Baza je ključna!

Kako napraviti savršen domaći sladoled?

 Getty Images/iStockphoto
Svi uvijek i stalno želimo sladoled, zar ne? A tek  kada je domaći? Onda je najbolji!

Konkurencija mu mogu biti čokoladne kreme i moussevi, pudinzi, ali gosti će na kraju večere uvijek izabrati sladoled. Sladoled je također prilično zahvalan za domaću izradu, dopušta vam da se poigrate okusima i da iznova eksperimentirate.

pistachio ice cream in tray
Getty Images/iStockphoto

Bazna smjesa je ključna

Kad napravite dobru bazu, lako je dodati okuse koje preferirate. Donosimo recept za smjesu kojoj su baza jaja.

Trebat će vam:

300 ml slatkog vrhnja
600 ml mlijeka
75 g šećera
3 žumanjka

Homemade vanilla, caramel ice cream in vintage bowl Organic product on a grey stone background
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Stavite slatko vrhnje, mlijeko i šećer u posudu i pustite za zavriju. Mikserom istucite žumanjke. Kada smjesa od mlijeka provrije dodajte je jedan dio u žumanjke kako biste spriječili da se zgrušaju. Zatim sve opet stavite na vatru, na slabu vatru i miješajte žustro. Kada smjesa dostigne temperaturu od 80 stupnjeva, možete ju maknuti s vatre (odnosno kada se dovoljno zgusne). Ostavite da se hladi.

Žumanjci smjesi daju bogatu i baršunastu teksturu. Šećer je potreban jer pomaže da sladoled postane gladak i mekan. Također, umjesto šećera možete koristiti med, agavin sirup ili javorov sirup. Ono što je ključno jest ''bućkati'' smjesu. Ovo se odnosi na otvaranje zamrzivača svakih sat vremena i miješanje smjese dok ponovno ne postane potpuno glatka.

Pronađite pravi okus

Jednom kada ste napravili baznu smjesu, dodavanje željenog okusa je najmanji problem. To možete učiniti tako da prilikom kuhanja bazne smjese obogatite mlijeko i slatko vrhnje, na primjer, mahunom vanilije, ukoliko želite sladoled od vanilije ili tako da dodate okus nakon što je cijela bazna smjesa gotova.

Homemade blueberry ice-cream on the wooden table, up view
Getty Images/iStockphoto

Ako okus stvarate dodavanjem pirea od voća, dodajte malo više slatkog vrhnja nego mlijeka u baznu smjesu kako biste kompenzirali višak vode iz voća. Kušajte smjesu kako biste mogli okusiti ima li previše ili premalo voća/aroma.

Miješati rukom ili u aparatu za sladoled?

Proces zamrzavanja pretvara vodu u led, a led se vrlo često voli zgrušati, a ako ste skloni tome da samo malo promiješate smjesu vjerojatno ćete dobiti neravnomjerne komade leda, a ne kremastu smjesu. Zato, ako ćete sladoled pripremati ručno budite žustri i uporni u miješanju. Ako imate aparat za sladoled, nemate brige, samo sve sastojke ubacite u njega i čekate da odradi svoj posao!

Ice cream cone arrangement with flowers
Getty Images/iStockphoto

Također, zamrznuti sladoled možete miksati u blenderu svakih sat vremena i vraćati ga u hladnjak. Još jedan pametan trik je da zdjelu u kojoj ćete zamrzavati sladoled stavite 24 sata prije u hladnjak.

Nadamo se da ćete se odvažiti na pripremu domaćeg sladoleda kojima možete davati okuse po želji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:24