VINSKA ŠKOLA SAŠE ŠPIRANCA

KAKVA JE TOČNO PONUDA VINA U SUPERMARKETIMA? Trideset preporuka vina za ovo ljeto i pet koja to nisu!

 Getty Images/iStockphoto
Ponuda vina u vodećim lancima supermarketa se odvija u dobrom pravcu. Selekcija vina je generalno kvalitetnija u odnosu na lanjski snimak tržišta ili onaj od godinu prije.
RAZREDI OCJENA:
Izvanredno vino za cijenu 87 i više
Preporuka 84 do 86
Pili smo i gore 80 do 83
Izbjeći ako nije nepristojno 76 do 79
Izbjeći pod svaku cijenu 75 i manje

Da li je to zbog vinske edukacije referenata nabave ili zbog rasta svijesti o kvaliteti kao glavnom faktoru odluke pri izboru kod kupnje od strane građanstva, ili čak možda oboje, ne znamo. Rezultat je jednostavno dosta bolji. Ponuda je sve sezonskija i sve je manje ispada poput onog da neko jeftino vino koje u svijetu na policama košta 3 Eura u nas košta 10. Po pitanu širine asortimana se stvari također dobro odvijaju. osobito u tri trgovačka lanca koji prednjače u ponudi. To su Vrutak, Interspar i Konzum, Izvrstan pomak je napravio i Lidl uvođenjem robnih marki renomiranih hrvatskih vinara, kao i podizanjem kvalitete svoje privatne linije vina pod nazivom Winemakers of Croatia.

Woman enjoying glass of wine in the city.
Getty Images/iStockphoto

Zapinju nam još jedino Kaufland i Plodine kojma je vino zadnje na listi prioriteta, no i tamo je situacija nijansu bolja nego proteklih godina. Problemi sad nisu vezani toliko na asortiman koliko na upravljanje njime i zalihama. Naime, na policama je previše starih berbi bijelih i rose vina iz 2016., 2015. i 2014., a i starijih. Dok kod crnih berbe sežu sve do 2011. U kategoriji supermarket vina, dakle jednostavnih svakodnevnih vina, ne vrijedi da vino starenjem dobiva na kvaliteti. Upravo obratno, gubi je, a nakon godine dana provedene u boci na policama raznih skladišta i supermarketa je gubi rapidno. Vino se neće pokvariti, ali gubi na intenzitetu okusa te se arome iz svježih mijenjaju prema ustajalim. Čuvena izreka da vino starenjem postaje bolje vrijedi za drukčiji i nekoliko puta skuplji tip vina od onog što naši supermarketi drže na policama.

Group of friends having drinks at sunset. They are celebrating with a wine toast. They are smiling and happy. Lens flare

Za vina proizvedena s namjerom da imaju duži životni vijek, koja određeni niz godina dozrijevaju u podrumu, u bačvama i tankovima kao i u boci. Takvih u današnjem tekstu nema, a u svim supermarket lancima ih je svega nekoliko. Najjednostavniji način poticanja rotacije na policama su sniženja, ali pravovremena, a ne kad je vino već promijenilo boju i izgubilo originalni okus ili miris. Dakle, kad se još nalazi na vrhuncu, neposredno prije početka silazne putanje i kad je kupcu smanjenjem cijene zaista dana dodatna vrijednost. Čišćenje polica akcijskim prodajama nakon što je vino umrlo je kontraproduktivno za sve, jer se kupac nakon takvog iskustva neće vratiti niti u tu trgovinu ponovno kupiti vino, niti će isto vino kupiti igdje drugdje.

Friend clinking glasses above dinner table
Getty Images/iStockphoto

Stoga smo se dok se stvari ne promjene odlučili preporučiti vina koja su sada na svom vrhuncu, s iznimkom nekoliko negativnih primjera, koji su tu zbog edukacije. U izboru koji slijedi nećete naći neke popularne sorte poput pošipa, jer ih zbog rastuće popularnosti jednostavno nema spomena vrijednih u cjenovnom razredu do 50 kuna, što smo si ovaj puta postavili kao limit. S malvazijom je slična situacija i našli smo jedva tri istarske malvazije od koje smo u pregled uključili dvije. Najbolje stanje je u Slavoniji i Podunavlju, gdje vina ima dovoljno i gdje su cijene sasvim razumne, čak i kad se radi o premium linijama. Iz uvoza u kategoriji ispod 50 kuna uglavnom dolazi besprizorno loša kvaliteta, s iznimkom Vrutka čija nabava očito zna degustirati vino i odabrati ono što valja.

Preporuke silazno od najboljeg vina nadolje:

1. Iločki podrumi, Pinot bijeli 2017.

Cijena: 34,99 (Superkonzum)

Kvaliteta: 89/100

Sva vina iz berbe 2017. Iločkih podruma su sjajna. To je berba s kojom se zaista mogu ponositi, ali ovaj pinot bijeli, inače vino na koje zbog stanovite neutralnosti publika obično ne obraća pažnju, je apsolutno impresivan. Ne u kategoriji supermarket vina pristupačne cijene, već u svakom smislu i u svakoj kategoriji. Ugodna mirisa što odiše svježinom, s aromama koštunjičavog voća i primjesama livadnog cvijeća, srednje puna do puna okusa, s puno breskve u ustima, zaobljenom sredinom, finim dodirom gorkastosti na završetku, dugačkog trajanja te s atraktivnom mineralnošću na retrookusu što bridi po rubovima jezika pomiješana sa svojevrsnom slašću. Zaista jako dobro vino za iznimno razuman novac. Vino koje lagano ohlađeno (ne prejako!) možete pijuckati samo, a koje istovremeno prati i širok dijapazon jela i nudi se kao prirodan partner svakodnevnom ručku baziranom na ribi, peradi ili svinjetini. Vino koje je suho i živo, a opet zavodljivo bogato. Apsolutni best buy ovog ljeta.

2. Ivan Buhač, Graševina 2017.

Cijena: 24,99 (Interspar)

Kvaliteta: 87/100

Lagane, mirišljave i osvježavajuće graševine kakve Ivan Buhač radi su potpuno neodoljive. Sa svega 12% alkohola uspijeva postići eleganciju i pitkost, a ne izgubiti na intenzitetu aroma i trajanju okusa. Ovo atraktivno i lepršavo vino idealni je ljetni drug ako ga se dobro ohladi. Uz riblja carpaccia, salate od morskih plodova, škampe, svu bijelu ribu, svinjske šnicle i piletinu. Ugodno kiselkasta, s puno citrusnog voća na nosu i osvježavajućim retrookusom koji zaziva novi gutljaj. Nevjerojatno je povoljne cijene, jer daje kvalitetu nekoliko puta veću od koštanja.

3. Vina Laguna, Cabernet Sauvignon

Cijena: 37,99 (Superkonzum)

Kvaliteta: 87/100

Ako je Agrolaguna u nečem najbolja to je definitivno u kvaliteti crnih vina bazične cjenovne kategorije. Tu su apsolutni vladari, uz doduše Belje koje ove godine nešto kaska s izbacivanjem aktualnih berbi, pa kaska i za Agrolagunom. Prekrasan mlađahni cabernet sauvignon koji miriši na crni ribiz, čisto i intenzivno. Savršeno balansiranog okusa, s puno živosti i voćnosti, izglađenih tanina i umjerenog alkohola od 12,5%. Otvorite ga i rastočite petnaestak minuta prije konzumacije da prodiše, razvije se i zamiriši zavodljivim aromama crnog ribiza, jer ipak se radi o adolescentu. Plava riba s gradela je idealan par ovom ljupkom vinu, potom bazični roštilj ili bolonjez lazanje i druga pašta.

4. Feudo Arancio, Nero D'Avola 2015.

Cijena: 39,90 (Vrutak)

Kvaliteta: 87/100

Sicilija je po hektarima vinograda 4 puta veća od svih hrvatskih vinskih regija zajedno, a nero d'avola je najzastupljenija sicilijanska crna sorta. Pršut, dozreli sirevi, janjetina i jaki umaci su savršeni partner ovom vinu koje nudi izvrstan omjer cijene i kvalitete. Ima svega 13% alkohola za jedan južnjački crnjak, a uopće mu ne nedostaje okusa, snage i ravnoteže. Lijepo vino po vrlo razumnoj cijeni za kvalitetu.

5. Winemakers of Croatia, Cabernet Sauvignon (vrhunsko) 2015.

Cijena: 44,99 (Lidl)

Kvaliteta: 86/100

Ambiciozni cabernet sauvignon odležavan u drvenim bačvama. Koncentriran i razvijen, s 13,5% alkohola, bez voćnosti, s puno začinskih aroma i nešto zadimljenosti. Strukturiran i kompleksan, s duhanom kao glavnom aromom, zatim s nešto kože i suhim lišćem. Vino je izmišljeno za odležane bifteke i zahtjevniju kuhinju. Visoke kvalitete.

6. Stobi, Merlot 2016.

Cijena: 39,99 (Kaufland)

Kvaliteta: 86/100

Stobi je jedna od boljih i pouzdanijih makedonskih vinarija, a ovu kategoriju bazičnih vina očito shvaćaju vrlo ozbiljno jer daju više od traženog. Radi se o jako lijepom merlotu punog tijela i intenzivnog okusa. Nije ravan i topao kao što znaju biti oni s više alkohola poput ovog, već je živ, punog i razvijenog okusa u kojem se miješaju voćnost crnog bobičastog voća i slatki začini. Vrlo efektno. Može uz razna mesa iz jakih umaka poput pašticade ili uz divljač ili jednostavnije uz mesne okruglice u umaku od rajčice.

7. PZ Svirče, Plavac Hvar 2016.

Cijena: 44,99 (Interspar)

Kvaliteta: 86/100

Vinarija Svirče je poznata po vinu Ivan Dolac, a ovaj Plavac Hvar je njihovo bazično, najjeftinije vino. Ipak, u ovom cjenovnom razredu teško mu je naći dostojnog konkurenta jer odiše bogatstvom, toplinom i raskoši jednako kao i mnogo skuplji plavci iz razreda premium vina. Vrijedi svake uložene kune. U gastronomiji je primjenjiv jako široko, Od pernate divljači, preko junetine i janjetine, plave ribe na gradele, slanih srdela, zrelih i tvrdih sireva do suhog i orašastog voća.

8. Iuris, Sauvignon + Graševina 2017.

Cijena: 30,99 (Interspar)

Kvaliteta: 85/100

Vinarija Iuris je poznata po odličnim budget vinima, a ova etiketa im je jedna od vodećih kad je omjer kvalitete i cijene u pitanju. Kombinacija je sauvignona i graševine, ali se na nosu osjećaju samo intenzivne sauvignonske arome bazge i svježe pokošene livade. U ustima je živo, s nešto šećera u protuteži, slasno i fino. Vino je idealno za roštiljanje s društvom, a da se na roštilju nađu pileća krilca i batci te svinjski ražnjići.

9. Kutjevo, Graševina (kvalitetno) 2017.

Cijena: 37,99 (Kaufland)

Kvaliteta: 85/100

Kutjevo dd je svoju nestabilnu fazu prošlo prije nekoliko godina i sada nam u kontinuitetu isporučuju vrlo dobru kvalitetu u različitim kategorijama. U ovoj bazičnoj, od graševine imamo najveća očekivanja, koja su srećom ponovno ispunjena. Ugodna, srednje izražena mirisa s asocijacijom na citruse, živa i svježa okusa s puno svježe voćnosti na retrookusu koja podsjeća na kombinaciju grejpa i jonatan jabuke. Ima i dodir slavne gorkastosti na finišu. Kiselina dovoljno živih da može u gemišt, ali radije bi je vidio bez mineralne kao pratnju bečkoj šnicli i drugim tipovima svinjskih odrezaka.

10. Mikša Škrlet 2017.

Cijena: 44,98 (Vrutak)

Kvaliteta: 85/100

Vinarija koja kvalitetom konstantno raste, kao i sorta od koje puno očekujemo u budućnosti. Vrlo lijepi škrlet, neobično izraženih aroma za inače diskretnu sortu koje podsjećaju na ljetne sorte jabuka i krušaka, živog i osvježavajućeg okusa s umjerenih 12,5% alkohola, odlične ravnoteže između svježine i punoće i solidnog trajanja. Lijepo svakodnevno vino za društvo ili osvježenje u smiraj popodneva.

11. Castillo de Albai, Tempranillo Rioja 2016.

Cijena: 44,90 (Vrutak)

Kvaliteta: 85/100

Mlađahno, s još puno nijansi ljubičaste u živoj tamno crvenoj boji koja ukazuje na adolescentsku dob vina. Međutim, atraktivne voćnosti. Šumsko voće i šumske jagode se isprepliću na nosu, a čvrsti tanini u kombinaciji sa sočnošću u ustima. Lijepo vino. Obavezno uz hranu, idealan je wok s junetinom, a može i s piletinom.

