DOBRI SAVJETI

KUHAJTE BOLJE: Lešada je nezamisliva bez slasnog umaka od rajčice, evo kako vam može ispasti baš kako treba!

 Mario Kučera
Vikendom su, pogotovo zimi, obiteljski ručkovi nezamislivi bez dobre juhice i s predjelom - mesom od kojeg se kuhala. A, uz njega najviše prija domaći umak od rajčice koji mora biti kremozan i slatkast

Foto: Mario Kučera

Od malih nogu obožavam kuhano meso s paradajz sosom. Moja je mama znala da je bijelo meso rezervirano za mog brata, ali kuhani batak je moj, preliven ovim božanstvenim umakom - savršenstvo. Često smo znali ići rodbini na ručak, no uvijek sam se mrštila jer to nije bio meni poznati okus maminog paradajz sosa. Zahvalila bih se, no ne bih pojela jer mi nije bilo fino. Kako sam rasla i uvijek se uz mamu motala po kuhinji, došlo je vrijeme da napokon doznam tu tajnu.

Dakle, u posudu stavite suncokretovo ulje da pokrije dno, minimalno 2 velike žlice. Kad se ulje zagrije, dodajte žlicu šećera. Pustite da se šećer otopi, još bolje da se karamelizira. Tek tada dodajte dvije žlice glatkog brašna. Pržite ga dok lagano ne požuti te dodajte sok od rajčice oko 300 ml i obavezno 150 do 200 ml obične vode. Idealno bi bilo da u smočnici imate svoj domaći sok od rajčice. Kako je prošla jesen bila jako topla baš u vrijeme kad sam kuhala paradajz - mislila sam si, dok sam stajala uz štednjak, treba li to meni.

No, kad ga sad zimi koristim za dosta jela, onda sam i te kako sretna, zaboravim na vrućinu i umor. Kuhajte umak 15-20 minuta neprekidno miješajući da se ne stvore grudice. Moja mama kaže da je idealno kad se površina počne fino sjajiti od miješanja i da je umak tek tada gotov. Jednom sam zgodom čak i brojila – u tih 20 minuta napravila sam oko tisuću zamaha pjenjačom. Ako imate vremena, napravite po ovoj recepturi, isplati se, tekstura je kremozna, a okus je poseban zahvaljujući karameliziranom šećeru. Nema trpkosti ni suvišne kiselosti. Istim se principom možete koristiti i kod pripreme juhe od rajčice. Šećer stavite na početku, a dalje gustoću juhe kreirajte po svom guštu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:54