DIJETA KOJA TO NIJE

JEDI KAO ELIZABETA II: Jeremy Clarkson je strast prema vinima i cigaretama zamijenio prehranom engleske kraljice nakon što je skoro umro na Mallorci!

 Top Gear Facebook page
 

Iako je 2017. godine, nakon što je na odmoru na Mallorci završio u bolnici s upalom pluća i gotovo umro, govorio da ga boli briga za liječničke savjete i preporuke i da nema namjeru prestati piti i pušiti, Jeremy Clarkson (59), zvijezda automobilističkih emisija “Top Gear” i “Grand Tour”, a sada i nove serije u kojoj se bavi poljoprivredom i promovira obnovu engleskog sela “I bought a farm” (Kupio sam farmu), očito je promijenio mišljenje.

Strast prema vinima i cigaretama zamijenio je, čini se, novim, zdravim navikama. Već se u kolovozu i rujnu po britanskim medijima počela vrtjeti priča o “novom Clarksonu”, a kada se prošlog tjedna pojavio na jednom društvenom događanju u Londonu, izazvao je pravi pozitivan šok. Ne samo da je 13 kilograma lakši nego i doista izgleda zdravo, čak i pomlađeno. Tajna Clarksonove preobrazbe ne leži u nekoj trenutno popularnoj dijeti ili programu celebrity gurua kojem svi hrle. Njegovo nadahnuće je 93-godišnja britanska kraljica Elizabeta II.

Britain's Queen Elizabeth II looks at a recreation of the 'Victoria' pattern dessert service in the State Dining Room, as part of an exhibition to mark the 200th anniversary of the birth of Queen Victoria, for the Summer Opening of Buckingham Palace in London on July 17, 2019., Image: 459332544, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Victoria Jones / AFP / Profimedia
Victoria Jones / AFP / Profimedia

- Bio sam sav potrgan od vožnje, ali... Od mjesta gdje sam bio smješten do najbližeg grada imao sam samo tri kilometra, no bila je to uzbrdica poput Everesta. Rekao sam samome sebi: “Ako se ne možeš dovesti do grada, nema pića. Želio sam biti više fit.”

Rekao je i kako želi ostati u formi, a prijatelji tog jezičavog voditelja nadaju se da će u tome uspjeti. Clarksonova kraljevska inspiracija doista nije loš izbor. Dakako, ne postoji “dijeta kraljice Elizabete II.” ili neki plan za mršavljenje koju su za nju osmislili nutricionisti. Nikad joj to nije trebalo. Vitalna vladarica s najduljim stažem na prijestolju ima životne navike koje su joj pomogle da i u 10. desetljeću života funkcionira savršeno, fizički i mentalno. Osnova tog nepisanog plana za dug i zdrav život su umjerenost, samokontrola i jednostavan zdrav razum. Prije nekoliko godina bivši upravitelj kraljevskih kuhinja Darren McGrady za The Telegraph je izjavio kako kraljica nije foodie.

- Ona jede da bi živjela, a ne živi da bi jela. Princ Philip, za razliku od nje, obožava hranu i mogao bi o njoj pričati cijeli dan. Recimo, jako voli roštilj - rekao je McGrady. Dodao je i kako je kraljica vrlo oprezna s novim jelima i kako će svaki novi recept temeljito proučiti prije nego što da zeleno svjetlo za njegovu pripremu u svojoj kuhinji. - Kraljica voli poznata jela i vrlo je disciplinirana - kazao je McGrady.

- Njezine se prehrambene navike tijekom života nisu pretjerano mijenjale. Zna što voli, što je dobro za nju i toga se drži. Mnogima, posebno onima koji su iskusni s redukcijskim dijetama, dovoljno je baciti pogled na jelovnike i prehrambene navike Elizabete II. da shvate kako se u biti radi o poprilično restriktivnim okvirima, ali i pravilima koja će svaki dijetetičar, svaki liječnik pozdraviti - od toga da jede više manjih obroka dnevno, jedenja uvijek u isto vrijeme, uživanja u niskokaloričnim namirnicama bogatim visokovrijednim sastojcima poput ribe, povrća i voća...

Što se pak fizičke aktivnosti koju je spominjao Clarkson tiče, točno je da kraljica ne džogira po parkovima Windsora. Ona je ipak fizički aktivna, znatno više nego mnogi puno mlađi ljudi. Voli jahanje, a koristi i svaku priliku za kilometarske šetnje sa svojim psima bez obzira na kojem od svojih posjeda provodi vrijeme. Bitno je kretati se, kažu stručnjaci, i bitna je konstanta.

