Krem, krem, kremasti... Savjeti za savršen rižoto

Svi volimo kad nam je rižoto kremast, pun okusa i kad se topi u ustima, a kad tu i tamo među rižom naletimo na nešto sočno poput komadića mesa ili povrća. Kako dobiti najbolji rižoto?

Nije komplicirano, samo zahtijeva mrvicu vremena i miješanja, ali itekako se isplati. Imamo nekoliko savjeta kako da vam rižoto bude savršen i kremast – baš svaki put.

  1. Birajte rižu kratkog zrna. Iako smo inače više nego skloni proizvodima od cjelovitog zrna, u ovom slučaju ipak preporučujemo bijelu rižu jer riža bez opne ispušta više škroba i time rižoto postaje kremastiji.
  2. Napravite domaći temeljac kojim ćete podlijevati rižoto – razlika se itekako osjeti. Temeljac treba biti topao pa je najbolje da ga cijelo vrijeme držite na laganoj vatri.
  3. Rižu najprije propržite zajedno s lukom i ostalim povrćem koje ste možda dodali (korijen celera, mrkva, poriluk…) i pržite je sve dok ne postane pomalo staklasta.
  4. Tad je (u većini slučajeva u kojima se koristi vino) vrijeme za podlijevanje – vinom (najbolje je da bude sobne tempetarure). Ulijte onoliko koliko je naznačeno u receptu i neprestano miješajući pričekajte da alkohol ispari.
  5. Zatim dodavajte temeljac i nemojte prestajati miješati. Temeljac dodavajte malo pomalo, tako da ga nikad ne bude previše. Dolijete li previše, bit će pretekuć, a tekućinu je lakše naknadno dodati nego oduzeti.
  6. Miješajte, miješajte, miješajte. Razlog? Da bude kremasto, naravno.
  7. U trenutku kad se to u receptu od vas zahtijeva, dodajte meso, ribu, morske plodove, povrće ili što god koristite kao glavni sastojak.
  8. Pred sam kraj, kad je riža al dente, nije loše dodati kockicu maslaca.
  9. Po potrebi pospite sirom, pustite rižoto da odstoji poklopljen minutu do dvije i poslužite ga gladnim ustima.

A ako želite naše prijedloge za rižoto, bacite oko na ovih pet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:10