SUHO GRLO

KOD IPŠA U VINOGRADU: "Ponovno su uspjeli napraviti jako pitku malvaziju, a napunjeno je samo šesto boca!"

U zadnjih su se nekoliko godina poznati uljari koji su za svoja maslinova ulja primili brojne nagrade etablirali i kao respektabilni vinari. Oni su se odlučili za zahtjevniju ekološku proizvodnju i za jednako tako zahtjevan stil vina. Sva su im duge maceracije i punog tijela, s razmjerno visokim alkoholima izvanredno istančanog, punog okusa

Uz nešto malo vinograda uz obiteljsko imanje i staru kuću u Ipšima, na nedalekom brijegu Sveta Jelena s pogledom na Oprtalj Ipše su nasadili 3,5 hektara vinograda na bijeloj, laporastoj zemlji. Do sada su iz ovog vinogada brali grožđe za crnu zavodljivu kupažu merlota i refoška, a prošlu su nedjelju u svom vinogradu imali promociju malvazije (White Edition).

Na samom vrhu brijega raskrčili su kamen i na zemlji koja će biti zasađena novom lozom podigli šator i priredili svečanost, za prijatelje, kolege vinare, ugostitelje i trgovce vinima. Sam taj proplanak čudesno je lijep. Gdje god se okreneš, pogledi s njega sežu daleko do mora, do Ćićarije i Učke, do očaravajuće doline Mirne i desetaka najpoznatijih vinograda istarskih vinara poviše rijeke.

U podnožju tog proplanka kapelica je po kojoj je brdo i nazvano, a na njoj zvona nije bilo otkad su se u Drugom svjetskom ratu po kapitulaciji povlačili talijanski vojnici, pa iz pakosti uništili crkveno zvona rafalom iz teškog mitraljeza. Klaudio, glava obitelji Ipša, odlučio je napraviti novo, pa je prije raskošnog domjenka u kapelici služena misa i ponovno je nakon sedamdeset i šest godina na njoj zazvonilo zvono, ovaj put i u čast obitelji Ipša i njihove malvazije.

Ponovno je riječ o dugoj maceraciji na vlastitim kvascima i četrnaestomjesečnom zrenju u drvenoj bačvi od kojih osam u novom drvu. U stvaranju samo šesto boca ovog nefiltriranog vina kao savjetnik sudjelovao je i slovenski agronom i vinar s internacionalnim iskustvom, Matjaž Lemut. Unatoč visokim alkoholima (14%), ponovno su uspjeli napraviti jako pitko vino točeno sa zalogajima možda i najboljeg keteringa koji sam u nas probao.

Slavni istarski chef Rober Perić potrudio se da napravi sve samo ne konvencionalne zalogaje, jedan bolji od drugog, služenih uz pršut koji se rezao bez prestanka. Prvo je skuhao jedan jako atipičan rižot na temeljcu od sira, samo s maslacem, preliven tek s malo umaka od tartufa, pa onda jednako tako nježne raviole punjene skutom začinjene ribanom koricom limuna.

Za glavna jela ispekao je filete strijelke, a za zadnji mesni slijed, prije nekoliko deserata, carsko meso začinjeno ribanim crnim tartufom, no opet vrlo decentno doziran, tako da je meso ostalo u prvom planu. Ipšina malvazija nije mogla dobiti bolju pratnju na tanjurima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:09