CHEFOVSKI RECEPTI

KUHAJ ZDRAVO I UKUSNO: Tri recepta Branka Ognjenovića za koje vam sol nije potrebna!

 Berislava Picek / CROPIX
"Želimo pokazati ljudima da se od nisko budžetnih namirnica može napraviti zadravo, ali i ukusno. Također, treba poraditi na podizanju svijesti o unosu viška soli u naš organizam" poručio je chef Branko Ognjenović.

Sol je neizostavana za naše tijelo, ali je i vrlo važan začin u gastronomiji. Ipak, velika većina nas, hranu soli - previše! Ljudi često misle kako je kuhanje komplicirano i oduzima puno vremena, no ne mora uvijek biti tako. Donosimo vam recept za carpaccio od cikle s lignjama i matovilcem, poširani file bijele ribe i grillanu skutu s bananama, medom i chillijem.

Službene fotografije

Začini koji nadomještavaju sol su recimo chili, crvena paprika, papar, bosiljak, ružmarina, kardamom, origano, kim, curry i limunov sok, a ujedno su dobri i za srce!

Službene fotografije

Treba jesti raznovrsno, u bojama i sezonski! Možete u prosincu jesti na tone jagoda, a vaše tijelo neće dobiti ništa od potrebnih nutrijenata, ali ako istu priču ponovite u svibnju, tada će vam tijelo biti zahvalno!

Sezam umjesto soli

Zanimljivo je jelo - kuhana cikla poslužena s prženim lignjama. Budući da se radi o morskoj namirnici ona sama je već dovoljno slana, a umjesto soli ćemo koristiti sezam koji će preuzeti njezinu ulogu. Za dodatnu sočnost možete napraviti i jednostavnu emulziju od maslinovog ulja i limete.

Carpaccio od cikle s lignjama i matovilcem

*sastojci za 4 osobe

4 cikle
600 g liganja
2 limete
100 ml maslinova ulja
1 žličica sezama
200 g matovilca

Ciklu kuhamo u vodi, kad je kuhana do 80 % izvadimo je iz vode, ohladimo, ogulimo i narežemo na tanke listiće (najbolje uz pomoć ribeža). Posložimo na tanjur kao crijep na kući. Lignju pečemo na žaru. Matovilac očistimo, operemo i osušimo. Prvo matovilac posložimo na ciklu, a zatim narezanu pečenu lignju na kolutiće. Sve skupa začinimo emulzijom od limete i maslinovog ulja uz dodatak preprženog sezama. Omjer za emulziju je 1 naprama 3 (1 mjera sok limete i dvije mjere maslinovog ulja).

Poširani oslić u čaju od mente i krema od batata

Gospodin Ognjenović pripremio je poširanog oslića u čaju od mente s kremom od batata i pečenim češnjakom. Zanimljivo je kako češnjak koji obično ima vrlo intenzivan i dominantan miris i okus, pečenjem postaje blaži s jako lijepim orašastim okusom.

Službene fotografije

600 g ribljeg filea oslića
800 g batata
100 g rikule
1 glavica češnjaka
100 ml maslinovog ulja
2 vrećice čaja od mente
50 g maslaca

U posudu prikladnu za poširanje stavimo čaj mente i pustimo da se riblji file pošira. Batat stavimo kuhati, kad je kuhan protisnemo ga kako bi dobili pire. U tavu dodamo maslac i maslinovog ulja (do 50 ml), kad se zagrije dodamo rikolu i pustimo da uvene. Zatim dodamo protisnuti batat. Sve zajedno sjedinimo. Na tanjur posložimo pire, a gore položimo file ribe. Češnjak, cijelu glavicu pečemo u pećnici, kad je gotov istisnemo pečeni dio iz ljuske i s maslinovim uljem napravimo emulziju koju prelijemo preko filea ribe.

Ljubav chillija i meda

Nutritivno gledajući ovo je vrlo dobro koncipirano jelo budući da dobivate i dozu kalija i proteina odjednom. Nije zanemarivo da se radi o vrlo dostupnoj namirnici pa je i cjenovno prihvatljiva. Ono što je zanimljivo jest da je šećer taj koji prvi dolazi do okusnih pupoljaka i možemo reći da zapravo "priprema teren" za chilli i zato on onda ne peče. On otvara krvne žile, samim time dobivamo više kisika, pa se oslobodi osjećaj sreće, a k tome još ako je vani vruće izjednači se vanjska temperatura s temperaturom tijela.

Službene fotografije

Grill skuta i banane sa medom i chillijem

300 – 400 g skuta
200 – 300 g banane
4 žlice meda
2 chilli papričice
50 g maslaca

Skutu narezati na ploške debljine ½ centimetra. Peći na ne prevrućoj grill tavi ili grillu da se zapeče s obje strane. Banane prerežemo na pola i prepržimo na maslacu. Papričice chillia očistimo i sitno nasjeckamo na sitno. Na tanjur posložimo banane, na njih stavimo sir, posipamo chillijem i preko svega stavimo med.

Inače, recepti su pripremljeni u svrhu podizanja svijesti o prekomjernoj konzumaciji soli (iznad 5 g koliko je preporučeno) te je Zaklada "Hrvatska kuća srca" u suradnji s Brankom Ognjenovićem osmislila zanimljive recepture koje jednostavno možete isprobati kod kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:22