Imati veliku obitelj i sjesti s njima za stol, dijeliti sve miline koje nam je priroda dala i koje su poslužene na tanjuru, dijeliti dobro i zlo, dijeliti trenutke sreće, jer prilikom blagovanja uvijek vlada najbolje raspoloženje, to mi je neprocjenjivo i nenadoknadivo - rekao nam je izraelski kuhar Shaul ben Aderet koji je nedavno, na poziv izraelske ambasade u Zagrebu, pripremao večeru za mnoge uzvanike. Srdačan, nasmijan, pun energije (iako smo ga uhvatili samo dva sata nakon izlaska iz aviona, a odao nam je da se kod kuće stigao samo prepakirati) bez imalo negodovanja pristao je za Dobru hranu u kuhinji zagrebačkog hotela Sheraton pripremiti nekoliko jela, tipičnih za njegovu zemlju, jela koja se svakodnevno mogu naći na njegovu obiteljskom stolu.
Zdrava prehrana
- Namjerno sam odabrao ovakva jednostavna jela jer kod kuće maksimalno iskorištavamo činjenicu da su nam svakodnevno na dohvat ruke svježe namirnice. Koristimo jako puno začina i svježeg povrća i voća i s ponosom tvrdim da se jako zdravo hranimo - objasnio nam je chef koji je već spretno radio predjelo koje bi se moglo poslužiti i za desert: punjene datulje. - Datulje su nam često na meniju. Čuo sam da se u vašim supermarketima prodaju malene, suhe, ali ima dućana koji nude i ovakve svježe - dodao je chef. Shaul ben Aderet već je od malih nogu znao da će mu život i karijera biti povezani s kuhinjom.
Nakon što je završio službu u izraelskoj vojsci, gdje se kao mehaničar i tehničar brinuo o održavanju aviona, Shaul ben Aderet otvorio je svoj prvi, kako on kaže, “bar/klub/ restoran” Ze Ze Club u Ramat Hasharonu. Istodobno je otvorio Café Sol, restoran s talijanskom hranom u Ramat Gan Stock Exchange kompleksu i vodio ga dvije godine. Danas Shaul ben Aderet ima pet restorana: Kimmel Restaurant u Tel Avivu, Kimmel in the Gilboa, The Blue Rooster, Mr. and Mrs. Lee u Tel Avivu i Yoghurt Kitchen u Tel Avivu.
Svestrani kuhar
Osim što vodi restorane, redovito gostuje na televizijskim kuharskim emisijama, drži radionice, piše članke za novine i radi kao konzultant za kompanije koje se bave hranom i restorane. Pa, kako sve to stigne, zanimalo nas je, a Shaul ben Aderet imao je jednostavan odgovor: - Ništa ne bih mogao napraviti i postići bez moje obitelji, moje žene Orit koja, kad me nema, brine o svim restoranima, i bez naše četvero djece.