Nakon teških blagdanskih jela i obilja kolača, ove nedjelje se sladimo zdravijim slasticama. Za pripremu ovog kolača neće vam trebati ni brašno ni šećer, a zbog obilja limunova soka, maslinova ulja i jogurta, kolač je zaista sočan.
Savjet: Ako želite, u smjesu koju napravite po ovom receptu možete dodati i neko voće po vašem izboru. Također, ovaj kolač na isti način možete napraviti koristeći naranče umjesto limuna.
Trebat će vam:
3 jaja
1 žličica arome vanilije
120 ml meda
naribana korica 2 limuna
iscijeđeni sok 2 limuna
125 ml jogurta
125 ml maslinova ulja
200 g palente
1 i pol žličica praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
prstohvat soli
bademi u listićima za ukras (po želji)
Priprema:
Mikserom izradite jaja s medom. Dodajte aromu vanilije i koricu limuna. Miješajući dodajte maslinovo ulje. U drugoj posudi pomiješajte palentu, prašak za pecivo, sodu i sol. U smjesu s jajima tri puta dodajte naizmjence palentu, limunov sok i jogurt, dok sve ne potrošite. Kuhačom izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kalup za pečenje namažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Smjesu za kolač izlijte u kalup za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 35-40 minuta (napravite test čačkalicom kako biste provjerili je li kolač gotov). Listiće badema pospite po kolaču zadnjih 10 minuta pečenja, kako ne bi zagorjeli.