JANJCI NA KOTAČIMA

KLUB LJUBITELJA JANJETINE: "Bude li interesa, spremni smo svako jutro janjca zavrtjeti na ražnju te ga “ljubiteljima plodova tora” dostavljati doma!"

 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA
U zagrebačkom restoranu Pod mirnim krovovima pripremaju četiri jela koja dostavljaju preko poznatih aplikacija, a ako se poveća broj narudžbi, janjce će peći i na ražnju te ih dostavljati na kućne adrese

Sve je nekako naopako. Umjesto za Božić, snijeg nas je zabijelio početkom proljeća, u doba kad se, u normalnim okolnostima, svi veselimo Uskrsu. Umjesto da po dućanima tragamo za šarenim ukrasima i smišljamo dekoraciju za stolove i u glavi pomalo slažemo jelovnike, većina nas je kod kuće. Opravdano, naravno. Ali… za gurmane, kakvo je to proljeće, kakva je to blagdanska gozba bez janjetine? No, dosta patetike, tko kaže da na stolu ne možemo imati janjetinu, i to ispod peke ili s ražnja? Tako je razmišljao i Mario Miloš, “pasionirani ljubitelj plodova tora”, kako sebe naziva, koji je s partnerom Domagojem Trusićem prije skoro pet godina osnovao Klub ljubitelja janjetine, sa sjedištem, a gdje drugdje nego, što se tiče janjetine, u legendarnom zagrebačkom restoranu Pod mirnim krovovima u Fijanovoj ulici, u blizini Kvaternikovog trga.

Zagreb, 260320.
Restoran Pod mirnim krovovima, Fijanova.
Za prilog Dobra hrana, rukovoditelj i osnivac kluba janjetine Mario Milos i jelo od janjetine koje distribuiraju putem Wolta i Glova.
Na fotografiji: Mario Milos.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

JANJOFILI

- Tada sam primijetio da osim povremenih, u restoran dolaze i stalni gosti (istina, većinom muški) i da uživaju u janjetini, pa su nas počeli čak i nazivati janjofilima. Nije da smo pasionirano svakodnevno jeli janjetinu, ali u proljeće zašto ne uživati u sezonskim namirnicama. Onda smo razmišljali dalje - pa nije samo janjetina ona s ražnja, iako neki zadrti tradicionalisti u kombinaciji s pečenim krumpirom i obaveznim mladim lukom priznaju samo takav način pripreme. U suradnji s kuharima počeli smo redati zanimljiva jela, što na žlicu, što pečena, a i deserte koji su bili povezani s ovcama, odnosno napravljeni od ovčjeg mlijeka, naročito skute. I tako je krenulo, a uskoro se broj gostiju povećavao. Pa zašto ne osnovati neki klub, pomislili smo, i tako je nastao Klub ljubitelja janjetine. U ono smo doba preko društvenih mreža počeli obavještavati da spremamo prvi susret, a kad smo odredili datum, restoran se napunio do posljednjeg mjesta - ispričao na je Mario Miloš.

Zagreb, 260320.
Restoran Pod mirnim krovovima, Fijanova.
Za prilog Dobra hrana, rukovoditelj i osnivac kluba janjetine Mario Milos i jelo od janjetine koje distribuiraju putem Wolta i Glova.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

I tako je Klub ljubitelja janjetine dobivao sve više članova. S iskaznicom koju su dobili, imali su popust u restoranu Pod mirnim krovovima i na jelovnik koji se posluživao na mjesečnim ili dvomjesečnim sastancima. - Bilo je tu svakakvih divota, jela za prste oblizati, od juha, gustih juha, umaka, pečenja… Uživancija - sa sjetom je ispričao Miloš. Ali, razigranog duha, pun ideja, odlučio je ne posustati.

KLUB NA APARATIMA

- Sad je doba janjetine. Htjeli mi to ili ne, priroda ide dalje svojim tokom. Sada janjad trčkara livadama, a stočari žive i od prodaje ovčjeg mlijeka, odnosno sami ga prerađuju ili ga prodaju siranama, pa ne znaju što bi s janjadi. Kad sam nakon potresa otišao provjeriti u kakvom je stanju restoran (sva sreća, ostao je cijeli, s minimalnim oštećenjima žbuke), osjetio sam tugu i prazninu. Osim žamora gostiju, nedostajao mi je onaj karakterističan miris u nosu, miris zapaljenih drva, miris ražnja koji je ispunjavao ne samo prostor restorana, nego se znao osjetiti i po cijelom kvartu. Uostalom, zašto se odreći svih tih užitaka, jer postoji način da se u finim jelima od janjetine uživa i kod kuće! Nazvao sam voditelja restorana, kuhare i… odlučili smo kuhinju staviti u pogon i tako sačuvati radna mjesta, ali i pripremati, a što drugo nego - janjetinu - ispričao nam je Mario Miloš.

Zagreb, 260320.
Restoran Pod mirnim krovovima, Fijanova.
Za prilog Dobra hrana, rukovoditelj i osnivac kluba janjetine Mario Milos i jelo od janjetine koje distribuiraju putem Wolta i Glova.
Na fotografiji: Mario Milos i kuhar Tomica Vuckovic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Najprije su sastavljali jelovnik, a na društvenim mrežama je osvanula i poruka, dakako dovitljivo sastavljena, kako je to uvijek i bilo - ispod naslova Klub “na aparatima”, stavili su četiri jela: janjeću bistru juhu s rezancima, pohane janjeće kotlete, janjeći rižoto sa šparogama i janjetinu pod pekom. Obavijest je završena sa: “Živili, preživili, al’ brk i dalje mastili!”. - Što se tiče dopremanja janjetine, tu nema problema. Sada nam je na raspolaganju ona iz Like, a uskoro kreće i s otoka Paga. Kuhar Tomica Vucković odmah je zasukao rukave (navukao rukavice i stavio masku), a kontaktirali smo i firme za dostavu hrane Wolt i Glovo, koji su nam brzinski izašli u susret - rekao nam je Mario Miloš, koji je usput dogovorio isporuku i s proizvođačima ostalih namirnica koje su potrebne za izradu jela.

Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

PROBNA FAZA

- Ovo je probna faza. Moram priznati da sam već prvi dan bio iznenađen količinom narudžbi (koja nije niti približna kakva je inače, ali bolje išta nego ništa), budući da smo se samo oglasili na društvenim mrežama i članovima kluba poslali obavijest mailom. Ako se ta probna faza, u kojoj ćemo pripremati samo ova četiri jela, pokaže uspješnom, odnosno broj narudžbi počne rasti, spremni smo svako jutro janjca zavrtjeti na ražnju te ga ‘ljubiteljima plodova tora’ dostavljati na kućnu adresu. Daj Bože da se na našim ražnjevima u skorije vrijeme vrte i dva, tri… samo neka krenu narudžbe. Moram naglasiti da su one moguće za sve, ne samo za članove Kluba ljubitelja janjetine, a sastanci i veselice… bit će toga još napretek, samo da se svi zajedno izvučemo iz ovoga - zaključio je Mario Miloš.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:54