KOOHAČA: VIDEO SPECIJAL DOBRE HRANE

KRMENADLE S KORICOM OD PISTACIJA: Što kad u kuhinji Dobre hrane nedostaje ključna namirnica?

Zagreb, 031218.
Buzin.
Ducan Miele.
Jelo.
Odrezak.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Ovaj se recept zapravo trebao zvati ''Janjeći kotleti s koricom od pistacija i pečenim krumpirima''. Ne zove se tako jer nam je janjeće kotlete u cijelom gradu Zagrebu bilo izrazito teško pronaći.

 

Spasio nas je Jarunski plac i mesar Valerijan (inače treća generacija mesara) iz mesnice As. Rekao nam je da će vratni dio krmenadle poslužiti, istina da je mesa nešto više, ali za ono što smo mi željeli napraviti bilo je savršeno. Najvažnije je meso savršeno ispeći, zaključili smo da je deset minuta u tavi u 15 minuta u pećnici sasvim dovoljno za krmenadle ove veličine. Pistacije koje smo mi koristili možete zamijeniti bilo kojim drugim orašastim plodovima, a naravno ovaj recept možete primjeniti i na janjećim kotletima (koje će te u tom slučaju ipak kraće peći). Što se najbolje pečenog krumpira na svijetu tiče, vjerujte nam. Ovo je recept Jamiea Olivera, vrlo ga je jendostavno pripremiti, a okus koji ćete dobiti je zaista ništa nalik ičemu što ste prije jeli. Mladi krumpir je svakako dobrodošao, ali i onaj stariji će poslužiti u nedostatku prvoga. Također se možete poigrati sa začinskim biljem, ružmarin i krumpir su nerazdvojni kompići, a i kadulja ili majčina dušica mogu biti savršeni. Sočno meso, hrskavi krumpir i nježan matovilac, može li bolje za dobar ručak?

Zagreb, 031218.
Buzin.
Ducan Miele.
Jelo.
Odrezak.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA
 

Trebat će vam:

nekoliko vratnih dijelova krmenadle
sol
papar
origano
maslinovo ulje
dijon senf
muškatni oraščić
sjeckani/usitnjeni pistaciji
nekoliko krumpira
češnjak
matovilac

Zagreb, 031218.
Buzin.
Ducan Miele.
Jelo.
Odrezak.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA
 

Priprema:

Kuhane krumpire poredajte po protvanu i zgnječite. Prelijte maslinovim uljem, posolite, popaprite, pospite sušenim origanom te dodajte češnjak u ljusci. Pecite na 200 stupnjeva 15 minuta. Vratni dio krmenadle posolite, popaprite, naribajte muškatni oraščić, dodajte sušeni origano i prelijte maslinovim uljem. Začine dobro utrljajte u meso. Rubove mesa premažite dijon senfom. Uvaljajte ih zatim u usitnjene pistacije. Meso pecite na maslinovom ulju sa svake strane dok ne porumeni. Stavite ga u pećnicu na 250 stupnjeva oko 10 minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite s krumpirom i salatom od matovilca.

Izdvajamo

Iz drugih medija