12. Winemakers of Croatia, Malvazija istarska 2017.

Cijena: 27,99 (Lidl)

Kvaliteta: 84/100

Najsolidnije od suhih bijelih vina iz istoimene Lidlove linije te ujedno jedna od rijetkih butelja malvazije na tržištu ispod 30 kuna. Kvalitetom spada u najbazičnije malvazije, ali ima sva očekivana svojstva, od krepkoće okusa preko mirisa breskve i bagrema do citrusa na nepcu i retrookusu. Možda i najbolja budget malvazija na tržištu trenutno. Svakako uz plemenitu bijelu ribu.

13. Kalazić, Cabernet Sauvignon 2015.

Cijena: 29,99 (Kaufland)

Kvaliteta: 84/100

Dobra baranjska vinarija koja u sve tri linije koje proizvodi daje poštenu protuvrijednost za novac. Ovdje se radi o cabernetu potpuno različitom od istarskih i dalmatinskih, mekšem i bogatijem, s manje kiselina i velikodušnom voćnošću. Vrlo lijepo vino puno veće vrijednosti od cijene. Uz najširi dijapazon jela, od slanih i zrelih sireva do janjetine s ražnja i klasičnog roštilja.

14. Iločki podrumi, Traminac (kvalitetno) 2017.

Cijena: 34,99 (Superkonzum)

Kvaliteta: 84/100

Mirišljavo, kiselina toliko niskih da ih se ne može osjetiti, slatkog mirisa na poljsko cvijeće i ruže, solidnog tijela i trajanja – klasičan traminac u svojem bazičnom izdanju. Jedino vino u nas koje se zbog aromatičnosti i blagosti, a istovremeno sa staminom, može nositi s pikantnim jelima od slavonske sve do azijske kuhinje.

15. JM Fonseca, Vinho Verde Twin Wines

Cijena: 36,90 (Vrutak)

Kvaliteta: 84/100

Klasični Vinho Verde, CO2 ugodno rizi po jeziku i nepcu, vino je niti slatko niti suho, baš na granici, to jest polusuho, s dosta kvaščevih aroma, zatim obilnim citrusima, ugodno naglašenim kiselinama te sa svojevrsnom kremoznošću u ustima. Izrazito lagano, sa samo 10% alkohola, vrlo osvježavajuće, idealno za topla ljetna popodneva. Servirati ga dobro ohlađenog. Bez hrane ili uz lagane ljetne salate s tjesteninom.

16. Belje, Cabernet Sauvignon (kvalitetno) 2016.

Cijena: 39,98 (Vrutak)

Kvaliteta: 84/100

Ugodan cabernet sauvignon, donekle diskretnih aroma, srednjeg tijela, srednjeg trajanja, s nešto pirazinskih herbalnih tonova, tako tipičnih za nedovoljno dozreli cabernet. Radi se o baznoj liniji, pa je najbolje grožđe otišlo u linije vrhunsko i Goldberg, međutim, u svom razredu je ovo jedan od boljih omjera novca i kvalitete u crnih vina na domaćem tržištu.

17. Bergerac 2016.

Cijena: 24,99 (Lidl)

Kvaliteta: 83/100

Bezimena etiketi kad je brand u pitanju jer je na etiketi navedena samo regija iz koje je došlo grožđe. Radi se o regiji Bergerac iz jugozapadne Francuske, koja je u svijetu pojam za pristupačniju kvalitetu bordoških sorti cabernet, merlot i drugih. U ovom slučaju je taj status Bergerac opravdao, jer ovo generičko vino nudi puno više kvalitete nego mnoga višestruko skuplja bordoška vina od istih sorti. Elegantno i aromatično vino, solidnog trajanja i čistih aroma crnog bobičastog voća.

18. PZ Vrbnik, Zlatna Vrbnička Žlahtina 2017.

Cijena: 44,99 (Superkonzum)

Kvaliteta: 83/100

S jedva 11% alkohola ovo je vrlo nježno, lagano i krhko vino. Zbog blagih kiselina i niskog alkohola se lako pije. Na nosu je diskretno, dok je u ustima ugodno vibrantno, s tragovima CO2 na jeziku, osvježavajuće, jednostavno. Dobro ga ohladiti. Za vesela društva u toplim ljetnim noćima, da alkohol ne udari prebrzo.

19. Petrač, Graševina 2017.

Cijena: 47,98 (Vrutak)

Kvaliteta: 83/100

Žive zelenkaste boje sa žućkastim nijansama. Ugodna i donekle diskretna mirisa pretežno herbalna karaktera bez izrazitih pojedinih aroma za izdvojiti. Tek u ustima se javljaju grejp i drugi citrusi te blaga gorčina na finišu. Ugodno svakodnevno vino koje zapravo traži hranu poput ražnjića i carskog mesa, a dobro će pratiti i file od piletine ili puretine.

