KOMIŠKA POGAČA

KORAK PO KORAK: Je li bolja viška ili komiška? Nije ni bitno, mi imamo provjereni recept koji trebate zapisati u svoje bilježnice!

Komiza,otok Vis, 050711.
Konoba Bako.
Priprema komiske pogace.Kuharica Nada Ivcevic.Na fotografiji:komiska pogaca spremna za posluzivanje..
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Komiška je pogača danas za ručak!

Kraljica otoka Visa je upravo viška pogača, miljenica punjena inćunima, maslinovim uljem i lukom, a mnogi od nas obožavaju i njenu ''sestru'', komišku pogaču, koja uz sve navedene sastojke sadrži i rajčicu. Mnoge se rasprave vode oko toga je li bolja viška ili komiška pogača, ali pravi zaljubljenici u Vis i Komižu neće o tome raspravljati već će jednostavno vraški uživati i u jednoj i u drugoj.

Komiza,otok Vis, 050711.
Konoba Bako.
Priprema komiske pogace.Kuharica Nada Ivcevic.Na fotografiji:komiska pogaca spremna za posluzivanje..
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tim Dubravec / HANZA MEDIA
 

KORAK 1.

Od 1 kg brašna, malo soli, 30 g suhog kvasca, 1 dcl ulja i 500 ml mlake vode zamijesite tijesto. Tijesto pustite da se digne kojih 30 minuta.

KORAK 2.

Tako pripremljeno tijesto podijelite na dva dijela pa razvaljajte.

Komiza,otok Vis, 050711.
Konoba Bako.
Priprema komiske pogace.Kuharica Nada Ivcevic.Na fotografiji:tijesto se podjeli na dva dijela.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA
 

KORAK 3.

Na prethodno nauljeni pleh položite jednu polovicu tijesta.

Komiza,otok Vis, 050711.
Konoba Bako.
Priprema komiske pogace.Kuharica Nada Ivcevic.Na fotografiji:prvi dio tijesta se razvuce.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

KORAK 4.

Nadjev pripremite tako da na malo maslinova ulja izdinstate 600-700 g luka.

Komiza,otok Vis, 050711.
Konoba Bako.
Priprema komiske pogace.Kuharica Nada Ivcevic.Na fotografiji:sastojci za komisku pogacu-slane srdele,persin,maslinovo ulje,kuhane rajcice(salsa) i tijesto.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA
 

KORAK 5.

Kad se luk opustio dodajte 400 g pelata, a po želji začinite svejžim peršinom, solju i paprom.

Komiza,otok Vis, 050711.
Konoba Bako.
Priprema komiske pogace.Kuharica Nada Ivcevic.Na fotografiji:nakon srdela idu salsa od poma dinstana sa puno luka.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA
 

KORAK 6.

Na prvu polovicu tijesta poredajte filete inćuna.

Komiza,otok Vis, 050711.
Konoba Bako.
Priprema komiske pogace.Kuharica Nada Ivcevic.Na fotografiji:na tijesto se slazu fileti slanih srdela.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA
 

KORAK 7.

Zatim dodajte nadjev od pelata i luka.

Komiza,otok Vis, 050711.
Konoba Bako.
Priprema Komiske pogace
Na fotografiji:nakon srdela idu salsa od poma dinstana sa puno luka i persin..
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA
 

KORAK 8.

Preklopite drugom polovicom razvaljanog tijesta.

Komiza,otok Vis, 050711.
Konoba Bako.
Priprema komiske pogace.Kuharica Nada Ivcevic.Na fotografiji:nadjev se poklopi s drugim dijelom tijesta a rubovi se preklope.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA
 

KORAK 9.

Zavrnite rubove, izbockajte tijesto vilicom, a zatim pecite na 180°C kojih pola sata.

Komiza,otok Vis, 050711.
Konoba Bako.
Priprema komiske pogace.Kuharica Nada Ivcevic.Na fotografiji:nadjev se poklopi s drugim dijelom tijesta a rubovi se preklope.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Komiza,otok Vis, 050711.
Konoba Bako.
Priprema komiske pogace.Kuharica Nada Ivcevic.Na fotografiji:komiska pogaca spremna za posluzivanje..
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA
 

Izdvajamo

Iz drugih medija