RECENZIJA RESTORANA

KONOBA NEBULOZA: Ugodna iznenađenja modernizirane tradicije kvare samo loši deserti!

 Matija Djanješić / HANZA MEDIA
Ugodna iznenađenja modernizirane tradicije kvare samo loši deserti

Konoba Nebuloza
Titov trg 2 b, Rijeka
+385 51 374504

U centru Rijeke, podno trsatskih skala, već pedesetak ljeta stoji konoba Nebuloza. Nevelik je to lokal, tradicionalnog, pomalo i zapuštenog interijera, čiji je najbolji dio pogled na bistru Rječinu koja se pjeni prema moru pokraj samih prozora uz koje sjedite. Ime konobe neobično je gostima, i stranim i domaćima, pa i ponekom pravom Fiumanu.

Nebuloza je, naime, imaginarna barka, koja nikamo ne plovi, iz pjesme Ljube Pavešića, čakavskog pjesnika, novinara i, kažu, posljednjeg trsatskog boema, velikog popularizatora čakavštine na Radiju Rijeka i šire. Uglazbljenu “Nebulozu” otpjevao je i Toni Kljaković na MIK-u još davne 1975. godine. Za subotnji kasniji ručak konoba je bila dobro popunjena i osunčana zubatim suncem predfašničke veljače.

Jelovnik je tradicionalno koncipiran, redaju se šurlice, fuži, rižoti, patka, ramsteci i filei, ali se nađe i tuna teriyaki ili sabljarka u crumbleu od kikirikija. Uz sugestiju mladog i vrlo uslužnog konobara odlučujemo početi izborom hladnih predjela.

Tartar od tune s ljutikom bio je pravi pogodak, a jedna toka namaza od hrena učinila je jelo neodoljivim. Nisu zaostali ni marinirani inćuni, dok je carpaccio od dimljene sabljarke, iako malko preslan, bio lijepo začinjen crnim tartufom u zgodnu kombinaciju koju dosad nismo probali. Svježe domaće šurlice u gustom i kozicama bogatom crvenom šugu pašta su kakvu očekujete u dobroj konobi. Malo iznenađenje izvan menija bila je tagliata od jadranskih lignji na rigi i pomidorima.

Trakice lignji bile su odlično pečene, mekane i ukusne, a uz ovu ustvari toplo-hladnu salatu servirana palenta bila je potpuni višak. Nažalost, lijep su dojam pokvarili deserti. Panna cotta sa zelenim jabukama bila je bukvalno tvrda, očito od velike količine želatine, dok je čokoladni ganache gumast i neukusan te pretenciozno prezentiran.

Tanjur izgleda kao da ga je dekoriralo dijete vrtićke dobi u igri s koricama naranče, šlaga, suhih cvjetova, crvenog papra i ostalog što su tete stavile pred njega. Ocjena za hranu iz motivacijskih razloga ovaj put neće u obzir uzeti razočaravajuće deserte za koje očekujemo značajan napredak.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 7/10

USLUGA: 8/10

AMBIJENT: 7/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:32