CHEFOVSKI RECEPT

KAD CHEF KUHA: Preukusna tjestenina sa školjkama!

 Darko Tomas / CROPIX
Fabrizio Vežnaver, talentirani je chef istarskog restorana Pergola koji je ujedno i član prestižnog udruženja JRE (Jeunes restaurateurs d´Europe). Ovog puta odlučio je podijeliti s čitateljima Dobre hrane recept za bavette s kanaštrelama.

Naslovna fotografija: Priprema kapesanti

Kaneštrele izgledom snažno podsjećaju na Jakobove kapice, samo što su one bitno manje i naravno cjenovno puno prihvatljivije. Bile su čest gost u mrežama za vrijeme sezone listova (švoja), a do jučer su se bacale.

Čišćenje je vrlo slično čišćenju kapesanti. Postoji mala rupica između dviju ljuštura te se ondje položi nož, okrene i tim pokretom otvori školjka. Mora se otkloniti crnilo, a ono što ostaje jest čisto bijelo meso s malo ikre. Zorniji prikaz čišćenja školjaka pogledajte u našem video prilogu.

Jelo smo pripremili u Miele Experience Centru u sklopu masterclassa koji je održao chef Fabricio.

Sastojci:

400 g bavetta
maslinovo ulje
malo ispasiranog luka i mrkve
riblji temeljac
malo vina
šalša
sol/papar
gustin ili prah zelene banane
peperoncino u prahu
peršin


Zagreb, 101017.
Buzinski prilaz 32.
Chef Fabrizio Veznaver danas je pripremao skoljke i posebno dagnje u Miele Experience Centru.
Na fotografiji: dodavanje vina.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Priprema:

U sjeckalici usitnite na male komadiće pola glavice ljubičastog luka i tri mrkve (za veće količine dodajte još) pa prodinstajte na malo maslinova ulja. Dodajte prstohvat peršina, podlijte s malo bijelog vina (otprilike 1 dcl). Imajte na umu da je jelo ukusnije ako koristite isto vino pri kuhanju i sljubljivanju uz gotovo jelo. Dodajte očišćene kaneštrele pa pričekajte da vino ispari. Dodajte nekoliko žlica šalše (ne treba biti u potpunosti ispasirana). Zatim dodajte 3 šeflje/kutlače ribljeg temeljca (za više šuga dodajte više temeljca, imajte na umu da će vam tjestenina dosta tekućine upiti). U međuvremenu skuhajte tjesteninu, ali nemojte skuhati do kraja. Dodajte malo peperoncina u prahu. Chef Vežnaver voli neobične kombinacije pa je za gušći šug dodao prah zelene banane koji je dostupan u specijaliziranim prodavaonicama zdrave prehrane, a možete ga zamijeniti s malo gustina. Povežite tjesteninu sa šugom pa po potrebi dodajte još začina, šalše, temeljca ili praha. Poslužite uz neko nježno vino poput malvazije ili graševine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:50