ISPROBAJ CHEFOVSKI RECEPT

KRAFNA SA SVILENOM KREMOM KOJU RADIMO ZA VIKEND: Donosimo recept talijanske "Bombe" koju obožavaju u restoranu s tri Michelinove zvjezdice!

Niko Romito, samozatajni je kulinarski genijalac koji je u vrlo kratko razdoblju osvojio tri Michelinove zvjezdice spektakularnom gastronomskom pričom u Realeu, a dobio je i prvu zvjezdicu za svoj prvi restoran van talijanskih granica i to u šangajskom Bvlgari hotelu. Mi vam donosimo recept za varijantu "pržene bombice" s kremom koju obožavaju u njihovom restoranu.

Dakle, njegova priča počinje 2000. godine vodi restoran Reale sa svojom sestrom Cristianom u rodnom Abruzzu za koji je osobito vezan. U samo sedam godina osvojio je tri Michelinove zvjezdice. Ovaj samouki chef započeo je svoj put u malom gradiću Rivisondoli, u obiteljskoj pekarnici koju je pretvorio u trattoriju, a 2011. godine premješta Reale u bivši samostan iz 16. stoljeća. Brojni kritičari se slažu kako je izrazitim talentom, radom i požrtvovnošću Niko uspio izbalansirati okuse do savršenstva te osmisliti kompleksan sustav koji počiva na sinergiji zakonitosti visoke kuhinje i različitih formata cateringa.

Niko Romito Official Facebook Page

"Mnogi moje kuhanje znaju okarakterizirati kao jednostavno. I to je točno u smislu da se odričem svih komplikacija budući da jelo samo po sebi posjeduje kompleksnost. Kompleksnost u kuhinji može imati svoje prednosti, a kompliciranje ne donosi ništa. Jednostavnost je zato moje osnovno načelo i kao chefa i kao čovjeka, a da nisam chef vrlo vjerojatno bih bio arhitekt." napisao je Niko Romito na svojoj službenoj stranici.

Niko Romito Official Facebook Page

Naišli smo na recept za prženu "Bombu" koju je otkrio pastry Chef restorana Reale, a pripremom i izgledom je najsličnija našoj krafni.

Niko Romito Official Facebook Page

Sastojci za tijesto:

  • 500 g Caputo brašno (glatko brašno)
    *(idealno je koristiti 50% manitobe i 50% zero zero)
  • 7 g soli
  • 2 grama suhog kvasca
  • 1 jaje
  • 50 g masti
  • 50 g šećera
  • 175 g vode
  • Za kremu:
  • 250 ml mlijeka
  • 60 g žumanjaka
  • 30 g kukuruznog škroba (gustin)
  • 50 g šećera

Prvo napravite kremu. Zagrijte mlijeko. Žumanjke stavite u šećer i dobro ih promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Zatim, prosijte gustin kroz sito te ga na taj način dodajte prethodno spomenutoj smjesi šećera i žumanjak (to radimo kako ne bi ostale grudice u gustinu i kako bismo dobili glatku kremu).

Niko Romito Official Facebook Page

Kad je mlijeko zakuhalo, polako ga dodajemo kremi s žumanjcima uz konstantno miješanje. Kad su svi sastojci dobro povezani, vraćamo tako pripremljenu smjesu u posudu gdje je bilo mlijeko i vraćamo na vatru i pjenjačom nastavljamo miješati. Kad se krema zgusnula, ostavljamo je po strani i puštamo da se ohladi. Kad je dovoljno ohlađena stavljamo je u slastičarsku vrećicu.

Niko Romito Official Facebook Page

Što se tiče tijesta, u brašno dodajte sve sastojke osim soli i trećinu količine vode pa krenite mijesiti sastojke. Bitno je ne dodati sol na sam početak kako ne bi došao u kontakt s kvascem jer to može uzrokovati probleme kod dizanja tijesta.

Niko Romito Official Facebook Page

Kad su sastojci prilično dobro povezani dodajte i trećinu vode. Što se tiče samog brašna idealno je koristiti kombinaciju manitobe i zero zera u omjeru 1:1 jer su bogati proteinima i pomaže pri dizanju tijesta. Na samom kraju dodajte posljednju trećinu vode i sol pa sve još dobro zamijesite. Pustite da se diže 12 sati (najbolje preko noći). Tako dobiveno tijesto razdijelite u kuglice težine 80 g koje ćete potom još dodatno oblikovati u kugle. Sad ih pustimo još dva sata da se dižu. Pržite ih potom u vrućem ulju desetak minuta ili dok ne dobiju zlaćanu boju. Ocijedite ih od suvišnog ulja i pospite šećerom pa ispunite prethodno pripremljenom kremom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:04