazije i chardonnaya. Savršeno ukroćenih i doziranih začina. Tropskih aroma pomiješanih sa zrelim kontinentalnog voća, breskve i primjesama agruma. Lagane mineralnosti i ugodne svježine. S ozbiljnim potencijalom za odležavanje od desetak godina od berbe, a u savršenoj formi i bez potrebe za dodatnim čekanjem kad se jednom nađe na tržištu.

TRAPAN THE ONE

Signature vino Brune Trapana koje odlično utjelovljuje prirodu svog tvorca. Naime, vino ne podilazi publici mekoćom i koncentracijom, nego je autentično, stvoreno za istinske connosseure spremne na čuvanje vina i čekanje savršenog trenutka za otvaranje. Radi se o blendu syraha i terana u omjeru 50/50 s potencijalom za čuvanje duljim od 10 godina od berbe.

VERALDA ISTRIAN

Slavni osvajač platinaste medalje na DWWA u Londonu sa svježim i mladim vinom od terana koje je zbog političkih razloga nazvao Istrian. Radi se o vinu čiji potencijal za čuvanje još ne znamo jer se radi o novoj tehnologiji vinifikacije, ali trenutno je u izvrsnom stanju i kvalitetom spada na listu najprestižnijih vinskih etiketa Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 01:59