Kumpanija ili kumpanjija viteška je igra s mačevima (danas ples) specifična za sela Blato, Čara, Pupnat, Smokvica i Žrnovo, čiji počeci datiraju još iz 15. stoljeća, a kojom su se obilježavale razne svetkovine i posjeti svjetovnih i crkvenih uglednika. Fešta u čast Gospe od Sniga iščekivala se cijele godine jer se tada ritualno "volu odsicala glava" kako bi se nagradilo cijelo selo. Taj je običaj zabranjen od 1999. godine, ali se 5. kolovoza i dalje dolazi u Pupnat na pečenog vola.
Čarobnica Biba (kako je odmilja zovu prijatelji) s početka priče svakako je dobar razlog zašto Pupnat ne bi trebalo zaobići. Korčulanske deserte od pamtivijeka prati doza mistike pa uloga čarobnice u ovom slučaju nije sasvim pogrešna. Naime, nekad su korčulanskim domaćicama pripisivali magične sposobnosti jer su njihovi cukarini, klašuni i amareti bili neodoljivo rahli i meki. Tajna je bila u amonijskom hidrogenkarbonatu koji je zapravo preteča današnjem prašku za pecivo.
Biljana Milina očito posjeduje genetski kod upravo za divne slastice pa iz njezine kuhinje pristižu lude kombinacije slatkih okusa i mirisa. Zasićena prilično dosadnom ponudom deserata na otoku, odlučila se poigrati namirnicama koje su joj dostupne i ponuditi nešto drukčije.
- Danas je jako vruće pa sam vam složila sorbeto od ružmarina i smrekovine koji će vas lijepo osvježiti. Žao mi je što niste i prije navratili jer sam prošli radila s lišćem mirte - uz široki osmijeh rekla nam je Biba i položila još jedan tanjurić živopisnih boja do sorbeta koji je nestao u trenu. - Ovo vam je mousse od bijele čokolade s kremom od lovora - nadodala je i krenula put kuhinje donijeti još neka čuda.
Sorbeto od ružmarina i smrekovine
Praline od tamne čokolade i bosiljka
Kad vidite Bibu, prvo vidite njezin široki, gotovo zarazni osmijeh, a takvi su i njezini deserti. Poletni, vedri, nenametljivi i osvajaju na prvu. Postoje zaljubljenici u slatko koji idu provjerenim putovima i oni koji stvaraju svoje. E, pa toj drugoj skupini zasigurno pripada i Biljana. Davno prije pokušala je opstati s vlastitom slastičarnicom na otoku, ali kaže, bila je to preambiciozna ideja za Korčulu prije petnaestak godina.
Kombinacija bijele čokolade i lovora
Pročitaj recept: Torta od mjendula, sira i mrkve
Konobu Mate otvorili su 2000. godine i uz pravu domaću spizu gosti će se lakše odlučiti za pomalo neobične deserte. Tako ćete ovdje naći i torticu sa sladoledom od tamnog piva, čokoladnu tortu s crvenim paprom i recimo praline s punjenjem od bosiljka. Gotovo sve namirnice proizvode sami, uzgajaju povrće, rade marmalade, od kojih su posebno zanimljive one od ružinih latica, zelenih poma te lumbardijskoga grejpa i kivija.
Imaju svoje kozliće pa mama Mirjana uz zaduženja u kuhinji radi i puinu, a tata Mate je kao pravi pater familias zadužen za domaći pršut. Njihova karta nije velika, ovdje nećete naći ekstravagantne dekoracije i široku vinsku kartu. Rade domaću tjesteninu, peku od kozlića, a posebno hvale teleće obraze.
- Nemamo ribu u ponudi. Pupnaćani su se oduvijek bavili poljoprivredom, ali i stočarstvom, tako da uglavnom imamo samo mesna jela. Što se tiče slatkog, nema nekog posebnog recepta kako dolazim do finalnih kombinacija. Uz toliko obilje lovora, ružmarina, kadulje i ostalih blagodati, žao mi je ne iskoristiti to što mi je dostupno - rekla nam je Biba.
Eto, tako vam je kod Bibe. Jednostavno i dobro. Nenametljivo i domaće. Nema puno adresa koje možeš nekom zapisati na popis mjesta koje treba posjetiti. Ljeto je zapravo tek počelo i svakako još stignete do Korčule.