MICHELINOVI CHEFOVI VOLE ISTRU

ISTRIA GOURMET FESTIVAL: Michelinovi chefovi gostovali u Rovinju i predstavili menije svojih restorana!

 Goran Šebelić / Hanza Media
Chef Oliver Glowig iz Njemačke te chefovi Emanuele Scarello, Giuseppe Mancino i Vincenzo Guarino iz Italije predstavili su menije svojih restorana.

Nije prošlo ni pola godine, a kuhari ovjenčani Michelinovim zvjezdicama ponovno su gostovali u kuhinjama luksuznih rovinjskih hotela. - Bez kreativnosti i inovativnosti nema ni prepoznatljivosti - rekao nam je chef Emanuele Scarello koji je kuhao u kuhinji restorana Wine Vault hotela Monte Mulini. Njegov restoran u Udinama Agli Amici ima dvije Michelinove zvjezdice, a njegova su se jela, kombinacija Istre i Friulija, sljubljivala s vinima Ivice Matoševi- ća. Uz pomoć sestre somelijerke Michele vodi ovaj restoran koji je među najboljim u regiji Friuli. - Naš je restoran otvoren 1887. kad nije postojao niti jedan vodič. Prvu zvjezdicu dobili smo 2000. godine, a 2013. drugu. Onesu itekako važne. Ali ako me pitate je li važnije imati zadovoljne goste ili dvije Michelinove zvjezdice, uvijek ću vam reći da su gosti ti koji su najvažniji - kaže Scarello.

Rovinj, 030417.
Na drugom Istra gourmet festivalu kuhali su talijanski kuhari s Michelinovim zvjezdicama. U hotelu Adriatic gostovali su kuhari Vicenco Guarino i Giuseppe Mancino, a u Monte Mulino kugar Emanuele Scarello. Na fotografiji: Emanuele Scarello.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / Dobra hrana

Čuda na tanjuru

- Sretan sam što živim na području Udina, samo 40 kilometara udaljen od mora, i isto toliko od planina, otkud dobivam namirnice s kojima mogu raditi čuda. Što mi treba više - kaže Scarello. Ovaj kuhar rado u svom restoranu koristi i istarske namirnice. Kaže da je nezaobilazno ekstra djevičansko maslinovo ulje, sirevi, riba, istarski tartufi, vino, pa čak i boškarin. Dva vrhunska talijanska chefa zajedno su kuhala u brasserie Adriatic istoimenog hotela - Giuseppe Mancino i Vincenzo Guarino. Mancino dolazi iz restorana s dvije Michelinove zvjezdice Il piccolo principe iz Viareggia, a Vincenzo Guarino vodi restoran s jednom zvjezdicom - Il pievano u Gaiole in Chianti - Siena.

Rovinj, 030417.
Na drugom Istra gourmet festivalu kuhali su talijanski kuhari s Michelinovim zvjezdicama. U hotelu Adriatic gostovali su kuhari Vicenco Guarino i Giuseppe Mancino, a u Monte Mulino kugar Emanuele Scarello. Na fotografiji: Teletina na ruzicasto, prah od incuna i hrskavi kapari
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / Hanza Media

Zajedničkim su snagama pripremili meni sa četiri slijeda koja su se sljubljivala s vinima vinarije Benvenuti. I dok je Mancino bio zaokupljen pripremom, Guarino nam je ukratko ispričao svoju priču. Taj južnjak iz okolice Napulja gdje god dođe sa sobom nosi Michelinove zvjezdice, pa kaže da je poput Mesije. Naime, 2009. osvaja prvu Michelinovu zvjezdicu dok radi kao executive chef restorana hotela Il Patriarca u Chiusi (Siena). Spomenuta nagrada ponovo je potvrđena 2012. godine kad radi kao executive chef u restoranu Grand Hotel Angiolieri u rodnom Vico Equense. Nakon toga se vraća u Toskanu, gdje počinje s radom u restoranu Il Pievano u dvorcu Spaltenna, i nakon samo šest mjeseci u studenom 2016. godine osvaja Michelinovu zvjezdicu.

Rovinj, 030417.
Na drugom Istra gourmet festivalu kuhali su talijanski kuhari s Michelinovim zvjezdicama. U hotelu Adriatic gostovali su kuhari Vicenco Guarino i Giuseppe Mancino, a u Monte Mulino kugar Emanuele Scarello. Na fotografiji: Bakalar, majoneza na bazi ježinca, cikorija puntarella, krumpiri i prah od citrusa 
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / Hanza Media

Ništa bez truda

- Moja je kuhinja mediteranska s tipičnim proizvodima teritorija. Teško je doći do te Michelinove zvjezdice koja je jako važna u našem svijetu. To mogu usporediti i s nogometom - kao da osvojite Ligu prvaka. Dakle, jako ste uočljivi, sklapate puno poznanstava, ali potrebno je i puno truda da je zadržite - kaže nam kuhar koji putuje po cijelom svijetu i predstavlja svoja jela i tehnike, a san mu je dobiti dvije Michelinove zvjezdice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:00