FRANCUSKI SPECIJALITET

JESTE LI KUŠALI PISSALADIÈRE: Prejednostavan francuski specijalitet koji će jednako dobro proći na druženju s curama ili gledanju tekme!

Specijalitet koji se povezuje s jugom Francuske, točnije Nicom, smještenom na Azurnoj obali jest tart pissaladière. Zapravo se radi o tartu s lukom, crnim maslinama i inćunima.

Samo tijesto zapravo je vrlo slično tijestu za kruh koje je deblje od onog za klasičnu pizzu margheritu, a svojstven mu je nadjev od karameliziranog luka, crnih maslina te inćuna koji se također mogu dodati i kao "pasta" (pissalat). Osim navedenog, tart se nerijetko obogaćuje timijanom i lovorom, a sam nadjev stavlja se na tijesto prije pečenja. Ako pak nemate vremena za pripremu vlastitog tijesta dobro će poslužiti i lisnato tijesto, ali tada se ne radi o originalnoj verziji. Često ga možete naručiti kao tapas u bistrima i wine barovima posebno u Nici budući da se radi o lokalnom jelu.


Pissaladière je posebno omiljen u ljetnim danima, iako su sastojci dostupni cijele godine, ali ako nas pitate najbolje prija uz čašu dobrog vina poslužen na terasi za toplih ljetnih večeri nakon mora. Pronašli smo recept na jednom lijepom blogu Chocolatte & Zucchini i sad ga dijelimo s vama.

Typical pissaladière recipe from southern France, made with cooked onions on baked pizza dough, topped with olives and herbs. Depth of focus effect and square vintage photo frame.
Getty Images/iStockphoto


Trebat će vam:
250 g glatkog brašna (možete pomiješati pola doze oštrog i jednako toliko glatkog brašna)
1 čajna žličica suhog kvasca
120 ml mlake vode
pola žličice soli
2 jušne žlice maslinovog ulja
1 žličica provansalskih začina (timijana, origana, ružmarina..)
600 g luka (tanko narezanog)
50 g usoljenih inćuna (ali ocijeđenih)
šaka crnih otkoštenih maslina
još malo svježeg timijana (dodati nakon pečenja)
cvijet soli (dodatan začin nakon pečenja)


Priprema:

Imajte na umu da tijesto morate zamijesiti dva sata prije posluživanja. U veliku zdjelu stavite brašno i napravite malo udubljenje u sredini gdje ćete zatim staviti kvasac i mlaku vodu pa ostavite da se kvasac aktivira kojih 5 minuta. Zatim dodajte sol, provansalske začine 2 jušne žlice ulja i sve dobro zamijesite dok se svi sastojci ne sjedine u homogenu smjesu (za to će vam trebati oko 8 minuta mikserom ili nešto više od desetak minuta rukom). Oblikujte tijesto u kuglu, malo ga namastite maslinovim uljem pa prekrijte čistom krpom i pustite da se tijesto diže sat vremena.
U međuvremenu prodinstajte luk na malo maslinova ulja. Ako imate vremena, znajte da je bolje dinstati na nižoj temperi dugotrajnije (oko 30 minuta). Luk bi trebao biti vrlo mekan i gotovo proziran!


Zagrijte pećnicu na 200°C, a pleh obložite papirom za pečenje. Na malo pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto koje se prethodno odmorilo sat vremena na promjer od kojih 25 cm pa premijesite u pleh za pečenje, a zatim nadjenite lukom. Pecite kojih 20 minuta, dok krajevi nisu zlaćane boje i hrskavi. Poslažite inćune u obliku zvijezde i masline pa zapecite još 10 minuta. Nakon pečenja dodajte malo svježeg timijana ili ružmarina i možda malo cvijeta soli. Poslužite vruće ili sasvim hladno, odgovarat će uvijek uz zdjelu zelene salate i čašu dobro ohlađenog vina.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 20:26