Bez obzira kako ga zvali – krumpir, krompir, kumpir, kalampir, patata, krtola – sva je prilika da od njega radite upravo krumpir (a ne patata) salatu. Varijacija je mnogo, a nama su drage sve – od onih najjednostavnijih pa sve do onih koje se ne biste posramili servirati ni na nekom svečanijem ručku.
Naš favorit: Matejina krumpir salata
Makedonci su poznati kao izvrsni poljoprivrednici i njihova polja i tržnice to i potvrđuju. Naravno, kao i kod nas, i ondje trenutačno na tržnicama nema čega nema, paprika svih vrsta, rajčica, patlidžana, lubenica… Dakle, svega za pripremu meza i zimnice. Tamo se kupuje najbolja mljevena i tucana slatka i ljuta paprika, vezena crvena paprika koja je specifična po tankim svijetlim nitima, grah tetovac, sjajan češnjak, najbolji kikiriki, bučine i suncokretove koštice i još puno toga, a vi svom roštilju dajte malo makedonskog štiha i pripremite ovaj poznati prilog.
Ovaj recept upalit će baš svaki put!
Grah na ovaj način mazat ćemo na kruh, služiti ga uz faširance, pohance i ostatke pečenja od nedjelje. Neke teglice već su se ispraznile pa razmišljamo i o novom kuhanju jer nam se čini da s ovim ostatkom nećemo dočekati zimu. Krećemo u pripremu novih zaliha. Do tad pripremite grah salatu s chorizo kobasicom i mini rajčicama!