Konoba Starac i more
Ul. Braće Radić 28, 53291, Novalja
Radno vrijeme: Ponedjeljak - nedjelja od 13:00 do 23:30
Telefon: 098 840 148
Izabrati naziv novele Ernesta Hemingwaya o epskoj borbi čovjeka i života za ime konobe/restorana učinilo mi se simpatičnim čim sam ga prvi put posjetio prije dvadeset godina. Posljednje remek-djelo ekscentričnog nobelovca, “Starac i more”, i danas pojedini znalci smatraju njegovim najboljim ostvarenjem, dok drugi, jednako učeni, tvrde da se radi o autorovu promašaju.
Pri zadnjem obilasku ovog tradicionalnog restorana u Novalji na Pagu spomenuta me kontroverzija literarnih eksperata pomalo podsjetila na jednako kontroverzne osjećaje koje različiti ljudi gaje prema turističkom i općem uspjehu samoga grada, a naročito prema njegovom razvikanom beach club turizmu.
Smatram da je izuzetna popularnost Zrća samo koristila Novalji, i to u brojnim segmentima, no, nažalost, ne i u kvaliteti restoranske ponude. Uzrok je u profilu najvećeg broja gostiju kojima je brza hrana u nekoliko dana koje provedu tulumareći noćima na otoku i više nego dovoljna. Stoga je kontroverzna činjenica da u nedalekoj Staroj Novalji stoluje pobjednik izbora najboljih restorana za 2019. godinu, i to u kategoriji restorana visoke kuhinje - famozni Boškinac!
Velika, djelomično natkrivena terasa bila je prilično posjećena, frižider je bio ispunjen oboritom ribom, a akvarij velikim hlapovima. Jelovnik je uglavnom ispunjen tradicionalnom ribljom spizom i ponekom “egzotikom”, poput pata negre, grčke salate, gazpacha ili nekoliko vrsta steakova.
Riblja juha koju smo naručili stigla je puna ribe i školjki, dekorirana jednim lijepim škampom. Uz dosta soli, malo maslinovog ulja i svježeg mljevenog papra pretvorili smo je u ukusno predjelo, dok je gazpachu ipak nedostajalo duše.
Prije svega, to vrlo tradicionalno jelo ne treba izmučiti u glatki pire blenderom, već se povrće tiješti u mužaru do željene konzistencije te eventualno razrijedi octom i vodom, tako da se osjete komadići. Istini za volju, ovaj naručeni je bio dobro začinjen i još bolje ohlađen pa je u vruću večer djelovao osvježavajuće.
Vrlo klasične domaće lignje na žaru bile su slatke i odlično pečene, a blitva s krumpirom istučena i lijepo servirana. Rižoto od sipe bio je bogat i mesom i crnilom, a riža primjereno skuhana, pa bi, da sipa nije bila krajnje neuredno narezana, stvarno zaslužio visoku ocjenu.
Sastojci moraju biti pravilno izrezani na podjednake komade ne samo zbog lijepe prezentacije nego i zbog tehničkih razloga. Naime, uglavnom se očekuje da svi komadi budu jednako kuhani, dakle ujednačene konzistencije, što ovdje nije bio slučaj. Izbor deserata je vrlo skroman, a onaj naručen bio je toliko nikakav da je konobar, vidjevši ga gotovo netaknutog, odmah ponudio da ga izostavi s računa.
Servis je u ovom velikom restoranu vrlo dobar, osoblje je srdačno i vješto komunicira s većinom stranim gostima. Vinska karta je vrlo interesantna jer dominiraju internacionalne etikete, a Coravin tehnologija omogućava i dobar izbor vina na čaše. Whispering Angel (Chateau d’Esclans) jedan je od najprodavanijih rozea na svijetu i nakon ovog iskustva stvarno moram reći da se odlično ljubi s morskim plodovima.
Svaka novaljska kontroverzija prestaje na terasi konobe Starac i more pod velikom maketom plavog merlina, ribe koja je izmučila ribara Santiaga iz spomenute novele, jer se i u dvadeset prvoj sezoni postojanja ovdje i dalje podjednako dobro osjećate i solidno jedete. Pije se čak i bolje nego prije (što se tiče izbora!).
Kategorija restorana: Tradicionalni restoran
Hrana: 8/10
Usluga: 7/10
Ambijent: 8/10