Nije prošlo ni pola godine, a kuhari ovjenčani Michelinovim zvjezdicama ponovno su gostovali u kuhinjama luksuznih rovinjskih hotela. - Bez kreativnosti i inovativnosti nema ni prepoznatljivosti - rekao nam je chef Emanuele Scarello koji je kuhao u kuhinji restorana Wine Vault hotela Monte Mulini. Njegov restoran u Udinama Agli Amici ima dvije Michelinove zvjezdice, a njegova su se jela, kombinacija Istre i Friulija, sljubljivala s vinima Ivice Matoševi- ća. Uz pomoć sestre somelijerke Michele vodi ovaj restoran koji je među najboljim u regiji Friuli. - Naš je restoran otvoren 1887. kad nije postojao niti jedan vodič. Prvu zvjezdicu dobili smo 2000. godine, a 2013. drugu. Onesu itekako važne. Ali ako me pitate je li važnije imati zadovoljne goste ili dvije Michelinove zvjezdice, uvijek ću vam reći da su gosti ti koji su najvažniji - kaže Scarello.
Čuda na tanjuru
- Sretan sam što živim na području Udina, samo 40 kilometara udaljen od mora, i isto toliko od planina, otkud dobivam namirnice s kojima mogu raditi čuda. Što mi treba više - kaže Scarello. Ovaj kuhar rado u svom restoranu koristi i istarske namirnice. Kaže da je nezaobilazno ekstra djevičansko maslinovo ulje, sirevi, riba, istarski tartufi, vino, pa čak i boškarin. Dva vrhunska talijanska chefa zajedno su kuhala u brasserie Adriatic istoimenog hotela - Giuseppe Mancino i Vincenzo Guarino. Mancino dolazi iz restorana s dvije Michelinove zvjezdice Il piccolo principe iz Viareggia, a Vincenzo Guarino vodi restoran s jednom zvjezdicom - Il pievano u Gaiole in Chianti - Siena.
Zajedničkim su snagama pripremili meni sa četiri slijeda koja su se sljubljivala s vinima vinarije Benvenuti. I dok je Mancino bio zaokupljen pripremom, Guarino nam je ukratko ispričao svoju priču. Taj južnjak iz okolice Napulja gdje god dođe sa sobom nosi Michelinove zvjezdice, pa kaže da je poput Mesije. Naime, 2009. osvaja prvu Michelinovu zvjezdicu dok radi kao executive chef restorana hotela Il Patriarca u Chiusi (Siena). Spomenuta nagrada ponovo je potvrđena 2012. godine kad radi kao executive chef u restoranu Grand Hotel Angiolieri u rodnom Vico Equense. Nakon toga se vraća u Toskanu, gdje počinje s radom u restoranu Il Pievano u dvorcu Spaltenna, i nakon samo šest mjeseci u studenom 2016. godine osvaja Michelinovu zvjezdicu.
Ništa bez truda
- Moja je kuhinja mediteranska s tipičnim proizvodima teritorija. Teško je doći do te Michelinove zvjezdice koja je jako važna u našem svijetu. To mogu usporediti i s nogometom - kao da osvojite Ligu prvaka. Dakle, jako ste uočljivi, sklapate puno poznanstava, ali potrebno je i puno truda da je zadržite - kaže nam kuhar koji putuje po cijelom svijetu i predstavlja svoja jela i tehnike, a san mu je dobiti dvije Michelinove zvjezdice.