CHEFOVSKI RECEPT

KAD CHEF KUHA: Preukusna tjestenina sa školjkama!

Zagreb, 101017.
Buzinski prilaz 32.
Chef Fabrizio Veznaver danas je pripremao skoljke i posebno dagnje u Miele Experience Centru.
Na fotografiji: Fabrizio Veznaver.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Fabrizio Vežnaver, talentirani je chef istarskog restorana Pergola koji je ujedno i član prestižnog udruženja JRE (Jeunes restaurateurs d´Europe). Ovog puta odlučio je podijeliti s čitateljima Dobre hrane recept za bavette s kanaštrelama.

Naslovna fotografija: Priprema kapesanti

Kaneštrele izgledom snažno podsjećaju na Jakobove kapice, samo što su one bitno manje i naravno cjenovno puno prihvatljivije. Bile su čest gost u mrežama za vrijeme sezone listova (švoja), a do jučer su se bacale.

Čišćenje je vrlo slično čišćenju kapesanti. Postoji mala rupica između dviju ljuštura te se ondje položi nož, okrene i tim pokretom otvori školjka. Mora se otkloniti crnilo, a ono što ostaje jest čisto bijelo meso s malo ikre. Zorniji prikaz čišćenja školjaka pogledajte u našem video prilogu.

Jelo smo pripremili u Miele Experience Centru u sklopu masterclassa koji je održao chef Fabricio.

 

Sastojci:

400 g bavetta
maslinovo ulje
malo ispasiranog luka i mrkve
riblji temeljac
malo vina
šalša
sol/papar
gustin ili prah zelene banane
peperoncino u prahu
peršin


Zagreb, 101017.
Buzinski prilaz 32.
Chef Fabrizio Veznaver danas je pripremao skoljke i posebno dagnje u Miele Experience Centru.
Na fotografiji: dodavanje vina.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
 

Priprema:

U sjeckalici usitnite na male komadiće pola glavice ljubičastog luka i tri mrkve (za veće količine dodajte još) pa prodinstajte na malo maslinova ulja. Dodajte prstohvat peršina, podlijte s malo bijelog vina (otprilike 1 dcl). Imajte na umu da je jelo ukusnije ako koristite isto vino pri kuhanju i sljubljivanju uz gotovo jelo. Dodajte očišćene kaneštrele pa pričekajte da vino ispari. Dodajte nekoliko žlica šalše (ne treba biti u potpunosti ispasirana). Zatim dodajte 3 šeflje/kutlače ribljeg temeljca (za više šuga dodajte više temeljca, imajte na umu da će vam tjestenina dosta tekućine upiti). U međuvremenu skuhajte tjesteninu, ali nemojte skuhati do kraja. Dodajte malo peperoncina u prahu. Chef Vežnaver voli neobične kombinacije pa je za gušći šug dodao prah zelene banane koji je dostupan u specijaliziranim prodavaonicama zdrave prehrane, a možete ga zamijeniti s malo gustina. Povežite tjesteninu sa šugom pa po potrebi dodajte još začina, šalše, temeljca ili praha. Poslužite uz neko nježno vino poput malvazije ili graševine.

Izdvajamo

Iz drugih medija