Jelovnik engleske kraljice: Za doručak jede pečena jaja s dimljenim lososom i tartufima

Čaj i keks prije doručka

Kraljica svaki dan počinje šalicom svježe pripremljenog čaja Earl Grey (poznati crni čaj aromatiziran uljem bergamota) s nekoliko keksa. Kraljica u svoj čaj nikad ne dodaje šećer ni mlijeko

Plum cake, cups with green tea and flowers lying on a wooden table.
Getty Images/iStockphoto

Žitne pahujice, voće i tost za doručak

Tipičan doručak britanske kraljice sastoji se od žitnih pahuljica (preferira klasične žitne pahuljice tipa Kellogg’sovih Special K) i sezonskog voća. Druga, mnogo rjeđa varijanta doručka je tost s marmeladom. Ponekad (uglavnom u vrijeme oko Božića) kraljica se počasti doručkom od pečenih jaja s dodatkom dimljenog lososa i malo tartufa.

Ručak bez škroba

Kraljica ruča uvijek u isto vrijeme, u 13 sati. Na tanjuru ima mnogo proteina, malo ugljikohidrata. Često jede ribu (poput grilanog lista na špinatu ili s tikvicama) ili jednostavno pripremljenu piletinu, recimo s grila s velikom zdjelom salate. Kada ne ugošćuje, izbjegava tjesteninu, rižu i krumpir, tj. namirnice bogate škrobom. Iako je zdrav,s britanskog je dvora gotovo protjeran češnjak. Razlog je jednostavan: nitko ne želi da se članovi vladarske obitelji “čuju” na češnjak. Kuhari također moraju biti jako pažljivi s lukom u jelima.

Užina uz čaj, kolače i sendviče

Za poslijepodnevni obrok, užinu ili čaj u (točno!) 17 sati, u kraljevskoj se kuhinji najčešće pripremaju biskviti, i to kolač s medom i šlagom ili čokoladni biskvit. Čokoladu, kažu ljudi koji rade u njezinu domaćinstvu, obožava - a preferira tamnu čokoladu sa što većim udjelom kakaa. S tim bi se složili i stručnjaci, jer je tamna čokolada bogat izvor brojnih korisnih tvari, superhrana koja pomaže u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Za ovaj obrok pripremaju se svakako i sendviči: s krastavcima, dimljenim lososom, jajima i majonezom ili šunkom i senfom. Kruh ne smije imati koricu, a sendviči su trokutastog oblika, jer kraljica ne voli kvadratne sendviče koji je, kažu, podsjećaju na ljesove. Voli i “jam pennies”, kruh s maslacem.

two china tea cups meet over a white clothed table
Getty Images/iStockphoto

Well done steak za večeru

Za svoje večernje obroke kraljica, opet, uglavnom bira lagana jela, poput ribe s grila, povrća i salata. Voli i tradicionalnu englesku nedjeljnu pečenku, a na meniju se ponekad nađu i janjetina, ovčetina i tetrijeb. Meso mora biti uvijek dobro pečeno, rare i medium pečeno nisu njezin izbor. Omiljeno joj je jelo odrezak s umakom od gljiva, vrhnja i viskija. Drage su joj, kao i svima, domaće namirnice, povrće iz njezinih vrtova, voće poput bijelih bresaka i jagoda koje uzgajaju u Windsoru te govedina, teletina i riba s njezinih posjeda Sandringhama i Balmorala. Kada je riječ o voću, jede se samo ono što je u sezoni (opet nešto što bi pozdravili svi prehrambeni stručnjaci). Darren McGrady, već spomenuti bivši voditelj kraljevskih kuhinja, jednom je rekao: “Poslužite joj jagode svakog dana tijekom ljeta i neće reći ni riječi. No, pokušajte to učiniti u siječnju pa će vam poručiti da joj se nikad više ne usudite poslati genetski modificirano voće.”

, Image: 230752745, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

Čašica ali umjereno

Kraljica rijetko pije alkohol, a u tim prilikama najčešće se radi o koktelu od džina i Dubonneta (aromatizirani aperitiv od crnog vina) s mnogo leda i kriškom limuna za ručak ili pak o čaši desertnog vina za večeru. Ponekad, nakon večere, kraljica voli popiti i čašu šampanjca. Prije nekoliko godina pojavili su se napisi kako kraljica svaki dan popije četiri čaše alkoholnih pića. Darren McGrady kazao je kako to nije istina, jer bi se posljedice toga zasigurno vidjele na gospođi u ozbiljnim godinama. - Dan joj ne počinje velikom čašom džina i tonika - rekao je

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:55