DOBAR VODIČ

KAKO ODABRATI RESTORAN? Treba li obraćati pažnju na izbore, preporuke i zvjezdice? Je li hrana glavni faktor?

    AUTOR:
    • Dario Naletilić

  • OBJAVLJENO:
  • 11.06.2019. u 16:27

Restaurant or bar table with plate of appetizers and wine. Two people talking on background. Toned picture

U Dobrim restoranima svoje osnovne ocjenjivačke kriterije - hrana, usluga i ambijent - za izbor najboljih restorana u Hrvatskoj 2019. godine zamislili smo za četiri kategorije restorana.

Restorani visoke kuhinje, hotelski restorani visoke kategorije, tradicionalni restorani i restorani kreativne urbane kuhinje. Sam izbor povjeren je javnom žiriju recenzenata, ali i čitateljima. Ovakva demokratičnost treba poslužiti vama, gostima restorana, da date svoj glas najboljima, ali ujedno i restoraterima i kuharima da neposredno saznaju koliko gastronomskog zadovoljstva izazivaju svojim radom kod onih zbog kojih uistinu postoje. Kako ustvari treba odabrati restoran?

Chef preparing dishes for dinner
[url=http://www.istockphoto.com/file_search.php?action=file&lightboxID=12444151/]
[IMG]http://i684.photobucket.com/albums/vv207/serendal/newserie_zps8d9042dd.jpg[/IMG]
[/url]
[url=http://www.istockphoto.com/file_search.php?action=file&lightboxID=12444151/]
[IMG]http://i684.photobucket.com/albums/vv207/serendal/bonappetite2_zps338b55b7.jpg[/IMG]
[/url]
Getty Images
 

Treba li obraćati pažnju na izbore, preporuke i zvjezdice? Je li hrana glavni faktor? Koliko su lokacija i ambijent važni pri odabiru? Je li važna prigoda u povodu koje odlazite u restoran i radi li se o ručku ili večeri? Kakav restoran odabrati za romantičnu večeru, kakav za feštu, a gdje otići na važan poslovni ručak? Jedno od svježijih online istraživanja pokazalo je da za otprilike jednu trećinu ljudi hrana jest najvažniji kriterij pri odabiru restorana, dok gotovo četvrtina bira restoran s najpovoljnijim cijenama (ublaženo “value for money”). Lokacija, ambijent i higijena podjednako su važni, svaki za otprilike desetak posto gostiju. Bez obzira na to kojoj skupini pripadate, evo nekoliko načelnih savjeta pri odabiru:

1. Nastojte planirati svaki odlazak u restoran, to će vam dati dovoljno vremena da se informirate o svim mogućnostima koje su pred vama

2. Idete li u restoran sami, “rizik” odlaska na nepoznato mjesto samo je vaš, ali ako ste domaćin društvu, pri odabiru morate misliti na svoje goste

3. Posebno važne prigode, poslovne ili romantične, zahtijevaju provjerene restorane

4. Financije - unaprijed se dogovorite sami sa sobom ili s drugima koliko ste spremni potrošiti

5. Pokušajte nikada ne ići u restoran izbezumljeni od gladi, ali ni još siti od prethodnog obroka

6. Pun restoran nije uvijek najbolja preporuka - sjetite se, 25 posto ih bira zato što je povoljno!

Uživajte, odlazak na ručak ili večeru svaki put treba biti praznik. Zato nemojte olako birati. Možda vam naša mišljenja, dojmovi i fotografije uz recenzije Dobrih restorana pomognu pri nekom sljedećem odabiru.

Izdvajamo

Iz drugih medija