Hren
Svježi korijen hrena možete kupiti po cijeni od 40 kuna za kilogram. To znači da ćete svoj komad platiti najviše 10 kuna jer više vam i ne treba za ovaj blagdanski vikend. Zapamtite, svježe ribani hren stajanjem gubi aromu i “snagu” ali i oksidira, pa ga naribajte neposredno prije posluživanja. Ali ako odlučite raditi umak, nabavite vrhnje, majonezu, sol i papar. Želite li ljući hren-umak, ostavite ga nariban (ili nasjeckan prije blendanja) 10 minuta na zraku prije nego što mu dodate ostale sastojke. Na kraju dodajte par kapi limunovog soka ili jabučnog octa.
Rotkvice
Rotkvice ne stoje više od 4 kune po “pušleku”, a nema boljeg nego kada su svježe i hrskave! Ali, tada nabavite one manje, da se lakše grickaju. Veće rotkvice iskoristite za salate: očistite ih i operite pa naribajte na mandolinu. Lišće rotkvica možete dodavati u variva.
Šunka u kruhu
Ukusnu šunku u kruhu možete napraviti i od rolane kupovne šunke na koju ćete izdvojiti između 30 do 40 kuna za kilogram. Takvu šunku prije svega treba skuhati, a zatim umotati u tijesto koje je klasično, kao ono za kruh s kvascem.
Kuhana jaja
S obzirom na to da je riječ o namirnici koja će stajati dan-dva, vrijeme kuhanja je itekako važno. Zaboravite na meko kuhana jaja, poželjno je da su dobro tvrdo skuhana. Kuhajte ih na laganoj vatri minimalno 10-12 minuta. Netom poslije kuhanja stavite ih pod mlaz hladne vode i ogulite.
Francuska salata
Prethodno navedena tvrdo kuhana jaja možete iskoristiti i za vjerojatno najomiljeniju salatu mnogih. Smrznuto povrće (krumpir, mrkva i grašak) će dobro doći, a od začina će vam trebati sol, papar, majoneza i malo limunovog soka.
Mladi luk
Rijetki su koji ga pojedu od korijena do vrha lista, jer većina uživa samo u njegovom bijelom, podzemnom dijelu. Stoga, bilo bi dobro odmah skratiti lišće i narezati ga na tanke kolutiće, pa ih preliti jogurtom, posoliti i popapriti. Dobili ste odličnu salatu.