Koliko znate o soparniku?

Poljička republiko hvala ti na soparniku!

“…Poljica su u Dalmaciji između Splita, Sinja i Omiša. Nije to jedno jedincato selo, već prostran kraj od 20 taman na broju sela. Nije misto uskupno, na velikon je rastrku. Nika se sela opružila uz primorje, nika zavukla pod stranu, nika se zaklonila u zavitrice, a nika se ispela na brižuljke ili rasijala po uvalan i pridolin sve komšiluke ili malice.” Ovim riječima, na početku prošlog stoljeća u knjizi “Poljica, narodni život i običaji”, legendarni skupljač narodnih običaja i predanja don Frano Ivanišević opisao je položaj Poljičke republike. To administrativno područje pod samoupravom puka Poljičke republike svoju je samostalnost baštinilo od 13. stoljeća do okupacije Napoleonove vojske početkom 19. stoljeća…

  • Soparnik (soparnjak, uljenak, zeljanik), tradicionalno jelo Poljičke republike, postao je prvo jelo koje uvedeno na listu zaštićenih kulturnih dobara RH.
  • Radi se od brašna, vode, ulja, soli, blitve, kapule i češnjaka.
  • Mjesto rođenja su Poljice u Dalmaciji između Splita, Sinja i Omiša, a receptura varira od kraja do kraja. U Donjim Poljicima, gdje ima više blitve, ne žale staviti više blitve, u Gornjima je bolje ulje pa ga se više stavlja, u Srednjima je sve nekako podjednako.
  • Ako je neka luksuznija prilika može se naribati dobrog sira, a posebne gušte ima kad se između tankih kora nađe feta domaćeg pršuta
  • Blitva se mora ubrati dan prije, očistiti i osušiti te narezati na rezance i prostreti po stolnjaku preko noći kako bi pustila svu vodu.
  • Tradicionalnalno se reže na romboide i to ode sredine, gdje se potom stavi bukara sa crnim vinom

Tradicionalnu recepturu pročitajte OVDJE.

Naša Dajana, inače blogerica Baker´s Corner…somewhere in the kitchen, sama se okušala u pripremi soparnika, a OVDJE možete pročitati njezinu recepturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 18:17