OMILJENI RECEPTI

JELA KOJA ĆE SE RAZGRABITI, A NISU MESO: Prilozi koji bi mogli zasjeniti ćevape

 Berislava Picek / CROPIX
Ako ovog vikenda zatvarate sezonu roštiljanja na otvorenom uz dovoljne količine sočnog mesa svakako pripremite i priloge.

Bez obzira kako ga zvali – krumpir, krompir, kumpir, kalampir, patata, krtola – sva je prilika da od njega radite upravo krumpir (a ne patata) salatu. Varijacija je mnogo, a nama su drage sve – od onih najjednostavnijih pa sve do onih koje se ne biste posramili servirati ni na nekom svečanijem ručku.

Naš favorit: Matejina krumpir salata

Zagreb, 030516.
Proslava 5 rodjendana Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Gravče na tavče

Makedonci su poznati kao izvrsni poljoprivrednici i njihova polja i tržnice to i potvrđuju. Naravno, kao i kod nas, i ondje trenutačno na tržnicama nema čega nema, paprika svih vrsta, rajčica, patlidžana, lubenica… Dakle, svega za pripremu meza i zimnice. Tamo se kupuje najbolja mljevena i tucana slatka i ljuta paprika, vezena crvena paprika koja je specifična po tankim svijetlim nitima, grah tetovac, sjajan češnjak, najbolji kikiriki, bučine i suncokretove koštice i još puno toga, a vi svom roštilju dajte malo makedonskog štiha i pripremite ovaj poznati prilog.

Gravče na tavče
Privatna arhiva

Pinđur

Ovaj recept upalit će baš svaki put!

Privatna ariva

Genijalna grah salata

Grah na ovaj način mazat ćemo na kruh, služiti ga uz faširance, pohance i ostatke pečenja od nedjelje. Neke teglice već su se ispraznile pa razmišljamo i o novom kuhanju jer nam se čini da s ovim ostatkom nećemo dočekati zimu. Krećemo u pripremu novih zaliha. Do tad pripremite grah salatu s chorizo kobasicom i mini rajčicama!

Zagreb, 220916.
Zimnica grah na salatu prema receptu urednice u Dobroj hrani Mateje Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:35