20. Orahovica, Frankovka 2015.

Cijena: 24,99 (Kaufland)

Kvaliteta: 82/100

Još je u vrlo dobroj formi, ali putanja je silazna pa bi je bilo dobro popiti tijekom ovog ljeta. Orahovica zadnjih par godina redovno nudi puno veću kvalitetu od cijene, upravo kao što je slučaj i s ovim vinom. Činjenica je da konkurenti istu kvalitetu naplaćuju i desetak kuna više, pa je ovo vino zapravo prava prilika. Sočno je, živo i fino, ali ima izražene tanine, pa ga probajte spariti sa slanijim jelima, od pizza preko punjenih pljeskavica do punjenih paprika.

21. Vredebosch, Chenin blanc 2017.

Cijena: 24,99 (Lidl)

Kvaliteta: 82/100

Atraktivno vino zelenkaste boje i intenzivna mirisa na granny smith jabuke, citruse i travnate note. U ustima je živo i osvježavajuće, ugodno naglašenih kiselina i s nešto šećera u protuteži. Kraćeg je trajanja, ali poštenog omjera cijene i kvalitete. Idealno uz piletinu, zatim uz oslića, pa špara te rakove.

22. Tikveš, Vranec & Merlot 2016.

Cijena: 27,98 (Vrutak)

Kvaliteta: 82/100

Vranac i merlot su kombinacija iz snova, a u vinariji Tikveš, uvjerljivo najkvalitetnijoj vinariji u Makedoniji, su to prvi prepoznali. Vranac ima ono što merlot nema i obrnuto. Zajedno, čak i u ovakvoj najbazičnijoj varijanti, u prvoj od sedam kvalitativnih linija butelja koje proizvode, združuju idealni omjer voćnosti i pristupačnosti merlota s tvrdim, živim i žilavim karakterom vranca. Idealno budget vino. Ako na crno vino niste spremni potrošiti više od 30 kuna ovo je vaš izbor.

23. Winemakers of Croatia, Muškat Ottonel 2017.

Cijena: 27,99 (Lidl)

Kvaliteta: 82/100

Jako lijep budget muškat za ljubitelje aromatičnih i slatkastih vina. Vrlo jaka i intenzivna mirisa na cvijeće i muškatno grožđe te lagana i slatkasta okusa s dobro uravnoteženim kiselinama koje cijelu stvar drže svježom. Jako ga ohladiti prije konzumacije, a od hrane idealno mu odgovara svježe voće. Bez zasalađivanja ili šlaga.

24. Vina Papak, Graševina 2016.

Cijena: 34,99 (Superkonzum)

Kvaliteta: 82/100

Lagana i nježna graševina, s puno živosti i nešto pirazinskih herbalnih tonova te citrusima na nosu. Idealna za aperitiv ili uz lagana rižota, ili uz kremasta jela koja će sjajno razbiti svojom živošću, a istovremeno će zbog nježnosti i mekoće i biti savršeno komplementarna.

25. JP. Chenet Merlot 2016.

Cijena: 36,99 (Superkonzum)

Kvaliteta: 82/100

U boci vjerojatno najprepoznatljivijeg oblika na svijetu redovno serviraju pristojnu kvalitetu za cjenovni razred. Vino niti za pohvaliti, niti za pokuditi. Ljubiteljima merlota će se vjerojatno dopasti slatkasti, zaokruženi i voćni štih ovog vina. Preporučili bi ga uz kod kuće spremljenu pizzu iz pećnice.

26. Feravino, Frankovka Dika 2016.

Cijena: 39,99 (Interspar)

Kvaliteta: 82/100

Feravino radi fine frankovke, a Dika je srednja linija s odličnim omjerom cijene i kvalitete dostupna u svakom supermarketu. Višnje i herbalne note su glavne arome, svježina i elegancija su glavne odlike okusa. Blagi i uglađeni tanini, sočnost teksture i živost s ranije navedenim aromama čine Diku idealnim partnerom lazanjama, i drugim jelima u kojima se kombinira rajčica i meso.

