Postoji većina slastica u kojima vam bjelanjci neće zatrebati. I što onda? Baciti ih? Ni u kom slučaju. Da bi vaše primjerice vaše šnenokle bile dobre, morali biste pripaziti i na temperaturu i brzinu miješanja.
Temperatura
Temperatura je važna ako želite lagan i pahuljast snijeg. Jaja moraju biti na sobnoj temperaturi jer tada zrak lakše prodire u strukturu bjelanjka. Ako ste u žurbi i ubacujete jaja samo iz hladnjaka, morate računati s tim da možda neće biti tako lagana.
Mikasnje
Brzina miksanja također utječe. Najbolje bi bilo započeti s manjom brzinom jer se tada kidaju proteini u bjelanjku. Snijeg je zbog toga elastičniji i zrak lakše prodire u samu strukturu.
foto: Andrea Cukrov
Načini obrade bjelanjka:
Francuski (klasični): Ovaj vrlo vjerojatno svi prakticirate, a uključuje klasično miješanje šećera u bjelanjak.
Švicarski: E ovaj je nešto kompliciraniji. Šećer biste trebali pomiješati s bijelanjkom ali iznad parne kupelji. Oni vole održati bjelanjak toplijim, te postići kremastiju strukturu
Talijanski: Ovaj način uključuje pažljivo dodavanja bjelanjka u vrući šećerni sirup.
A sad … što napraviti s bjelanjcima?
Bjelanke možete držati i do dva dana u hladnjaku. Donosimo vam nekoliko slatkih recepata kako ih iskoristiti: