Kako najbolje iskoristiti bjelanjak?

Lagan, pahuljast i prozračan. Kako ga napraviti i gdje upotrijebiti?

Postoji većina slastica u kojima vam bjelanjci neće zatrebati. I što onda? Baciti ih? Ni u kom slučaju. Da bi vaše primjerice vaše šnenokle  bile dobre, morali biste pripaziti i na temperaturu i brzinu miješanja.

Temperatura

Temperatura je važna ako želite lagan i pahuljast snijeg. Jaja moraju biti na sobnoj temperaturi jer tada zrak lakše prodire u strukturu bjelanjka. Ako ste u žurbi i ubacujete jaja samo iz hladnjaka, morate računati s tim da možda neće biti tako lagana.

Mikasnje

Brzina miksanja također utječe. Najbolje bi bilo započeti s manjom brzinom jer se tada kidaju proteini u bjelanjku. Snijeg je zbog toga elastičniji i zrak lakše prodire u samu strukturu.

foto: Andrea Cukrov

Načini obrade bjelanjka:

Francuski (klasični): Ovaj vrlo vjerojatno svi prakticirate, a uključuje klasično miješanje šećera u bjelanjak.

Švicarski: E ovaj je nešto kompliciraniji. Šećer biste trebali pomiješati s bijelanjkom ali iznad parne kupelji. Oni vole održati bjelanjak toplijim, te postići kremastiju strukturu

Talijanski: Ovaj način uključuje pažljivo dodavanja bjelanjka u vrući šećerni sirup.

A sad … što napraviti s bjelanjcima?

Bjelanke možete držati i do dva dana u hladnjaku. Donosimo vam nekoliko slatkih recepata kako ih iskoristiti:

1. Šnenokle

2. Financiers

3. Čokoladna pavlova

Izdvajamo