DOBRI SAVJETI

KORAK PO KORAK: Savršeno začinjeno sirovo meso. Neka se priča o vašem tatarskom bifteku!

Zagreb, 300119.
Srebrenjak.
Prsuterija Parenzo.
Tatarski.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / CROPIX

Podatno, savršeno začinjeno sirovo meso, hrskav kruh i malo maslaca - samo to treba za ovo gurmansko predjelo

Tatarski biftek nije jelo koje će oduševiti svakoga, pogotovo stoga što mnogi zaziru od konzumacije sirova mesa. No kada je dobro pripremljen, i to po mogućnosti ručno s puno pažnje, predjelo je od kojeg ćete se jedva odvojiti. S maslacem i tostiranim kriškama kruha, mek i ukusan tatarski biftek poslužio nam je Nikola Šainović, vlasnik novog zagrebačkog restorana Pršuterija Parenzo u ulici Rebar 7.

Zagreb, 300119.
Srebrenjak.
Prsuterija Parenzo.
Tatarski.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / CROPIX
 

Za pripremu tatarskog bifteka kupite klasični biftek koji nije odležan. Računajte da vam za predjelo za dvije osobe treba 200 grama mesa. S bifteka prije usitnjavanja maknite opnu i uklonite što više žilica te sjeckajte sve dok ne dobijete smjesu mesa koje nalikuje na mljeveno. Ručno usitnjeni biftek drukčijeg je teka od onog usitnjenog u stroju pa se isplati uložiti vrijeme i trud. Nakon obrade meso treba staviti sa strane.

Zagreb, 300119.
Srebrenjak.
Prsuterija Parenzo.
Tatarski.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / CROPIX
 

Usitnite zajedno češnjak, luk, kisele krastavce, list peršina, ljuti feferon, slane inćune i kapare sve dok ne dobijete pastu pa dodajte sol, papar, crvenu papriku, kečap, senf i tabasco te dobro izmiješajte.

Zagreb, 300119.
Srebrenjak.
Prsuterija Parenzo.
Tatarski.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / CROPIX
 

Zagreb, 300119.
Srebrenjak.
Prsuterija Parenzo.
Tatarski.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / CROPIX
 

U posebnoj zdjelici pomiješajte žumanjak sa suncokretovim uljem sve dok se ne prožmu, a potom dodajte senf, limun i konjak. Kada kupujete konjak, pokušajte izbjeći najjeftinije etikete i nemojte zamijeniti suncokretovo ulje maslinovim jer će promijeniti okus jela.

Zagreb, 300119.
Srebrenjak.
Prsuterija Parenzo.
Tatarski.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / CROPIX

Zagreb, 300119.
Srebrenjak.
Prsuterija Parenzo.
Tatarski.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / CROPIX
 

Nastalu smjesu dobro pomiješajte s usitnjenim povrćem i začinima te dodajte meso. Dobro izmiješajte sve sastojke. Na kraju miješanja smjesa ne smije imati crvenu boju mesa.

Zagreb, 300119.
Srebrenjak.
Prsuterija Parenzo.
Tatarski.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / CROPIX

Zagreb, 300119.
Srebrenjak.
Prsuterija Parenzo.
Tatarski.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / CROPIX

Prije posluživanja kušajte i po potrebi još začinite. Poslužite s maslacem i tostiranim kruhom.

Zagreb, 300119.
Srebrenjak.
Prsuterija Parenzo.
Tatarski.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / CROPIX
 

Tagovi

Izdvajamo

Iz drugih medija