ZAJEDNIČKI PROIZVOD MASLINARA

JESTE LI ČULI ZA KONFIN? Predstavljeno maslinovo ulje koje je važno za Istru jer ujedinjuje maslinare i briše granice!

 / Barbara Ban
 

Konfin je u Istri, ali i šire, poznata riječ za granicu ili nešto što razgraničuje neki teritorij, područje, regije, općine, parcele. No, istarski maslinari odlučili su da ta riječ neće značiti razdvajanje, nego spajanje. Tako su nazvali svoje ulje koje je prošli četvrtak predstavljeno u Poreču, a riječ je o jedinstvenom proizvodu istarskih maslinarskih zadrugara koji su svoje snage prvi put udružili ove godine u Poljoprivrednu zadrugu Maslinara Istre, sa sjedištem u Krasici.

Barbara Ban

Njihov proizvod tipično je istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje koji nosi zaštićenu oznaku izvornosti Istra, a svoj je obol u stvaranju novog brenda dalo 65 maslinara iz Istre i jedan iz Slovenije. Naime, Hrvatska i Slovenija, odnosno maslinari s istarskog poluotoka, uspjeli su zajedničkim radom u veljači ove godine registrirati na razini Europske unije, prekogranično, ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra, zaštićena oznaka izvornosti.

- Brend Konfin govori o tome kako su maslinari odlučili izbrisati granice, odnosno istarski konfin, i nastupati zajedno. Osim toga, vrijednost značenja leži u poziciji Istre koja je na samoj sjevernoj granici uzgoja maslina i zbog toga daje maksimum, a sve je to vidljivo iz rezultata koje istarska ulja postižu na svjetskoj razini. Istra je već peti put proglašena najboljom maslinarskom regijom u svijetu. Vizualni identitet i brend potpisuje mladi tim OVER studija. Nama je cilj proizvesti visokokvalitetan proizvod, više cjenovne kategorije i postići njegovu dobru poziciju na tržištu - rekla je Katja Gašparini, upraviteljica nove zadruge pred kojom su veliki izazovi u plasmanu i marketingu novog proizvoda.

Barbara Ban

Dodala je da je ova godina zbog smanjenog prinosa bila vrlo izazovna po količinama te se preradilo nešto više od 50.000 kilograma maslina, a proizvedeno je oko 7000 litara vrhunskog ekstra djevičanskog maslinova ulja.

- U ponudi imamo četiri vrste proizvoda - kupažu raznih sorti, monosortna ulja autohtonih istarskih sorti istarske bjelice i buže te maslinovo ulje iz ekološkog uzgoja. Maslinovo ulje zadruge karakteriziraju tipične istarske note - ima miris svježe pokošene trave, zeleni plod maslina, a okus ima tipičnu gorčinu, pikantnost i voćnost. Sve je to objedinjeno i stvoreno je vrlo skladno ulje. U njemu su prisutne i autohtone sorte maslina, kao što su istarska bjelica, buža, žižolera, črnica, puntoža. Imamo veliki izbor istarskih sorti - dodala je upraviteljica.

Barbara Ban

Zadruga će prije svega biti zadužena za prodaju, marketing i promociju ovog ulja u čijem su stvaranju sudjelovali neki od najboljih istarskih maslinara. Njihova su ulja već godinama u top vodičima, kao što je talijanski Flos Olei, koji je nedavno peti put proglasio Istru najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Među njima je i Enio Zubin iz Buščine na Bujštini, čije je ulje prije nekoliko godina također proglašeno najboljim na svijetu. On godišnje proizvode od 30 do 50 tona maslina.

- Mi smo se ovoj inicijativi priključili s pet posto našeg ovogodišnjeg prihoda i odlučili smo se na to jer je budućnost nas malih maslinara u udruživanju. Dosad smo bez problema prodali sve naše ulje. Dakle, nemamo problem s plasmanom, čak moramo smanjivati i pakiranje kako bismo svi imali priliku i kupiti ga. Međutim, svoj plasman vidimo uz pomoć zadruge jer se na neki način želimo rasteretiti obveza vezano za prodaju i marketing - ističe Zubin.

Barbara Ban

Oko 10 posto svog uroda u stvaranju ovog ulja dala je i uljara Al Torcio iz Novigrada koja je nedavno predstavila najnoviji način prerade maslina u obnovljenoj uljari.

- Od suradnje očekujemo nešto novo i razmjenu mišljenja. Ne možemo se zatvoriti i biti sami za sebe. A i Bruxelles nam je preporučio da osnujemo klaster maslinara, pa već kad imamo klaster, dobro je da u zadruzi sudjelujemo od početka - smatra Đurđica Beletić čija je godišnja proizvodnja u najboljim godinama oko 43 tone maslina, a u lošijima oko 15.

Maslinar Igor Kocijančić iz Kaštelira kaže da je problem malih maslinara to što jednostavno ne mogu naći put do tržišta. Većinom je to iz neznanja. Velik dio malih maslinara obraća se baš njemu jer znaju da će on ulje sigurno prodati. On sve proda na kućnom pragu, ali ako bi se htio baviti ozbiljnim biznisom, količine su i dalje premale.

Barbara Ban

- Imamo 5500 maslina i gdje god sam nešto ozbiljnije nudio i dogovarao, na kraju nisam uspio dogovoriti. Uvijek mi je nedostajala količina, a za to bih morao ići u kooperaciju s više maslinara. Posebno ove godine, kad su količine male. Zadruga bi trebala riješiti taj problem - rekao nam je istarski maslinar koji će u zadrugu davati oko 30 posto svog uroda.

Svi su oni, iako je berba bila znatno lošija nego lani, pa je nekima dala čak 85 posto manje, dali obol novoj zadruzi i novom proizvodu koji bi trebao predstavljati cjelovitu maslinarsku Istru u svijetu. - Ovo je za istarsko maslinarstvo bila jako loša godina kad govorimo o količinama. Procjenjujemo da je čak i do 60 posto maslina manje nego lani. Ali imamo izvrsnu kvalitetu. A to je ono najvažnije - zaključila je Beletić. Inače, cijene istarskog maslinova ulja zbog manje količine sigurno će rasti, a prosječna cijena po litri bit će oko 120 do 130 kuna ako se nije riječ o premium proizvodima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:07