DOBRI SAVJETI

KAKO ISPEĆI NAJSLASNIJE KESTENE U PEĆNICI? Saznajte kako ih pravilno odabrati, izrezati i pripremiti!

Varazdin, 231011.
U Vinici kraj Varazdina odrzana je kestenijada u organizaciji opcinskog ogranka HNS-a na kojoj je zupan varazdinske zupanije Predrag Stromar svim posjetiteljima podijelio kestene, koji su ubrani u vinickom gorju, koji su svojim slatkastim okusom drazili nepca posjetiteljima.
Uz kestene moglo se kusati i mlado vino s istog podrucja, koje je od starih vremena poznato po vinogradarstvu i vinarstvu.
Na kestenijadi se okupilo oko 150 mjestana te se medjusobno druzili uz tamburasku glazbu, kestene i mlado vino.
Na slici peceni kesteni.
Foto: Andrej Svoger / Cropix
Andrej Švoger / Hanza Media

Na pitanje kako peći kestenje, jedna iskusna domaćica nam je rekla da to radi uz televiziju – ona odabere film dok muž peče kestene. Ako vam ta mogućnost ipak nije na raspolaganju iz bilo kojeg od milijun mogućih razloga, evo savjeta kako dobiti najslasnije kestene iz pećnice.

Kako ih odabrati?

Kao što znamo, sve počinje od vrhunske namirnice, a vrhunske ćete kestene pronaći jedino kad im je sezona – od ranog u listopada otprilike do kraja prosinca. Tražite zdrave, glatke kestene sa sjajnom smeđom površinom. Najbolji su oni krupniji i mesnatiji, poznati kao maruni. Izbjegavajte naborane kestene i one s rupicama – to je znak da su kroz njih proputovali crvi. Svježi su kesteni teški i nema praznog prostora između ljuske i mesa.

Nož, kesten, rez

Najprije vrlo oštrim nožem ili čak skalpelom (što god odabrali, čuvajte prste) s donje deblje strane kestena napravite rez dubok 3 mm. Može biti u obliku križa ili veći, polukružan.

Priprema

Potom stavite kestene u pleh, poškropite ih vodom i pecite 30 do 40 minuta na 180°C. Gotovi su kad se raspuknu i kad se kuhinjom počne širiti nepogrešiv miris jeseni. Najbolje ih je degustirati u dobrom društvu, po mogućnosti uz neki film poput onog spomenutog na početku ovog članka.

Izdvajamo

Iz drugih medija