RECENZIJA RESTORANA

KAKO SE JEDE U OVOM RAZVIKANOM MJESTU NA JADRANU? Iako je u Novalji restorantska scena generalno loša, ovdje se i nakon 20 godina dobro jede!

 Dario Naletilić
 

Konoba Starac i more

Ul. Braće Radić 28, 53291, Novalja

Radno vrijeme: Ponedjeljak - nedjelja od 13:00 do 23:30

Telefon: 098 840 148

Izabrati naziv novele Ernesta Hemingwaya o epskoj borbi čovjeka i života za ime konobe/restorana učinilo mi se simpatičnim čim sam ga prvi put posjetio prije dvadeset godina. Posljednje remek-djelo ekscentričnog nobelovca, “Starac i more”, i danas pojedini znalci smatraju njegovim najboljim ostvarenjem, dok drugi, jednako učeni, tvrde da se radi o autorovu promašaju.

Pri zadnjem obilasku ovog tradicionalnog restorana u Novalji na Pagu spomenuta me kontroverzija literarnih eksperata pomalo podsjetila na jednako kontroverzne osjećaje koje različiti ljudi gaje prema turističkom i općem uspjehu samoga grada, a naročito prema njegovom razvikanom beach club turizmu.

Smatram da je izuzetna popularnost Zrća samo koristila Novalji, i to u brojnim segmentima, no, nažalost, ne i u kvaliteti restoranske ponude. Uzrok je u profilu najvećeg broja gostiju kojima je brza hrana u nekoliko dana koje provedu tulumareći noćima na otoku i više nego dovoljna. Stoga je kontroverzna činjenica da u nedalekoj Staroj Novalji stoluje pobjednik izbora najboljih restorana za 2019. godinu, i to u kategoriji restorana visoke kuhinje - famozni Boškinac!

Velika, djelomično natkrivena terasa bila je prilično posjećena, frižider je bio ispunjen oboritom ribom, a akvarij velikim hlapovima. Jelovnik je uglavnom ispunjen tradicionalnom ribljom spizom i ponekom “egzotikom”, poput pata negre, grčke salate, gazpacha ili nekoliko vrsta steakova.

Riblja juha koju smo naručili stigla je puna ribe i školjki, dekorirana jednim lijepim škampom. Uz dosta soli, malo maslinovog ulja i svježeg mljevenog papra pretvorili smo je u ukusno predjelo, dok je gazpachu ipak nedostajalo duše.

Dario Naletilić

Prije svega, to vrlo tradicionalno jelo ne treba izmučiti u glatki pire blenderom, već se povrće tiješti u mužaru do željene konzistencije te eventualno razrijedi octom i vodom, tako da se osjete komadići. Istini za volju, ovaj naručeni je bio dobro začinjen i još bolje ohlađen pa je u vruću večer djelovao osvježavajuće.

Vrlo klasične domaće lignje na žaru bile su slatke i odlično pečene, a blitva s krumpirom istučena i lijepo servirana. Rižoto od sipe bio je bogat i mesom i crnilom, a riža primjereno skuhana, pa bi, da sipa nije bila krajnje neuredno narezana, stvarno zaslužio visoku ocjenu.

Dario Naletilić

Dario Naletilić

Sastojci moraju biti pravilno izrezani na podjednake komade ne samo zbog lijepe prezentacije nego i zbog tehničkih razloga. Naime, uglavnom se očekuje da svi komadi budu jednako kuhani, dakle ujednačene konzistencije, što ovdje nije bio slučaj. Izbor deserata je vrlo skroman, a onaj naručen bio je toliko nikakav da je konobar, vidjevši ga gotovo netaknutog, odmah ponudio da ga izostavi s računa.

Dario Naletilić

Servis je u ovom velikom restoranu vrlo dobar, osoblje je srdačno i vješto komunicira s većinom stranim gostima. Vinska karta je vrlo interesantna jer dominiraju internacionalne etikete, a Coravin tehnologija omogućava i dobar izbor vina na čaše. Whispering Angel (Chateau d’Esclans) jedan je od najprodavanijih rozea na svijetu i nakon ovog iskustva stvarno moram reći da se odlično ljubi s morskim plodovima.

Dario Naletilić

Svaka novaljska kontroverzija prestaje na terasi konobe Starac i more pod velikom maketom plavog merlina, ribe koja je izmučila ribara Santiaga iz spomenute novele, jer se i u dvadeset prvoj sezoni postojanja ovdje i dalje podjednako dobro osjećate i solidno jedete. Pije se čak i bolje nego prije (što se tiče izbora!).

Kategorija restorana: Tradicionalni restoran

Hrana: 8/10

Usluga: 7/10

Ambijent: 8/10

Za ovaj restoran glasujte ovdje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:07