I JOŠ PAR SAVJETA

KOLIKI JE ŽIVOTNI VIJEK OTVORENE BOCE VINA? I koja su najgora mjesta na kojima ga možete čuvati?

 Getty Images/iStockphoto
Neka vam se vino više nikada ne pokvari!

Pjenušci

Pjenušci zatvoreni mogu stajati čak 3 godine, a otvoreni od 1 do 3 dana u hladnjaku dobro zatvoreni. Pjenušava vina brzo gube mjehuriće nakon otvaranja, a nemojte ih hladiti tek od 1 do 2 dana prije nego ih planirate piti.

Desertna i rose vina

Takva vina zatvorena mogu stajati do 3 godine, a otvorena od 5 do 7 dana u hladnjaku zatvorena čepom. Imajte na umu da će se okus lagano promijeniti već nakon prvog dana otvaranja zbog oksidacije, a kod desertnih vina će se slatkoća u okusu pojačati.

fine wine - tilt shift selective focus effect photo
Getty Images/iStockphoto

Bijela vina

Zatvorena mogu stajati do 3 godine, a otvorena od 3 do 5 dana u hladnjaku zatvorena čepom. Baš uvijek ih držite začepljenima i imajte na umu da brzo oksidiraju, brže od desertnih i rose vina, budući da je više kisika korišteno prilikom njihove pripreme.

Crna vina

Zatvorena mogu stajati od 2 do 3 godine, a otvorena od 3 do pet dana na hladnom i mračnom mjestu sa čepom. Što crno vino sadrži više tanina i kiseline, to bolje podnosi stajanje. Neka crna vina čak imaju bolji okus nakon jednog dana stajanja.

A large group of used wine cork stopper with various vintage years showing, the corks are piled together. Isolated on a white background with copy space available on upper portion of the photograph. Still life close-up photography, photographed in the studio.
Getty Images/iStockphoto

Savjeti

Najgora mjesta na kojima možete držati vino su iznad hladnjaka (na hladnjaku), pokraj pećnice i pokraj perilice za suđe iz razloga što ti uređaji griju vino dok rade.

Neotvoreno vino uvijek čuvajte položeno horizontalno jer na taj način vlažite čep i sprječavate zrak da uđe u bocu.

Znati ćete da je vaše vino pokvareno ako vam čep curi, ako je vino zamućeno te ako se na dnu boce počnu stvarati mjehurići.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:06