TEGLICE PUNE RADOSTI

JEDINI RECEPT ZA KISELE KRASTAVCE KOJI ĆE VAM TREBATI: Živo je u mnogim kuhinjama. Kuha se, peče, kiseli i sprema!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Kiseljenje krastavaca, kao i priprema bilo koje druge zimnice, iziskuje određen trud i vrijeme, ali konačan proizvod vrijedi više od zlata!

Živo je trenutačno u mnogim kuhinjama, ubiru se zadnji ljetni plodovi za šalšu, ajvar, pekmeze, sokove, namaze, pesta... Kuha se, peče, kiseli. Kojeg li obilja i radosti! Bake, mame, tete, susjede, bilo tko tko kuha zimnicu kuha je ne da bi samo prehranili svoje obitelji, već da bi im pružili i nešto dodatno. Jer, kad nečije ruke uzgoje sve te plodove, kad im svakodnevno posvete puno pažnje, onda ta priča dobiva na vrijednosti. Tko je imao prilike odrasti uz takve okuse, taj je zbilja sretnik. A tko je usvojio tu ljubav i recepte, zna da etiketu "homemade" može imati samo ono što je vlastitih ruku djelo. A to je nenadmašno u usporedbi s bilo kojom kupovnom teglicom. Da, tome se treba posvetiti, treba dobro oprati baš svaki krastavčić za kiseljenje jer ove teglice ne sadrže konzervans, ali zato je njihov okus neprocjenjiv. A onda to treba podijeliti s onima koje volite.

Trebat će vam:

2,5 kg krastavaca
5 žličica soli
4 grančice cvjetova kopra
8 lovorovih listova
250 ml bijelog vinskog octa
250 ml bijelog vina
100 g šećera
1 žlica zrna gorušice

Zagreb, 310816.
Kiseli krastavci koje je napravila urednica u Dobroj hrani Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Priprema:

Krastavce očistite i dobro operite uz pomoć mekane četkice da odstranite svu nečistoću. Izrežite krastavce na kriške, pa ih prelijte posoljenom vodom i ostavite stajati u hladnjaku preko noći. Sutradan ih dobro ih ocijedite. Slažite ih u dobro oprane i osušene staklenke, tako da između stavljate lovor, zrna gorušice, cvjetove kopra te lovorove listove. U posudu ulijte bijelo vino, 750 ml vode, ocat, sol i šećer. Zakuhajte do vrenja pa prelijte preko krastavaca. Staklenke dobro zatvorite i stavite ih u pećnicu pa ostavite stajati sat vremena na 80 °C. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 18:33