LJUDI I HRANA

KEKS NA EKS: Hrskave slastice s okusom domaće šljivovice i plavca!

 Sanjin Kaštelan
Kad pomislimo da smo vidjeli i kušali sve, na našem tržištu pojavi se novi proizvod koji nas oduševi neočekivanim sastojcima, odličnim okusom ili domišljatim izgledom.

Ove zime to su učinile hrskave slastice simboličnog naziva Keks na eks, odnosno slasni keksi punjeni kremom od smokava i pelinkovca, šljiva pomiješanih sa šljivovicom ili plavca s grožđicama. Iza tih kreativnih kombinacija stoji Mirena Škarić, poznata i pod imenom Đurđa Prettyface. Prema njezinim riječima, prva je dizajnerica interijera, a druga slastičarka i kuharica, no obje su zaslužne za domišljati hrvatski proizvod koji je tijekom blagdana zaludio Hrvate u potrazi za zabavnim i ukusnim darom.

Sanjin Kaštelan

Sanjin Kaštelan

Sanjin Kaštelan

Alkoholne kombinacije

Kako to često biva, za ljubav prema hrani zaslužna je baka Slavonka u čijoj se kuhinji Mirena kao mala uvijek motala. Danas dizajnerica po struci, svoj put u carstvo keksa počela je projektom KEX u suradnji s kolegicom, dizajnericom BooBoo Tannenbaum, koja je osmislila razigrani dizajn ambalaže, a Mirena je bila ta koja se bacila na eksperimentiranje s okusima. S projektom Keks na eks Mirena je krajem godine počela novu priču, ne prateći klasični redoslijed nastanka novih proizvoda.

Sanjin Kaštelan

Dopadljivi naziv potaknuo ju je na razvijanje neočekivanih kombinacija okusa s alkoholnim pićima kao glavnim sastojkom. - Eksaju se alkoholna pića, a sada bome i keksi - istaknula je uz smijeh Mirena Škarić. Kad je došao trenutak za odabir sastojaka, alkoholna pića iz našeg podneblja javila su se kao logično rješenje.

Sanjin Kaštelan

- Kad je sjelo ime, sastojci su se nametnuli sami po sebi - objasnila je Mirena. - Dosta je vremena otišlo na traženje prave recepture jer nije baš lako napraviti keks s tolikom količinom tekućine. Također je bilo teško dobiti prepoznatljivi okus alkohola. Najteža je bila šljivovica, ona baš jako hlapi, a s njome i okus. Mirena pokušava sastojke nabavljati većinom od malih proizvođača pa su tako pelinkovac i šljivovica koje koristi za izradu keksa domaći proizvodi, a brašno nabavlja iz privatnog mlina.

Sanjin Kaštelan

Sanjin Kaštelan

Sanjin Kaštelan

Recept za kekse s plavcem i dalje usavršava jer je još u potrazi za kvalitetnim vinom i konkurentnom cijenom.

Prava receptura

Reakcije kupaca na taj zanimljivi proizvod bile su fantastične, a na ukupni dojam utjecao je i izvrsni dizajn ambalaže koji potpisuje Imelda Ramović iz studija Mireldy. S obzirom na to da je proizvod star samo tri mjeseca, Keks na eks zasad se u maloprodaji može kupiti jedino na aerodromu “Franjo Tuđman”, na mailu mirena. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Facebook profilu Đurđe Prettyface. Za kraj smo vedru slastičarku upitali za kratki savjet vezan uz pečenje keksa:

Sanjin Kaštelan

- Recepture su raznolike, ishodi također, ali ako želite pravi prhki keks, koristite recept bez tekućine, samo putar, brašno, šećer i eventualno još neki suhi dodaci. Ne mijesite ga dugo i pecite na 170 stupnjeva 15-20 minuta, ovisno o debljini keksa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:53