GASTRONOMSKI SPEKTAKL U ZAGORJU

JEDINSTVENI DOGAĐAJ: Najbolji hrvatski chefovi priredili gastronomski spektakl u barkonoj Miljani

 Mario Kučera / Hanza Media
Prošlog tjedna održan je događaj koji se s pravom može nazvati ekskluzivnim i senzacionalnim. Naime, ponajbolji restorani Hrvatske, članovi prestižne JRE udruge (Jeunes Restaurateurs Europe, udruga elitnih restorana iz 16 europskih zemalja), okupili su se na jednom mjestu i priredili pravi gastronomski spektakl u najljepšem dvorcu Zagorja - Miljani.

Ukupno 14 restorana, odnosno 14 chefova i njihovih mladih pomoćnika kuhalo je kako bi se prikupila sredstva za kupnju robotskog odijela za mladića iz okolice Zlatara koji je nakon prometne nesreće ostao nepokretan.

Savršen početak

Ovaj prekrasan izlet počeo je u Mercedesovu salonu u kojemu su nam istarski restorani San Rocco i Pergola servirali doručak za kraljeve. Jedno jelo servirano je u posudicama koje su imitirale ljuske jajeta, a radilo se o žumanjku mariniranom u soli i “špaleti” (plećki) s prvim divljim šparogama, dok je drugo jelo bio tatar od boškarina s beluga kavijarom i slanim briošem. Naravno, njih je morao pratiti šampanjac, a to je bio Moet Grand Vintage 2006.

Dvorac Miljana
Gala dogadjaj JRE chefova
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Dan nije mogao početi savršenije, ali na putu prema dvorcu Miljana, u kojemu se održavao ručak koji je pripremilo preostalih 12 restorana, uslijedilo je jedno iznenađenje. Rudolf Štefan iz najboljeg restorana Dalmacije, šibenskog Pelegrinija, sa svojim je timom uz rijeku Sutlu servirao zagorsku juhu uz koju se točio pjenušac Baronijal 2012. Bila je to svojevrsna oda zagorskim bregima, a Štefan je ponovno dokazao da je definitivno ponajbolji ako ne i najbolji chef u nas. Njegova zagorska juha bila je najbolji mogući uvod u ono što je slijedilo, a to je bila carska gozba u pravom smislu te riječi.

Dvorac Miljana
Gala dogadjaj JRE chefova
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Kraljevski doček

Luksuzni Mercedesi zaustavili su se ispred Miljane. U dvorištu baroknog dvorca dočekalo nas je 14 veličanstvenih: San Rocco iz Brtonigle, Pergola iz Savudrije i Pelegrini iz Šibenika, rovinjski Monte, nedavno okićen Michelinovom zvjezdicom, Plavi podrum iz Voloskog, Dubravkin put iz Zagreba, Marina iz Novigrada, Boškinac s Paga, Draga di Lovrana iz Lovrana, Zigante-Livade, zadarska Foša, dubrovački restoran 360, Badi iz Umaga i opatijska Bevanda.

Dvorac Miljana
Gala dogadjaj JRE chefova
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Specijalna edicija

Pod vedrim nebom gosti su se družili uz foie gras s Hennessyjem i pohanu lopticu od pačetine i mlinaca koje je pripremila Priska Thuring iz Dubravkina puta, a Plavi podrum je oduševio nudom od kvarnerskog škampa i kvarnerskim hobotnikom - fenomenalno iskustvo! Vinari Gianfranco i Antonella Kozlović stigli su u Miljanu s JRE Malvazijom, specijalnom edicijom malvazije s položaja Santa Lucia koja je limitirana na samo 2160 boca, a inače se može kušati u navedenim JRE restoranima.

Dvorac Miljana
Gala dogadjaj JRE chefova
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

A onda nastavak: ručak u sedam sljedova koje su pratila vina i pjenušac vinarije Tomac, zatim Batič, Kozlović, Stina i Bodren kao šećer na kraju. Svi tanjuri maestralni, a kako bi i bilo drugačije kad u jednoj kuhinji zajedno kuhaju oni najbolji. Bio je to dan vrhunske hrane i vrhunskih vina, dan koji se pamti i prepričava. No, osim okusa i mirisa koji su ostali memorirani, ono što nas se posebno dojmilo bila je fenomenalna energija kojom zrači JRE tim. To zajedništvo, sloga, humanost i ljubav koju ova obitelj dijeli dodatno su začinili cijelo događanje. I to je ono glavno što ovu priču čini posebnom.

Dvorac Miljana
Gala dogadjaj JRE chefova
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:27