Kako ispeći milijun keksića sa samo dva pleha i jednom pećnicom

Najbolji način da napravite mnogo keksića u vrlo kratkom vremenu

Svima nam se to dogodilo – treba ispeći nemoguću količinu keksića u vrlo kratkom roku, a na raspolaganju sam baš i nije neka profesionalno opremljena kuhinja. Ako svojim mališanima za Sv. Nikolu želite prirediti domaće iznenađenje za sutrašnji blagdan, čitajte dalje. Imamo rješenje.

Papir za pečenje i nekoliko komada kartona riješit će problem, no također trebate znati na koji način se može prekršiti jedno od pravila za pečenje keksa koje zna svaka kuharica koja drži do sebe: “Uvijek pustite pleh da se ohladi prije pečenja sljedeće ture.”

Istina je, dok dođete do posljednjeg komada, topao pleh počet će topiti (i kvariti) one keksiće koje ste na njega prvo stavili. No, ako sve kekse stavite na topao pleh u isti trenutak i odmah, ali zaista *odmah* gurnete pleh u ugrijanu pećnicu, neće biti problema. Jedino se možda vrijeme pečenja može smanjiti za minutu ili dvije.

A evo i koju strategiju trebate upotrijebiti:

Pažljivo birajte recepte i ako možete, odlučite se za one za koje smjesu možete pripremiti koji dan unaprijed – kad god uhvatite 10-ak minuta vremena. Smjesu za neke kekse možete čak i zalediti. Ako ih namjeravate lediti, najbolje se osloniti na one kekse koji se prvo oblikuju u valjak pa zatim režu na šnitice. Tako će sve biti spremno unaprijed.

Na dan kada ste odlučili peći kolače, ugrijte pećnicu na potrebnu temperaturu i oblikovane keksiće stavite na plehove obložene papirom za pečenje pa stavite jedan pleh u gornju, a drugi u donju trećinu pećnice (ako je riječ o običnoj, a ne konvekcijskoj pećnici). Na pola vremena pečenja zamijenite poziciju keksićima pa one koji su bili gore preselite dolje i obrnuto.

Nastavite s postupkom dok ne iskoristite sve tijesto za kekse.

Pazite da se keksići potpuno ohlade prije nego što ih spremite u kutije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:39