KUHAJTE BOLJE

KORAK PO KORAK DO DOMAĆEG SOKA: Iskoristite sezonsko voće za pripremu osvježavajućih napitaka koji će vas okrijepiti!

 Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
Tehnike pripreme soka su različite, od kuhane varijante, koja može dulje biti u smočnici, do one koju radimo hladnim prešanjem, s kraćim rokom trajanja

Domaći voćni sok napitak je posebno omiljen u ljetnim mjesecima i sa sigurnošću će se tražiti čaša više. Razlikujemo ih po gustoći te ih dijelimo na rijetke i guste - koji su obično s ostacima voća. Nekoliko gutljaja ove aromatične tekućine itekako će razveseliti ekipu prije obiteljskog ručka. Na koju god vrstu soka se odlučili, dostupno je razno sezonsko voće. Trenutno je sezona trešanja, višanja, marelica, malina, ribizla, borovnica, breskvi. Uskoro će biti i domaćih lubenica, dinja, grožđa, a malo kasnije krušaka, jabuka i dunja. Tehnike pripreme soka su različite, od kuhane varijante, koja može dulje biti u smočnici, do one koju radimo hladnim prešanjem, s kraćim rokom trajanja.

Zagreb, 260814.
Natura bar sa svjeze cijedjenim sokovima od voca i povrca na trznici Dolac.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK PO KORAK DO SOKA

Pripremanjem soka hladnim postupkom voće zadržava sve nutrijente. Voće dobro operite, uklonite mu peteljke i koštice ako ih ima. Ako su u pitanju marelice ili breskve, skinite im kožu, a usitniti ih možete u multipraktiku ili čak u stroju za mljevenje mesa. Usitnjeno stavite u veću posudu te dodajte limunsku kiselinu (omjer je 2 kg voća, 1 žličica limunske kiseline) i šećer. Što se pak šećera tiče, omjer odredite sami.

Zagreb, 120112.
Masarykova 26.
Cyber funk cafe, mjesto zdravih vocnih i povrtnih sokova koje tamo rade.
Foto: Biljana Gaurina / Cropix
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Budući da se sirup razrjeđuje vodom, omjer može biti 1:1. Prelijte sastojke vodom, ali tek toliko da sve prekrije. Dobro izmiješajte te ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Sutradan voće procijedite kroz sitnu cjediljku, a pritom većom žlicom pritišćite voće da izađe sva tekućina. Voćni sok izlijte u prethodno pripremljene čiste staklene boce. Voće koje je ostalo u cjedilu nikako ne bacajte, nego iskoristite za kolač ili džem.

PRIPREMA SOKOVA KUHANJEM

U ovom osvježavajućem sirupu možete uživati cijelo ljeto, jedini je uvjet, s obzirom na to da nema konzervansa, da ga držite na tamnom i hladnom mjestu. Voće temeljito operite, stavite u multipraktik i dobro izmiješajte. Dodajte šećer i pustite da malo odstoji. Količina ovisi o vama, okvirni je omjer od 500 g do 1 kilogram na 1 kilogram voća. Stavite posudu na vatru i zagrijte do vrenja. Sve sastojke kuhajte maksimalno 10 do 15 minuta. Ako želite bistri sok, voće procijedite kroz cjediljku sa sitnim rupicama kako biste uklonili sve ostatke voća, primjerice zrnca od malina, ili ostavite komadiće voća, pa je to malo gušća varijanta.

Glasses with fresh organic vegetable and fruit juices. Detox diet
Getty Images/iStockphoto

Kako god odlučili, kuhani sirup odmah ulijte u prethodno pripremljene boce koje ste dobro oprali, osušili i zagrijali u pećnici na 50⁰C. Kad se sirup ohladi u boci, zatvorite ih plutenim čepom. Ovako pripremljen sok može stajati nekoliko mjeseci na tamnom i hladnom mjestu dok se ne koristi. I u ovoj varijanti ostatke voća koji su ostali od pripreme soka možete koristiti za pripremu džema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:02