Za početak je važno izbjeći ona potpuno neprimjerena, a potom pokušati pronaći neka koja će cijeli doživljaj podići na višu razinu. Vina koja ne nosite sa sobom na roštiljanje su prije svega slatka i desertna vina. Slatkoća je zasitna i zatvara apetit, a, osim toga, slatka vina znaju imati nešto više sulfita od suhih, pa nisu namijenjena konzumaciji u većim količinama, što je za očekivati na opuštenim druženjima vikendom.
Ako ste veliki ljubitelj slatkih vina i ne možete bez njih, ostavite bocu u hladnjaku i otvorite je u smiraj dana, prije nego što se gosti raziđu, te je servirajte u vidu dobro ohlađenog slatkog digestiva. Vina s visokim udjelom alkohola također nisu idealan izbor uz roštilj. Roštilj je neminovno vezan uz lijepo vrijeme i povišene temperature, zbog čega vino treba konzumirati oprezno i s mjerom te voditi brigu da redovno pijete vodu kako ne bi došlo do dehidracije. Visoko alkoholna vina u tome svakako ne pomažu pa ovo nije trenutak za dingač, amarone, sherry ili porto koji ste čuvali za posebne prilike. Ostala vina treba podijeliti prema tipu namirnica koje pripremamo:
Pileći bataci i krilca - traže bijelo vino poput graševine, unoaked chardonnaya, silvanca, škrleta, kraljevine, rizvanca, debita, maraštine i drugih vina novijeg datuma proizvodnje, s ugodno naglašenom kiselošću i primarnim voćnim aromama.
Svinjska vratina, ražnjići i drugi sočniji komadi svinjetine - trebaju rajnski rizling, pušipel, suhi rose od terana i druga vina s čvrstom kiselinskom kičmom.
Grill kobasice - su obično pikantnije i traže blaža vina, stoga su pinot sivi i traminac idealan izbor, ali i sva gore navedena bijela vina koja pašu s piletinom također funkcioniraju odlično, kao i mekaniji tip rosea od plavca malog ili merlota. Od crnih vina mogu samo ona bez tanina, poput portugisca ili pinot noira.
Pljeskavice, ćevapi i drugo miješano mljeveno meso - idu idealno uz sočnija crna vina, poput frankovke, jeftinijeg merlota, tribidraga, bazičnog babića ili džemastog pinot noira. Alternativa su još jantarna vina koja dobro pokrivaju zonu između bijelih i crnih vina.
Hamburgeri - uz babić, laganiji plavac mali, merlot, cabernet sauvignon, syrah, odležani teran.
Ramstek, biftek i drugi odresci - uz malo ambicioznije terane, sorte bordeaux blend, cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc, zatim malbec, odležanu frankovku i syrah.
Bijela riba, poput orade i brancina - uz malvaziju, pošip ili zreliji tip graševine. Idealno bi bilo da su vina malo odležana.
Losos - uz strukturirani suhi rose, pinot sivi punijeg tijela i pjenušce od pinota crnog.
Tuna - uz pinot crni, jantarna vina i strukturirani suhi rose.
Sitna plava riba - uz sočne crnjake s izraženim kiselinama poput plavine i frankovke ili uz mineralna bijela vina poput debita i malvazije.
Povrće - uz sauvignon, pinot sivi, aromatični pošip ranijih berbi, laganiji traminac.
All rounder vina - kad jednim vinom trebate pokriti široki dijapazon jela, a da ste ipak na sigurnom. Prije svega je to suhi rose, s njime je najteže promašiti kod ljetnog roštilja. Kod crnih su najsigurniji izbor pinot crni, frankovka, lasina i plavina, a kod bijelih pinot sivi, malvazija, dobra svježa graševina te mladi i pošip i chardonnay.