SLUŠAJ CHEFA

Donosimo detaljan recept za gyoze, a poslužite ga uz omiljeni slatko-ljuti umak

Gyoza Marija Mihelja

Chef zagrebačkog El Tora detaljno nam je objasnio kako uspješno napraviti gyoze kod kuće. Evo što morate znati prije izrade

Gyoze su, uz raviole, vjerojatno najpoznatije punjeno tijesto na svijetu, koje su japanski vojnici nakon izgubljenog rata donijeli iz Kine. Ovi punjeni meki jastučići obožavani su diljem svijeta, a tajna njihova okusa leži u savršenoj ravnoteži tijesta, mesa, povrća i začina. Mario Mihelj, chef restorana El Toro u Šubićevoj i El Toro Street Food u Petrinjskoj, otkrio nam je kako ih, korak po korak, napraviti u kućnoj radinosti pa poslužiti uz omiljeni domaći slatko-ljuti umak.

image

Gyoza Marija Mihelja

El Toro/

Savjeti za pripremu gyoza:

1. Obavezno pripremite vlažnu krpu kojom ćete pokriti tijesto za gyoze kako se ne bi osušilo

2. Pokraj krpe stavite i zdjelicu s mlakom vodom, s obzirom na to da se sve radi prstima dobro je imati mjesto gdje ćete ih oprati, a tu vodu ćete koristiti i za spajanje rubova tijesta

3.Za zgušnjavanje slatko-ljutog umaka umjesto gustina možete koristiti i tapioka brašno

4. Obavezno koristite teflonsku tavu jer se u onima on inoxa gyoze lijepe

*Tijesto za gyoze možete kupiti Gyoza skins tijesto u bolje opremljenim azijskim dućanima ili napraviti svoje

Što vam je potrebno za izradu tijesta?

  • 350 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 180 ml vruće vode

Sve sastojke prvo kuhačom pomiješajte, a onda tijesto izradite rukama. Podijelite u tri dijela i ostavite da malo odmori na sobnoj temperaturi. Zatim ga razvaljajte u valjak i podijelite na manje dijelove širine oko 10 mm. Razvaljajte u tanke krugove debljine oko 1 mm.

image

Gyoza Marija Mihelja

Marko Miščević/

Punjenje:

(za oko 40 komada gyoza)

  • 1 kg mljevene svinjske potrbušine
  • 200 g sitno rezanog kineskog kupusa
  • 1 dcl soja umaka
  • 200 ml ribljeg umaka
  • 200 ml srirache
  • 100 ml sezamova ulja
  • 100 ml soka limete
  • 50 g ribanog đumbira
  • 1 čajna žličica sode bikarbone

Sve sastojke dobro izmiješajte rukom i ostavite da odstoji 1 sat u hladnjaku. Prije samog punjenja na tavici ispecite malo smjese da testirate okus.

Slaganje gyoza:

Uzmite jedno tijesto u ruku, stavite u sredinu cca 30 g smjese, lagano premažite unutarnje rubove vodom te preklopite tijesto. Vanjsku stranu ruba preklopite pet do šest puta kako biste dobili faldice. U teflonsku ili keramičku tavu (obavezno) stavite malo ulja, zagrijte tavu i slažite gyoze u krug jednu do druge. Kad gyoze dobiju laganu koricu, zalijte ih s 3 dcl vode, poklopite i kuhajte dok voda potpuno ne ispari. Kada voda nestane, otklopite i pecite još par minuta da se ponovno dobije korica na donjem dijelu gyoze i da se počnu odvajati od tave.

Domaći slatko - ljuti umak:

  • 500 g šećera
  • 300 g vode
  • 200 g rižina octa
  • 4 komada svježeg čilija
  • 1 svježa crvena paprika
  • malo soka od naranče
  • 1 žlica gustina
  • 2 komada mladog luka
  • 50 g sezama

Šećer i vodu stavite na srednje jaku vatru da prokuhaju. Zatim dodajte sitno nasjeckanu crvenu papriku, čili (bez sjemenki) i rižin ocat. Sve dobro promiješajte i pustite da kuha 5 minuta. Nakon toga se umak mora ohladiti do kraja jer ćemo tada vidjeti koliko je gust i trebamo li ga dodatno zgusnuti gustinom. Ako ga je potrebno zgusnuti, 1 žlicu gustina umutite s 4 žlice vode pa umak ponovno zagrijte da prokuha te lagano dodajte tapioku do željene gustoće i obavezno stalno miješajte. Na kraju u ohlađeni umak ubacite tostirane sjemenke sezama i sitno rezani mladi luk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 08:51