27. Diego de Almagro, Gran Reserva Tempranillo 2010.

Cijena: 33,99 (Kaufland)

Kvaliteta: 81/100

Ambiciozna stvar s razmjerno mali novac, kad znamo da Gran Reserva odležava minimalno dvije godine u baricima, pa još tri u boci. Međutim, ova je odležavana u novom američkom hrastu koji je vinu dao intenzivne arome vanilije i prilično naglasio tanine, pa vino aromama podsjeća na zadimljeno pecivo s višnjom i vanilijom s pomalo trpkim retrookusom.

28. Badel 1862, Cuvee Benkovac 2015.

Cijena: 39,99 (Superkonzum)

Kvaliteta: 81/100

U vinariji u kojoj nastaje proslavljeni Korlat se rađa i ovaj blend merlota, caberneta i syraha kao takozvano drugo vino, dakle od grožđa koje nije zadovoljilo visoka očekivanja prvog vina Korlat. Dobro se drži, gubi voćnost polako, ali je još živo i užitno, s dobrom taninskom strukturom i solidnim trajanjem. Miješano meso, roštilj i ćevapi su idealno društvo ovom vinu.

29. Palazzo, Merlot 2016.

Cijena: 26,99 (Kaufland)

Kvaliteta: 80/100

Ugodno vino, dorađeno da se svidi masovnoj publici. Na nosu i u tijelu je vrlo tanko, ali je zaslađeno upravo toliko da to vješto prikrije i da dojam punoće. Ipak, traje iznimno kratko. Atraktivnog retrookusa na suhe šljive. Sa samo 11,5% alkohola će poslužiti kao dobra baza za bevandu u vrućim ljetnim danima.

30. Savanha, Chenin blanc 2016.

Cijena: 29,90 (Vrutak)

Kvaliteta: 79/100

Izgubilo je svježinu i gotovo da nema aroma ni trajanja. Nema mana, samo je kratko usprkos prisutnoj toplini alkohola (13%). 31. Prodan Malvazija 2017. Cijena: 24,98 (Vrutak) Kvaliteta: 79/100 Trenutno najpovoljnija malvazija na tržištu uz San Martino i privatne robne marke Agrolagune za velike kupce. U trenutku kad cijene malvazija opasno rastu, Prodan je dobar izbor za svakodnevne i nezahtjevne trenutke.

32. Winemakers of Croatia, Teran 2016.

Cijena: 27,99 (Lidl)

Kvaliteta: 79/100

Ugodno kiselkasti teran neprozirne, skoro ljubičaste boje. Nos je cijeli u herbalnim i vegetalnim tonovima tipa list rajčice, a okus je živ, elegantan, blago trpak, s naglašenim kiselinama. Ovo vino treba upariti sa svakom vrstom hrane u kojoj je rajčica, da li pasirana ili u pelatima, dominantan sastojak.

33. Querceto, Chianti 2015.

Cijena: 39,90 (Vrutak)

Kvaliteta: 78/100

Chianti je vjerojatno najteža kategorija vina za odabrati ako niste jako familijarni s tom regijom, jer pod tim nazivom možete dobiti neka od najfinijih vina svijeta do težih mediokriteta. Na žalost, ovaj Quercetov iz 2015. je puno bliže potonjoj grupi. Trpak te s aromama humusa i trulog lišća na nosu

34. Folonari, Trebbiano D'Abruzzo 2015.

Cijena: 26,99 (Kaufland)

Kvaliteta: 75/100

Izgleda da smo nekim članicama EU još uvijek kanta za smeće u koju trpaju ono što njihovi kupci ne bi uzeli s polica ni da se dijeli. Trebbiano (bilo Toscano ili Abruzzese) je sorta poput kujundžuše ili trbljana, koja nije sposobna odležavati duže, osobito u ovom cjenovnom razredu i pripadajućem tipu vinifikacije, a evo je u nas, sletjela na police iz berbe 2015., bez mirisa i okusa, s nekim čudnim reduktivnim aromama. Vino je odavno trebalo biti popijeno, jer glavna karakteristika ove sorte su svježina i crispy kiseline, a oboje je još prije godinu do dvije, ishlapilo i nestalo bestraga. Ostala je samo gorčina, ne poetski već doslovno.

35. La Cacciatora, Pinot Grigio

Cijena: 44,99 (Interspar)

Kvaliteta: 74/100

Vodenasti, kratki i ravni pinot grigio bez okusa i mirisa i bez označene berbe koji rijetko viđenom nekvalitetom za nemalu cijenu bjelodano dokazuje zašto toj sorti, kad dolazi iz Italije, a osobito iz Veneta, popularnost posljednjih godina pada. Izbjegavati ako je ikako moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:15