MALA ŠKOLA DOBRE HRANE

JESENSKA BUNDEVA: Pet stvari koje trebate znati o nesvrgnutoj kraljici jeseni!

 Mario Kučera
Bundeve su vrlo zahvalna namirnica i od njih se može pripremiti hrpa slanih i slatkih jela, kao što su: juhe, variva, rižota, ravioli, njoke, salate, kruh, kolači, torte, pudinzi, marmelade, džemovi, sok, mogu se kombinirati s mesom ili poslužiti samo kao prilog ili umak.

Evo što vjerojatno niste znali o najpopularnijem povrću jeseni!

1. Odličan su izvor vitamina (posebno vitamina C i E, koji je čuvar mladosti) i minerala, lako su probavljive i ne debljaju, jer sadrže više od 90% vode (na 100 g ima samo 26 do 30 kalorija).
2. Sjemenke bundeve pak imaju deset puta veću hranjivu vrijednost od njenog mesa i izvrstan su izvor bjelančevina, pa tako u šaci sjemenki ima više bjelančevina nego u prosječno velikom mesnom odresku.
3. 100 g sjemenki ima gotovo 600 kalorija.
4. Od njenih golica radi se i ulje, koje je specifičnog, orašastog okusa i ima ljekovito djelovanje.
5. No, njihova iskoristivost ide dalje, koriste se zbog svoje čvrste kore kao posuđe, neke vrste imaju ulogu boca u kojima se prenosi voda i vino, neke se koriste kao lule i glazbeni instrumenti, od nekih se rade lampe, neke se koriste kao spužve i neke od njih se uzgajaju i kod nas.

Svidio vam se članak? Pročitajte još!

BUNDEVA JE SUPER: I zato ju spremamo na ovih osam načina!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:20