ALKARSKE TRIPICE ZA PRAVE FANOVE

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENIH ŠPEK FILEKA: Detaljan vodič koji će vas naučiti kako pripremiti špek fileke kao pravi profesionalac!

Ne zaboravite parmezan!
 Marko Miščević
Savjeti za bolje kuhanje!

Jedno od glavnih jela marendaša su tripice odnosno fileki. S jedne strane su namirnica koja se obožava kao vrhunska delicija, a s druge mnogi okreću glavu na sam spomen pripreme - neovisno pohamo li ih, pečemo na polako ili pripremamo na “gulaš”.

Tražeći savjete kako ih pripremiti na što bolji način, zavirili smo u stare teke gospođa iz Sinja te konzultirali prijatelje - i tu je zapravo došlo do problema pa i rasprave kao ih spremiti - od Braneta koji je način pripreme spreman braniti poput dragovoljca gastronomskog fronta, Ivana koji tripice ne jede jer ih zapravo nikad nije probao, te šefa Nikole koji zna tradiciju, i njega, naravno, trebamo slušati. Dodajmo tu još i slučajne govornike koji tripice pripremaju utorkom (može i bilo koji dan) te njihove sljedbenike - gotovo misionare. U tu skupinu se sigurno broje Joško Baće, akademski kipar, te Damil Kalogjera, fotograf.

Obojica triperi, jedriličari i odlični kuhari. Nakon poduže rasprave, poslušali smo Nikolu Bilića iz zagrebačke konobe Pošada, pa su se tripice pripremile prema receptima iz sinjske krajine. Tripice se pripremaju korištenjem želuca i donjeg dijela probavnog trakta životinja - svinje, teletine, govedine te janjeta. Uz omiljene kućne ljubimce s kopna, otočani znaju pripremiti tripice od dijelova veće ribe poput grdobine. Za pripremu tripica trebamo nabaviti želuce i po potrebi dodatne donje dijelove (crijeva) neke od životinja. Najcjenjenija je janjetina, ali su dobre i od teletine i govedine. Svinjski fileki su na meniju u vrijeme kolinja. Želudac i ostali dijelovi se trebaju dobro oprati, a zatim ih barimo - to znači da se kuhaju dok ne omekšaju, vrijeme kuhanja ovisi o vrsti životinje: teletina oko trideset minuta, janjetina dvadesetak, govedina još malo duže, dok svinjeće dijelove kuhamo čak i sat vremena. Nakon što smo sve “obarili”, unutrašnji dio želuca trebamo postrugati s nožem kako bi maknuli rese jer ne pašu na nepcu. Potom ih izrežemo na kraće trakice i ostavimo sa strane.

Marko Miščević
Ne zaboravite parmezan!

Osnovna priprema, kako kaže Nikola Bilić, zahtijeva samo “kapulu” odnosno luk, a njega isije- čemo na sitno te stavimo pirjati na masti i malo maslinovog ulja. Na kilu tripica trebamo tri-četiri glavice luka. Njega pirjamo dok skroz ne omekša odnosno dok se ne raspadne u kašu. Tad dodajemo tripice, možemo dodati jednu-dvije pome (rajčice), i sve podlijemo s dva-tri dcl bijelog vina te vodom. Kuhamo na laganoj vatri oko sat vremena. Dodajemo samo sol i papar, a od začina stavljamo malo lovora i obavezno pancetu (cca 10 dkg). Draško Romac, također Sinjanin, kaže da su u njegovoj obitelji uvijek stavili dvije-tri svinjske nogice kako bi šug bio gušći. Kad sve omekša (tripe trebaju biti al dente) stavljamo pešt i malo kvasine. Pešt se treba pripremiti od bijele slanine, češnjaka i peršina tako da se sve prvo izreže na sitno nožem, a poslije se tuče sa satarom dok se ne dobije pašteta. Kuglicu pešta stavljamo u tripice i sve kuhamo desetak minuta.

Uskladimo okuse, probamo i dodajemo žlicu-dvije kvasine. Neki stariji recepti su predlagali korištenje zaprške (prženo brašno na masnoći), ali se ona koristila u “teška vremena” te je treba izbjegavati, kao i pojačivače okusa. Govori se da u Sinju svaka kuća ima svoj recept za tripice. Finese pripreme i recepti se čuvaju od kuće do kuće, ne radi susjeda nego radi “neviste” - njoj se tek nakon desetak godina, valjda kada se pokazala kao dobra, otkriva recept. Tripice služimo uz naribani parmezan i vino - plavac ili bijelo poput Vugave - koju su Sinjani uvijek imali jer su je dobivali tijekom trgovine s Višanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:11