KUHAJ BOLJE

KORAK PO KORAK JORKŠIRSKI PUDING: Ako u hladnjaku imate sve sastojke za palačinke, onda možete napraviti i ovo slavno englesko pecivo!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Jutro je. Napokon ste bez alarma otvorili oči i sve što želite je topao obrok. Zašto? Pa zato što zadnjih pet dana za doručak jedete jednote iste kekske koje ste kupili u diskontu preko puta firme. Nešto toplo bi bilo idealno.

Imate sve sastojke za palačinke. Da, ali palačinke uvijek za sobom ostave svoj „specifičan” miris i zato im je sudbina upitna. Što drugo? Naš savjet: jorkširski puding. Zašto? Jer ima savršen omjer hrskave vanjštine i pahuljastog tijesta iznutra. Odličan je za na njega namazati domaći džem, paštetu od jetrica ili za poslužiti ga s dimljenim lososom i malo hren umaka. Sastojci se od onih kod palačinki ne razlikuju ni u čemu, a za pripremu ćete se morati držati nekoliko glavnih pravila. Prvo, odmah stavite pećnicu dobro grijati.

Zagreb, 200520.
Novinarka Dobre hrane, Anita Saric, priprema Jorksirski puding.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

U nju ćete stavljati kalup s uljem u kojeg ćete, već zagrijanog, sipati pripremljeno tijesto. Drugo, sastojke mutite u velikoj zdjeli kako biste u tijesto umiješali što više zraka. Treće, gustoća tijesta treba biti takva da se lijepi za stražnju stranu žlice i lagao s nje klizi. Ako želite ispeći male jorkširske pudinge savršene za na njih namazati omiljenu domaću paštetu ili sirni namaz, najbolje je da to učinite u kalupu za muffine. U tom slučaju, pazite da vam se prilikom izlijevanja smjese u kalup ista ne prelije po rubovima jer će to spriječiti dizanje ovih pahuljastih minijatura. Zato je najbolje smjesu izliti u vrč ili mjeru za kolače i tako ju ulijevati u kalup. Kad je o masnoći riječ, u ovom receptu ne biste trebali brojati kalorije. Kalup za muffine morate bogato napuniti uljem, tako da u prve dvije (ili tri) „rupe” za muffine ulijete ulje do vrha i onda nježnim naginjanjem prema dolje rasporedite ulje u ostatak „rupa”.

Zagreb, 200520.
Novinarka Dobre hrane, Anita Saric, priprema Jorksirski puding.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Tako ćete dobiti idealnu količinu ulja u svakoj „rupi”, što je otprilike jedna četvrtina. Ulje se mora prethodno u pećnici jako dobro zagrijati (minimalno 15 minuta) kako bi se u trenutku ulijevanja smjese ona istoga trenutka krenula pržiti izvana. Koristite ulje koje lako podnosti visoke temperature. Najbolja je opcija suncokretovo. U trenutku kad smjesu ulijte u vruće ulje, ne otvarajte vrata pećnice i čekajte 20-ak minuta da dobijete pudinge koji su hrskavi izvana i meki iznutra. Englezi jorkširski puding uglavnom pripremaju i služe uz gulaše i umake jer zbog svog oblika vrlo dobro iste upijaju.

Zagreb, 200520.
Novinarka Dobre hrane, Anita Saric, priprema Jorksirski puding.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Ali mene je više zainteresirala doručak varijanta poznata kao „Toad in the hole” iliti žaba u rupi. Ovaj recept maštovitog naziva ima sve što vam je potrebno za doručak pobjednika, a nahranit će bar četiri gladna usta. Ja sam ga posudila od Hestona Blumenthala. Uložite u kvalitetne kobasice, roštiljke su odličan izbor i pripremite doručak za koji će se svi otimati.

KORAK PO KORAK JORKŠIRSKI PUDING

KORAK 1.

Dva jaja dobro umutite kako biste im dodali zrak.

Zagreb, 200520.
Novinarka Dobre hrane, Anita Saric, priprema Jorksirski puding.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 2.

Jaja posolite.

Zagreb, 200520.
Novinarka Dobre hrane, Anita Saric, priprema Jorksirski puding.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 3.

U jaja dodajte 100 g brašna.

Zagreb, 200520.
Novinarka Dobre hrane, Anita Saric, priprema Jorksirski puding.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 4.

Zatim isto učinite i sa 100 ml mlijeka.

Zagreb, 200520.
Novinarka Dobre hrane, Anita Saric, priprema Jorksirski puding.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 5.

Sve dobro promiješajte.

Zagreb, 200520.
Novinarka Dobre hrane, Anita Saric, priprema Jorksirski puding.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 6.

Smjesu prelijte u vrč ili mjeru za kolače.

Zagreb, 200520.
Novinarka Dobre hrane, Anita Saric, priprema Jorksirski puding.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 7.

Kalup napunite uljem tako da u prve dvije „rupe” ulijete ulje do vrha i onda nježnim naginjanjem prema dolje rasporedite ulje u ostatak „rupa”. Ulje stavite grijati na 200 stupnjeva oko 15 minuta.

Zagreb, 200520.
Novinarka Dobre hrane, Anita Saric, priprema Jorksirski puding.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 8.

U zagrijano ulje pažljivo ulijte smjesu i pecite još 20 minuta.

Zagreb, 200520.
Novinarka Dobre hrane, Anita Saric, priprema Jorksirski puding.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 9.

Gotovo!

Zagreb, 200520.
Novinarka Dobre hrane, Anita Saric, priprema Jorksirski puding.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Žaba u rupi by Heston Blumenthal

4 jaja
200 g brašna
200 ml mlijeka
malo soli
ružmarin
tri domaće tanke kobasice

Zagreb, 200520.
Novinarka Dobre hrane, Anita Saric, priprema Jorksirski puding.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Jaja umutite i dodajte im brašno, mlijeko i sol. Heston bi ovo dosta tekuće tijesto odmarao barem nekoliko sati u hladnjaku, ali vi možete i ne morate. U protvan promjera 20x15 centimetara ulijte oko pola centimetra ulja i stavite ga u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva Celzijevih. Za to vrijeme ispržite prepolovljene kobasice na malo ulja s ružmarinom. Izvadite protvan iz pećnice, u njega ulijte smjesu i po njemu poredajte kobasice. Dodajte još malo ružmarina. Pecite u pećnici još 20 minuta. Poslužite s čime vas je volja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:17