GDJE NA MALO DRUGAČIJI RUČAK?

JESTE LI ČULI ZA NIKKEI? Ovaj zagrebački restoran ostvarena je želja nakon 15 godina, a evo što se kuha ondje!

 Biljana Blivajs
 

Posebno zanimljiv spoj stiže iz Južne Amerike, i to iz Perua, gdje je sraz lokalne gastronomije i japanske tradicije kuhanja (koju su u ovu zemlju donijeli imigranti krajem 19. stoljeća) prerastao u novu vrstu kulinarskog izričaja poznatog pod nazivom nikkei.

Sama riječ označava japanske imigrante i njihove potomke neovisno o tome gdje se nalazili. Smatra se da ih danas diljem svijeta ima oko 3,8 milijuna, s najvećim zajednicama u Amerikama. Najveća zajednica japanskih imigranata u Južnoj Americi nalazi se u Brazilu i broji gotovo 1,9 milijuna ljudi, a iduća, znatno manja, smještena je u Peruu, gdje živi oko 100 tisuća Japanaca. Iako su brazilski Japanci brojniji, upravo su doseljenici u Peru izrazu nikkei dali dodatno, kulinarsko značenje gdje su doseljenici morali prilagoditi postojećim uvjetima zamijenivši teško dostupne začine i namirnice onima koje koristi lokalno stanovništvo.

Odvažna uporaba začina koja obilježava peruansku kuhinju razlikuje se od japanske kuhinje, koja ih koristi suzdržano, puštajući sirovim namirnicama poput ribe da dođu do izražaja. Sljubljivanjem ribe pripremljene japanskim tehnikama sa začinima koje dotad nikada nisu koristili dovelo je do otkrića novih okusa i gastronomskog izričaja.

Nikkei obilježava i umjerenost koja se očituje u veličini porcija; one su naime znatno manje od često pretjerano obilnih peruanskih te ipak veće od japanskih. Iako je riječ o dvije kulinarske tradicije s dugom povijesti, niti jedna nije prevladala, nego je ostvarena ravnoteža, kompromis nastao iz potrebe da se nahrani stanovništvo koje se nalazi daleko od domovine i okusa na koje je naviklo.

Zagreb, 300518.
Nova Ves.
Restoran Hanami.
Prezentacija novog menija chefa Motohihia Mochizukia.
Na fotografiji: Motohihi Mochizuki, chef.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

Nakon 15 godina angažmana po zagrebačkim restoranima, chefu Motohiko Mochizukiju ostvarila se želja za vlastitim restoranom. Nedavno je predstavio novi meni koristeći hrvatske namirnice, primjenjujući principe Nikkei kuhinje koja kombinira japansko gastronomsko nasljeđe s peruanskim namirnicama. Hanami je ime dobio prema japanskoj tradiciji promatranja trešanja u cvatu koja svakog proljeća izmami na tisuće ljudi u parkove gdje se druže, uživaju u hrani i piću s pogledom na neodoljive ružičaste cvjetove, slaveći život i dolazak proljeća. Upravo se takva filozofija slijedi u restoranu Hanami na Kaptolu koji je dio Baltazar ugostiteljskog koncepta, kroz mala jela koja se pripremaju s mnogo vještine i pažnje.

Zanimljivo je kako će ljeti Hanami nuditi menu za ručak čija će se cijena kretati oko 150 kuna, a neka od novih jela su primjerice:

Zagreb, 300518.
Nova Ves.
Restoran Hanami.
Prezentacija novog menija chefa Motohihia Mochizukia.
Ahi poke.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

AHI POKE- svježi file tune i mladi luk mariniran u domaćem Poke umaku

Zagreb, 300518.
Nova Ves.
Restoran Hanami.
Prezentacija novog menija chefa Motohihia Mochizukia.
Salmon belly bun.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

SALMON BELLY BUN - Bao bun peciva s karameliziranom potrbušinom od lososa mariniranom u domaćem slatkom soja umaku

Zagreb, 300518.
Nova Ves.
Restoran Hanami.
Prezentacija novog menija chefa Motohihia Mochizukia.
Sushi.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

SUSHI NIGIRI -Chu-Toro (tuna panceta), Unagi (jegulja), Kani (meso raka s žumanjkom od prepeličjih jaja)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:27