NEŠTO NOVO

JESENSKI SUSHI: Japanski specijaliteti s domaćim vrganjima!

Živeći u gradu, za vrijeme radnog tjedna rijetko se ima prilike šetati šumom. Tada se kao čudom parkovi u popodnevnim satima, pogotovo kad su obojani narančastim sunčanim jesenskim zrakama, napune šetačima.

Neki pak nemaju prilike ni za šetnju parkom, ali jesen ne bira: zavukla se u svaki kutak, pa tako i u svaku gradsku ulicu, a naviše voli drvorede pitomih kestena koji čak i kao mali projektili gađaju prolaznike. Eh, da su barem jestivi, imali bismo punu košaricu šećući se do zagrebačkog restorana Bota Šare u Zvonimirovoj ulici.

A, krenuli smo probati jesenski sushi, kako i dolikuje godišnjem dobu. S punom nas je košaricom jesenskih plodova dočekao chef Marko Marin koji u spravljanju japanskih tradicionalnih specijaliteta nastoji uvijek koristiti domaće svježe namirnice, tako da se u zagrebačkom, ali i splitskom te dubrovačkom restoranu Bota Šare jedu sushiji koji su zapravo neki miks domaćeg i azijskog.

- Osim što koristimo isključivo samo svježe namirnice, nastojimo da obroci budu nutritivno bogati i zdravi - objasnio nam je chef Marin. Naime, vrganji su gljive iznimno bogate dijetalnim vlaknima i vitaminima C i D i B skupine, te mineralima kao što su kalij, željezo, cink i kalcij, a ne sadrže masnoće ni kolesterol. Za pripremu sushija koje smo probali koristili su i bundevu koja osnažuje krvožilni sustav, potiče rad štitnjače, jača imunitet, a djeluje i kao diuretik.

Naravno, kad ih napravi majstor, tada sushiji izgledaju poput malih remek-djela, ali dovoljno je malo spretnosti da, možda ne tako savršene, ali ukusne napravite i kod kuće, uz uvjet da ste već nabavili bambusovu podlogu za motanje.

Sushi od vrganja

Sushi od buče

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:35