KUHINJSKI LABOS

KAKO (USPJEŠNO) DIMITI RIBU KOD KUĆE: Ako volite dimljenu ribu, a ne posjedujete dimilicu, onda je ovaj vodič kao stvoren za vas!

Zagreb, 210319.
Priprema dimljene ribe u kucnoj radinosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Umjesto da pripalimo roštilj ili kotlovinu, ovaj smo put odlučili isprobati nešto novo pa smo tako umjesto uobičajenih pljeskavica i ćevapa pripremili dimljenu palamidu. Ako volite dimljenu ribu, a ne posjedujete dimilicu (smoker) onda je ovaj kratki vodič kao stvoren za vas!

Trebat će vam jedan uži, a viši lonac, aluminijska folija, drvene treščice i improvizirana rešetka za dimljenje (ili ona za hlađenje kolača). Mi smo svoju rešetku izradili od čvrstog aluminijskog pladnja koji smo izrezali na veličinu lonca te ga izbušili čavlićem.

Zagreb, 210319.
Priprema dimljene ribe u kucnoj radinosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Riba dimljena na ovaj način, u odnosu na onu pripremljenu u klasičnom smokeru, puno je vlažnija i sočnija. Pokušajte odoliti iskušenju i nemojte je pojesti odmah s rešetke već je prvo ohladite.

Zagreb, 210319.
Priprema dimljene ribe u kucnoj radinosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Koristite ribu po vlastitom izboru, a mi vam predlažemo plavu jadransku ribu s nešto ''konkretnijim'' filetima.

Zagreb, 210319.
Priprema dimljene ribe u kucnoj radinosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

KORAK 1.

Palamidu dva dana prije dimljenja filetirajte.

Zagreb, 210319.
Priprema dimljene ribe u kucnoj radinosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

KORAK 2.

Pripremite salamuru tako da na litru vode stavite 50 grama soli i 25 grama šećera.

Zagreb, 210319.
Priprema dimljene ribe u kucnoj radinosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

KORAK 3.

Palamidu ostavite u salamuri u hladnjaku preko noći.

Zagreb, 210319.
Priprema dimljene ribe u kucnoj radinosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 4.

Zatim palamidu dobro osušite kuhinjskim ručnikom, stavite na pladanj i ostavite još jedan cijeli dan u hladnjaku da se dobro osuši.

Zagreb, 210319.
Priprema dimljene ribe u kucnoj radinosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

KORAK 5.

Lonac obložite aluminijskom folijom tako da vam ista viri minimalno 10 centimetara preko ruba.

Zagreb, 210319.
Priprema dimljene ribe u kucnoj radinosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

KORAK 6.

Na foliju stavite na tanko izrezane treščice vinove loze, šljive i grančice ružmarina.

Zagreb, 210319.
Priprema dimljene ribe u kucnoj radinosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

KORAK 7.

Lonac stavite na kolo na struju, na srednje jaku temperaturu i pustite da se grančice počnu lagano dimiti.

Zagreb, 210319.
Priprema dimljene ribe u kucnoj radinosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

KORAK 8.

Na lonac stavite improviziranu rešetku.

Zagreb, 210319.
Priprema dimljene ribe u kucnoj radinosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

KORAK 9.

Možete koristiti i rešetku iz pećnice. Na rešetku položite filete palamide.

Zagreb, 210319.
Priprema dimljene ribe u kucnoj radinosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 10.

Palamidu dimite minimalno dva sata pazeći stalno na količinu dima.

Zagreb, 210319.
Priprema dimljene ribe u kucnoj radinosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Zagreb, 210319.
Priprema dimljene ribe u kucnoj radinosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Tagovi

Izdvajamo

Iz drugih medija